Heräämme syyskuisena aamuna Repovedellä lämpimään syysaamuun. Aamupalapöydässä keskustelemme, mikä oli se linnun ääni, joka meidät aamuyöstä herätti. Yhteistuumin päädymme kaakkuriin. Käynnissä on Nuorisoseurojen DofE -seikkailu.
Aamupalan jälkeen kokoonnumme yhteen ja Suomen Nuoriso-opiston seikkailukasvatuksen opettaja Tommi Närhi opettaa nuorille kompassin käyttöä ja kartan lukua. Nuorten on tarkoitus lähteä päiväksi retkelle keskenään.
Nuoret valitsevat reitin ja lounaspaikan, minkä jälkeen he lähtevät pakkaamaan. Aikuisten tehtävänä on kulkea nuorten perässä ja varmistaa turvallisuutta, mutta niin, että nuoret saavat toimia ja onnistua. Aikuisilta tämä onnistuu harvinaisen hyvin, sillä sieniä on maastossa runsaasti ja päivällistarpeet on hyvä kerätä talteen.
Onnistuneen päivävaelluksen jälkeen pulahdamme lämpimään Valkjärveen uimaan ja puhdistautumaan. Illalla käymme toisen ohjaajamme, eräopas Sini Korhosen kanssa läpi DofE -retken tavoitteita, onnistumisia ja haasteita. Nuoret osaavat sanallistaa kokemaansa upeasti.
“Hienoa oli toimia oman mukavuusalueen ulkopuolella.” ”Toimin porukan tsempparina, kun kiivettiin näkötornille.” ”Välillä vähän eksyimme, mutta emme menneet paniikkiin.”
DofE -ohjelma auttaa huomaamaan omat vahvuutensa
Metsässä tehtävä seikkailu on DofE -ohjelman (The Duke of Edinburgh’s International Award) neljäs osio. Sitä ennen suoritetaan vapaaehtoistyön, liikunnan ja taidon osuudet. Kansainvälisen ohjelman tavoitteena on auttaa nuorta huomaamaan omat vahvuutensa, tukea nuoren itsetuntoa ja tehdä näkyväksi nuoren omaa osaamista.
Nuorisoseuroissa DofE -ohjelmaa tehdään ohjaajien peruskoulutuksen eli Knopin kautta. Seikkailussa mukana olleet nuoret olivat osallistuneet Etelä-Suomen Knoppi -koulutukseen, jossa he tutustuivat ohjelmaan.
Knoppiin kuuluu 13 tunnin ohjausharjoittelu, joka toimi DofE -ohjelman vapaaehtoistoiminnan jaksona. Harjoittelu raportoitiin DofE -ohjelman sähköiseen saavutusten kirjaan, josta kouluttaja pystyi viikoittain seuraamaan nuoren harjoittelun etenemistä.
Kolmannella Knoppi-jaksolla nuorten kanssa käytiin läpi, ketkä haluaisivat jatkaa DofE -ohjelmaa. Kolme nuorta innostuivat, joten heidän kanssaan tehtiin henkilökohtaiset tavoitteet niin taito- kuin liikuntaosuudelle.
Taito-osuuden toimiksi nuoret valitsivat jalkapallon valmentamisen, trumpetin soittamisen ja amigurumien virkkaamisen. Ohjaajien tehtävänä oli kannustaa ja tukea nuoria sekä muistutella kirjata saavutusten kirjaan, mitä on oppinut. Liikuntaosuudelle nuoret valitsivat henkilökohtaisiksi oppimisalueikseen yleisurheilun, kansantanssin ja jalkapallon pelaamisen.
Lokakuussa onnistuneesti kaikki osuudet suorittaneet nuoret saivat kutsun DofE -juhlaan Helsingin Oodiin. Heille jaettiin pronssiset tunnutukset DofE -ohjelman ensimmäisen tason suorittamisesta. Pronssipinssit ja todistukset jakoi liikunta- urheilu- ja nuorisoministeri Sandra Bergqvist.
DofE -ohjelmaa voi lähteä tekemään kuka vain 14-24-vuotias nuori. Nuoren ei tarvitse ohjata ryhmää, vaan vapaaehtoistoiminnan voi tehdä myös muissa nuorisoseuran tehtävissä.
Jos haluat ryhtyä DofE -ohjaajaksi tai jos seurassasi on nuoria, joille tämä itsensä kehittämisen ohjelma sopisi, otathan yhteyttä omaan aluetoimistoon tai keskusseuraan. Ohjelmaa suoritetaan Knoppi -koulutuksissa.
DofE -ohjelmasta voi lukea lisää dofe.fi