Kuva Markku Uusitalo

Kansantaide ja tekoäly kohtasivat Tanhujalostamossa

TRADI-festivaalin yhteydessä järjestetty Tanhujalostamo-seminaari kokosi yhteen kansantanssin ja -musiikin asiantuntijat keskustelemaan perinteen uusista ilmiöistä ja tulevaisuudesta. Tapahtuman avasi Oulun ammattikorkeakoulun yliopettaja, dosentti Pekka (”Epi”) Isomursu, joka johdatti osallistujat kiehtovaan ja ajankohtaiseen aiheeseen Kansantaide ja tekoäly.

Isomursu tarkasteli esityksessään, miten tekoäly yhä syvemmin kytkeytyy kulttuurialaan: niin taiteelliseen ilmaisuun, säilyttämiseen kuin pedagogiikkaankin. Hänen esimerkkiensä joukossa oli muun muassa generatiivisen tekoälyn tuottama lyhyt ”kansantanssivideo”. Lisäksi hän toi esiin, kuinka esimerkiksi kaustislaisen viulunsoiton tyylipiirteiden tunnistamista on tutkittu koneoppimisen keinoin.

Alustuksen jälkeen syvennyttiin aiheeseen paneelikeskustelussa, jota moderoi dosentti Petri Hoppu. Keskustelijoina olivat koulutussuunnittelija ja kansanmuusikko Annamari Martinviita, koreografi ja tanssitaiteilija Jouni Prittinen sekä koreografi ja tanssinopettaja Niina Rajaniemi.

Paneelikeskustelussa kuultiin monipuolisia näkökulmia tekoälyn mahdollisuuksista ja uhkakuvista kansantaiteen kentällä. Erityisesti yleisön joukosta nousi esiin huoli luovan työn tulevaisuudesta esiintyvien taiteiden alalla: miten käy esiintyjän, kun kone voi tuottaa esityksiä? Monissa kommenttipuheenvuoroissa esimerkit kohdistuivat tekoälyn tekstintuottamiseen, joka herätti osallistujissa sekä innostusta että epäluuloa. Yhtäällä nähtiin mahdollisuus uudenlaiseen luovaan yhteistyöhön tekoälyn kanssa, toisaalla epäiltiin, vaarantuuko taiteen syvällinen inhimillinen ulottuvuus.

Seminaari tarjosi inspiroivan ja moniäänisen katsauksen siihen, kuinka kansantanssi ja -musiikki voivat kohdata tekoälyn – eivät vain säilyäkseen, vaan myös kehittyäkseen ja uusiutuakseen.


Kirjoittaja
Petri Hoppu

Jaa
Kirjoittaja
Nuorisoseurat
Näytä kaikki kirjoittajan artikkelit