Ryhmä kiittää lavalla yleisöä
Harrastajateatterikesä koetaan merkitykselliseksi tapahtumaksi sekä esiintyjille että yleisölle.

Harrastajateatterikesä juhlii 50-vuotista taivaltaan elokuussa Jyväskylässä

Tänä vuonna Harrastajateatterikesä ehtii jo viidenkymmenen vuoden ikään. Merkittävää virstanpylvästä juhlistetaan Jyväskylässä, jonne tapahtuma siirtyi vuonna 2016. Siirron syy oli se, että edellisenä vuonna Seinäjoen kaupunginteatteri laittoi tapahtumalle sen talouden kestämättömän hintalapun, ja toisaalta tapahtuma tarvitsi uudistuakseen myös radikaaleja muutoksia; uutta intoa ja uusia tekijöitä.

Suomen Harrastajateatteriliiton tuonaikaisen puheenjohtajan Aila Paloniemen johdolla tapahtumalle löytyi nopeasti muutamakin kiinnostunut kaupunki, mutta Jyväskylä valikoitui keskeisen sijainnin ja kaupunginteatterin osoittaman innostuksen myötä nopeasti tapahtumapaikaksi. Tapahtuman tuottajaksi valittiin tuolloin tämän vuoden juhlatapahtumaakin tuottava Mari Saarinen.

“Oli aika jännittävää aloittaa, kun tapahtumalla on jo valmiiksi pitkä historia. Toisaalta muutos oli sen verran suuri, että kaikki alkoi käytännössä alusta, mikä helpotti jännitystä. Oli hienoa päästä rakentamaan tapahtumaa historiaa kunnioittaen, mutta kuitenkin omanlaisekseen uudessa kaupungissa.”

Heti muutosvuonna tapahtumalle luotiin strategia, jonka visioksi Saarinen kertoo määritellyn kokonaisvaltaisen, intiimin ja keskustelevan tapahtuman.

“Pääasia on kohtaaminen, kuten monessa muussakin tapahtumassa. Harrastajateatterikesästä on tietoisesti kuitenkin haluttu tehdä hieman pienempi ja intiimimpi tapahtuma, jossa yleisö voi katsoa alusta loppuun koko ohjelmiston ja raadin rinnalla miettiä esitysten teemoja ja sanomaa, ja jälkilöylyissä vielä dialogisesti pyöritellä valitsijan kanssa nähtyä ja koettua.”

Tapahtuman valitsijan johdolla käytävät jälkilöylyt antavat festivaaliyleisölle mahdollisuuden purkaa nähtyä ja koettua. Kuvassa jälkilöylyt viime vuodelta, jolloin tilaisuuden vetäjänä toimi näyttelijä-kirjailija Jenni Kokander. Hänet nähdään myös tänä vuonna tapahtuman raadissa. 

Seitsemän vuoden aikana Jyväskylässä on nähty ja koettu merkityksellisiä ja laadukkaita harrastajateatteriesityksiä eri puolilta Suomea.

“Tapahtumamme ydin muodostuu esitysten merkityksestä sekä tekijöilleen että katsojille, se on jotain aika huikeaa.”

Harrastajateatterikesä toteutettiin ensimmäisen kerran vuonna 1973. Tapahtuman perusti Sivistysliitto Kansalaisfoorumi. Alusta asti tapahtuman järjestelyissä mukana ollut Suomen Nuorisoseurat kantoi tapahtuman käytännönjärjestelyvastuuta 1980-luvulla, minkä jälkeen tapahtuman vastuullinen tuottaja on ollut Suomen Harrastajateatteriliitto.

Tämän vuoden juhlatapahtumaa ovat tuottamassa kaikki kolme keskeistä järjestöä. Nuoriseurat tuottaa tapahtumaan mm. keskustelutilaisuuden kesäteatterin merkityksestä 2020-luvulla.

“Harrastajateatterikesä on hieno osoitus yhteistyöstä ja suomalaiselle kulttuurielämälle tärkeän harrastajateatteritoiminnan esiintuomisesta. Olen erittäin iloinen siitä, että järjestöllinen yhteistyö meille kaikille tärkeän tapahtuman osalta jatkuu ja voi hyvin,” iloitsee Suomen Nuorisoseurojen pääsihteeri Annina Laaksonen.

Suomen Harrastajateatteriliiton toiminnanjohtaja Sanna Saarela kokee, että jatkossakin Harrastajateatterikesän kaltaiselle tapahtumalle on tarvetta.

“Teatteri on kohtaamisen taidetta ja tapahtumat mahdollistavat tämän kohtaamisen parhaalla mahdollisella tavalla. Tällä hetkellä tapahtumien suhteen eletään murroksen aikaa, ja on vielä vaikea sanoa millaiseen uomaan ihmisten vapaa-ajankäyttö asettuu, mutta kohtaamisille on aina tilausta, se on varmaa.”

Jyväskylässä tapahtuma on otettu hienosti vastaan ja yhteistyön toivotaan jatkuvan edelleen, vaikka kaupunginteatteri meneekin ensi vuodeksi remonttiin ja taas ollaan hieman uudenlaisen tilanteen äärellä.

Mari Saarinen on toiminut Harrastajateatterikesän vastaavana tuottajana kahdeksan vuoden ajan.
Mari Saarinen on toiminut Harrastajateatterikesän vastaavana tuottajana kahdeksan vuoden ajan.

“Harrastajateatterikesään haki tänä vuonna 33 esitystä, enemmän kuin kertaakaan nykyaikaisen tapahtuman historiassa. Tämä kertoo omaa kieltään tapahtuman tarpeellisuudesta. Jyväskylään on muodostunut jo oma vakikävijäkunta, joka tuntee tapahtuman omakseen ja janoaa tulla paikalle. Se on tulevaisuutta ajatellen todella rohkaisevaa,” Mari Saarinen iloitsee.

Jyväskylän Harrastajateatterikesä 18.-20.8. www.harrastajateatterikesa.fi


Kuvat Eija Liukkonen

Jaa
Kirjoittaja
Pasi Saarinen

Pasi Saarinen on Suomen Nuorisoseurojen tapahtumien ja Nuoren Kulttuurin johtaja. Pasin kynästä saamme lukea mm. Nuorisoseurojen teatteritoiminnasta ja yleisesti kulttuurisesta nuorisotyöstä.

Näytä kaikki kirjoittajan artikkelit