Harrastaminen ei ole vain tekemistä – se on ystävyyttä, merkityksellisyyttä ja mahdollisuus kuulua joukkoon. Syyskuun alussa vietettävän valtakunnallisen harrastusviikon tavoitteena on auttaa lapsia ja nuoria löytämään itselleen mieluisa harrastus. Idea viikkoon on lähtenyt lapsilta ja nuorilta.
Tänä vuonna viikkoa vietetään 1.–7.9. ja teemana on yhdessä yksinäisyyttä vastaan. Viikon aikana harrastustoiminnalla tehdään yhdessä näkyväksi, miten voimme vähentää yksinäisyyttä, torjua ulkopuolisuutta ja kutsua kaikki mukaan omana itsenään.
Monet yhdistykset järjestävät toimintakauden alussa harrastuskokeiluja, avointen ovien päiviä tai harrastusmessuja, jotka tuovat esiin eri-ikäisten, mutta erityisesti lasten ja nuorten mahdollisuuksia löytää oma harrastus. Toivottavasti mahdollisimman moni Nuorisoseura voi myös tarjota mahdollisuuksia kokeilla kulttuurin, liikunnan, tieteen ja muiden alojen harrastuksia – tehdään yhdessä hyvä viikko!
Vinkkejä teemaviikkoon
Harrastus voi olla paljon enemmän kuin ajanvietettä – se voi olla paikka, jossa löytyy kaveri, rohkeus ja tunne siitä, että kuuluu joukkoon.
Tässä muutamia Harrastusverkoston kokoamia vinkkejä siihen, miten voitte huomioida ystävyyttä ja osallisuutta toiminnassanne:
Kutsukaa mukaan uusia kokeilijoita
- Järjestäkää avoimia kokeilukertoja, joihin voi osallistua yhdessä muiden kanssa.
- Rohkaiskaa kaikkia tuomaan mukanaan ystävä tai tuttava, joka ei vielä harrasta.
- Nimetkää uusille tulijoille “harrastuskaverit” tai tutustuttajat, jotka kertovat toiminnasta ja auttavat uutta pääsemään mukaan ryhmän toimintaan.
- Tehkää tutustuminen helpoksi nimi- tai seuraamisleikeillä, tilassa liikkumisella ohjatusti tai muulla tutulla laululeikillä.
Luokaa lämpimästi vastaanottava ilmapiiri
- Tervehtikää aina kaikkia yhdessä sovittavalla tavalla.
- Käykää ryhmän toimintatavat läpi selkeästi ja ystävällisesti.
- Tehkää eri tavoin selkeäksi ja näkyväksi, että jokainen on tervetullut omana itsenään.
- Antakaa osallistujille aikaa ja mahdollisuus osallistua omalla tavallaan.
- On tärkeää antaa tilaa erilaisuudelle – kaikilla ei tarvitse olla samaa taitotasoa tai samanlaista tapaa osallistua.
Lasten kokemukset ja toiveet esille
- Antakaa lasten ja nuorten kertoa
- Mikä tekee harrastusporukasta mukavan?
- Mitä osallistujat tarvitsevat kokeakseen olonsa turvalliseksi?
- Miten jokainen voi varmistaa ja toimia niin, että ketään ei suljeta ryhmästä pois tai jätetä yksin?
Huolehtikaa yhdessä, ettei kukaan jää yksin
- Huomioikaa erityisesti ne, jotka tulevat ensimmäistä kertaa, sijoittakaa heidät pienryhmiin tai paritehtäviin siten, että jokainen pääsee varmasti heti mukaan toimintaan.
- Nimetyt “harrastuskaverit” voivat toimia uusien tukena.
- Keskustelkaa avoimesti yksinäisyydestä, sivuun jättämisestä ja niiden herättämistä tunteista. Pohtikaa yhdessä mikä jokaisen ryhmässä olevan rooli on – tai voisi olla?
Harrastuksia kouluihin -opas yhdistyksille ja muille harrastusten järjestäjille opastaa kuinka Harrastamisen Suomen mallin mukaisten harrastusten järjestäjäksi voi päästä. Oppaassa kerrotaan myös, mitä asioita pitää huomioida toiminnan suunnittelussa, järjestämisessä, seurannassa ja arvioinnissa.
harrastamisensuomenmalli.fi/harrastuksen-jarjestajille/jarjestajaksi/

Kirjoittajat
Riina Kylmälahti ja Harrastusverkosto