Miten harvaan asutulla maaseudulla saataisiin jatkuvuutta nuorisoseurojen toimintaan? Tätä on pohdittu viimeisen kolmen vuoden aikana Etelä-Suomessa, jossa viisi eri nuorisoseuraa on lähtenyt kehittämään uutta toimintaa alueen nuorille. Toiminnan taustalla on ollut vaikuttajahanke Vintiöstä vaikuttajaksi – murkusta muutoksentekijäksi, jonka tavoitteena on ollut vahvistaa nuorten vaikuttamisosaamista ja lisätä heille mielekästä toimintaa.
Mukana on ollut nuorisoseuroja, joissa on entuudestaan tarjolla jotain harrastusmahdollisuuksia ja tapahtumia, mutta ei juurikaan nuorille kohdistettua toimintaa. Mukana ovat olleet Huuvari-Särkijärven Nuorisoseura, Kerkkoon Nuorisoseura, Pornaisten Pohjoinen Nuorisoseura, Pukkilan Nuorisoseura ja Mallusjoen Nuorisoseura.
Kokeiluista vakiintuneeseen toimintaan
Kaikissa seuroissa suunnittelu lähti nuorten ideoista ja ajatuksista. Minkälaista toimintaa juuri he haluaisivat omalle alueelleen? Keskiössä oli antaa nuorille vaikuttamisen ja osallisuuden kokemuksia, minkä kautta oman asuinalueen toiminnan arvostaminen lisääntyisi.
Jokainen nuorten ryhmä kehittikin aivan oman näköistä toimintaa, joista osa on alkanut vakiintumaan. Seuroissa on rakennettu mm. omatekemiä Oman Kylän lautapelejä, valmisteltu ja pelattu pakohuonepelejä sekä järjestetty Nuokku-tapahtumia, joita on nuorten toimesta avattu myös nuoremmille ikäryhmille hyvällä vastaanotolla.
Ulkoilmatapahtumat kesällä ja talvella ovat sisältäneet liikuntaa, pelejä ja kilpailuja, ja hengailuilloissa on ollut karaokea, bingoa ja herkkuja. Erilaisten apurahojen avulla on täydennetty nuorisoseurantalojen liikunta- ja pelivälineitä, toteutettu askartelu- ja monitoimipajoja sekä tehty retkiä hohtokeilaukseen ja Megazoneen.
Kuntien liikunta- ja nuorisopalveluiden kanssa on ollut tapaamisia ja yhteistoiminnan suunnittelua, mutta käytäntö on jäänyt melko vähäiseksi kuntien työntekijäpulan vuoksi. Kerkkoossa nuoret pystyivät kuitenkin vaikuttamaan mm. frisbeegolfradan hankintaan.
Mallia muillekin alueille
Toiminnan suurin tavoite oli, että kun hanke päättyy, jäisi seuroihin pysyviä menetelmiä nuorten toiminnan ja vaikuttavuuden säilymiseksi. Mielekäs ja nuorten näköinen toiminta houkuttelee mukaan uusia nuoria, lisää nuorisoseurantalojen käyttöastetta ja opettaa nuorille tärkeitä vaikuttamistaitoja.
Toiminnasta on otettu myös mallia muille alueille, sillä nuorten harrastamisen tarve on samanlainen kaikkialla. Harvaan asutulla maaseudulla ei nuorten toimintaan kaikissa seuroissa panosteta riittävästi, vaikka siinä olisi oman nuorisoseuran tulevaisuuden jyvä. Ikääntyminen – muotisana- kun vaivaa myös Nuorisoseuroja.
Kirjoittaja
Päivi Semeri