Tempoa Tenaviin -kouluttaja Kirsi Moilanen lastenohjaajaopiskelijoiden kanssa ohjaajakoulutuksessa. Kuva Riina Kylmälahti.

Tempoa Tenaviin – iloa, liikettä ja yhteisiä hetkiä lapsen kanssa

TeTe eli Tempoa Tenaviin -toiminta on nuorisoseuroissa kehitetty musiikkiliikunnan muoto, jossa lapsi leikkii, liikkuu, temppuilee ja musisoi yhdessä vanhemman, isovanhemman tai muun tärkeän aikuisen kanssa. Tempoa Tenaviin -toiminnan kantavana ajatuksena on alusta asti ollut lapsen ja aikuisen välisen vuorovaikutuksen vahvistaminen yhteisen tekemisen avulla sekä lapsen kokonaisvaltaisen kehityksen tukeminen musiikin ja liikunnan keinoin.

Aikuisen tuki auttaa oppimaan

Tempoa Tenaviin -toiminta on oivallinen väline lisätä yhteisiä jaettuja ilon hetkiä lapsen ja aikuisen välille ja näin tukea varhaista kiintymyssuhdetta. Kun lapsi saa toistuvan kokemuksen siitä, että hänen tarpeisiinsa vastataan ja aikuinen auttaa ja lohduttaa tarvittaessa, muodostuu lapselle perusturvallisuus ja luottamus suhteessa aikuiseen. Vuorovaikutusta vahvistaa lapsen kokemus siitä, että aikuinen iloitsee ja nauttii lapsen kanssa olemisesta ja heille tulee yhteisesti jaettuja hetkiä.

Vygotskin teoria lähikehityksen vyöhykkeen hyödyntämisestä oppimisessa näkyy hyvin Tempoa Tenaviin –toiminnassa, jossa aikuinen avustaa lasta toimimaan erilaisissa leikeissä ja tehtävissä. Vygotskin mukaan lapsen oppiminen tapahtuu lähikehityksen vyöhykkeellä. Lapsi harjoittelee uutta taitoa aikuisen, toisten lasten tai välineen avulla, kunnes pystyy riittävän määrän toistojen jälkeen suoriutumaan tehtävästä itsenäisesti. Aikuisen kannustus ja iloitseminen lapsen onnistumisista auttaa lasta vähitellen selviytymään tehtävästä itsenäisesti.

Musiikki tukee kielen kehitystä

Toiminnasta on tukea myös kielen oppimiseen, sillä musiikki edistää lapsen kielenkehitystä. Musiikin avulla lapsen kuulojärjestelmän havainnointikyky tarkentuu ja tarkkaavaisuustaidot kehittyvät, ja nämä vaikuttavat suoraan lapsen kielellisiin taitoihin.

Laulaminen, varsinkin ilman säestystä, kehittää lapsen tarkkaa kuulemista, mikä edesauttaa kielen oppimista. Tämä on tärkeä huomioida puhumaan opettelevien sekä suomea opettelevien lasten kanssa.

Musiikki vaikuttaa myönteisesti myös muuhun oppimiseen. Monille lapsille ensimmäistä tai uutta kieltä opetellessa laulaminen on helpompaa kuin puhuminen. Laulut ja lorut tukevat myös aikuisen suomen kielen oppimista.

Tuija-Liisa Leino ohjaa Tempoa Tenaviin -kurssia.

Tarinat tempaavat mukaan

Tempoa Tenaviin -toiminnassa rohkaistaan käyttämään tarinallisuutta tukemaan lasten tarkkaavuutta ja osallistumista. Kun ohjaaja eläytyy kerhokerran tarinaan, lapset lumoutuvat ja heidän tarkkaavuutensa pysyy paremmin yhteisessä tekemisessä tai tarkkaavuuden palauttaminen yhteiseen asiaan onnistuu helpommin. Tarinan lomaan sijoitetut lyhyet leikit, lorut ja temppuilut sekä oman aikuisen tuki vahvistavat lapsen itsesäätelyä ja toiminnanohjausta.

Kuvat tukevat lasten ja aikuisten mahdollisuutta seurata tarinan etenemistä. Kuvat kertovat myös, mistä toiminta alkaa ja mihin se loppuu. Lapsen itsesäätely vahvistuu, kun hän voi kuvien tuella ja aikuisen avustuksella ennakoida, milloin on esimerkiksi yhteisen loppurentoutuksen aika. Kuvien käyttäminen rauhoittaa toiminnasta toiseen kiirehtiviä lapsia ja aikuisia ja toisaalta luo turvallisuuden tunnetta toimintaan vasta tutustuville lapsille ja aikuisille.

Kuvia voi käyttää myös yksittäisessä leikissä. Tämä lisää lasten osallisuutta, kun he jo melko pieninä pystyvät valitsemaan esim. eläimen, liikkumismuodon tai laulun säkeistön näyttämällä tiettyä kuvaa vaihtoehtojen joukosta. Näin puhumaan opettelevat lapset, suomea toisena kielenään opettelevat tai arat ja hiljaiset lapset pääsevät tasavertaisemmin ryhmän jäseniksi ja osallistumaan päätöksentekoon.

Materiaalit ohjaajien apuna

Nuorisoseuroissa toteutettavan Tempoa Tenaviin -toiminnan tueksi on koottu kaksi erillistä materiaalipakettia. Ensimmäinen ilmestyi 2008 ja se perustuu vuodenaikoihin. Toinen materiaali, vuonna 2021 ilmestynyt Tempoa Tenaviin Seikkailu, jaotellaan viiteen eri teemaan ja ajatuksena on rakentaa jokaisesta musiikkiliikuntakerrasta musiikillinen, liikunnallinen ja tarinallinen seikkailu. Materiaalista löytyvät kuvakortit leikkeihin sekä musiikit Cd-levyllä.

Tempoa Tenaviin -toiminnassa harrastusryhmät voi olla jaettu ikäkausittain tai vaikkapa kävelevät ja ei kävelevät -periaatteella. Jos harrastajia on yhteensä pienen ryhmän verran, on ohjaajan ammattitaitoa soveltaa leikkiohjeita eri-ikäisille sopiviksi. Monissa Tempoa Tenaviin -materiaalien leikeissä on valmiiksi annettu sovellukset eri kehitysvaiheessa oleville lapsille.

Toiminta sai alkunsa äitien yhteistyöstä

Musiikkiliikunnalla on pitkät perinteet nuorisoseurojen toiminnassa. Tässä muodossa musiikkiliikuntatoiminta on saanut alkunsa muutaman pienen lapsen äidin yhteistyönä Klaukkalan Nuorisoseurassa 2000-luvun alkupuolella. Tempoa Tenaviin -toiminnaksi sen kehitti Elina Weckström ja siitä tuli Suomen Nuorisoseurojen virallista toimintaa ja tuotemerkki vuonna 2008.

Listauksen Tempoa Tenaviin -ryhmistä löydät osoitteesta nuorisoseurat.fi/toiminta/tempoa-tenaviin


Kirjoittajat
Elina Weckström ja Kirsi Moilanen

Jaa
Kirjoittaja
Nuorisoseurat
Näytä kaikki kirjoittajan artikkelit