Monipaikkaiseksi tapahtumaksi muotoutunut On Air sai nuoria taiteenharrastajia liikkumaan neljällä paikkakunnalla. Konsepti oli Nuori Kulttuurille sekä Nuorisoseuroille uusi. Uuden strategian pohjalta luotu formaatti oli lauantaina tavallaan pilottivaiheessa; näiden kokemusten pohjalta pystyy rakentamaan tulevien vuosien tapahtumia. Toteutustavassa itsessään ei ollut mitään uutta, sillä esimerkiksi Nenäpäivä on jo vuosia toteuttanut samanlaista kaavaa, tosin valtavan paljon suuremmalla volyymilla. Mutta, Nuorisoseuroille tämä oli lajiaan ensimmäinen.
Tapahtuma oli Nuori Kulttuurin ensimmäinen livetapahtuma koronapandemian puhkeamisen jälkeen. Alun perin Suomi jaettiin viiteen osatapahtumaan. Näille annettiin On Air -teeman mukaan nimi satelliittitapahtuma. Satelliittiin oli tarkoitus kokoontua omalta alueeltaan valittavat esitykset ja teokset. Teoksia haettiin toista kertaa digihaulla videomuodossa, josta satelliittien tuotannot saivat bongata omaan tapahtumaansa sopivia teoksia. Teokset päätyivät myös nähtäväksi digistagelle.
Valitettavasti yhteistyössä Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupunkien kanssa valmisteltu pääkaupunkiseudun satelliittitapahtuma peruuntui viime metreillä kunta-alan lakon takia. Jäljelle jääneet tapahtumat järjestettiin yhtä aikaa. Rovaniemi, Oulu, Mikkeli ja Tampere rakensivat täysin omanlaisensa satelliittitapahtuman Nuori Kulttuuri -toimiston koordinoidessa kokonaisuutta, jota työstettiin noin puolitoista vuotta.
Tulevaisuudessa Nuori Kulttuuri On Air -kokonaisuutta on tarkoitus levittää laajemmalle niin, että tapahtumapaikka olisi jokaisella osallistujalla kuitenkin lähempänä kuin yksi ainoa festivaalikaupunki, ja että muut satelliittitapahtumat voisi saapua katsojan sekä kokijan luo.
Kaupungit yhteen hitsaava ohjelma toteutettiin päivän lopussa. Nuori Kulttuuri On Air huipentui reilun tunnin mittaiseen livelähetykseen Tampere-talosta. Lähetys mahdollisti tekemiseen osallistuneille nuorille elämyksen, jota kaikki eivät kenties koskaan toiste koe – esiintymisen ammattiolosuhteissa, ammattitaitoisen tv-tuotannon kanssa. Illan aikana palkittiin kulttuurisen nuorisotyön saralla ansioituneita sekä digistagen suosituin esitys. Live vieraili satelliittitapahtumissa, joissa tapahtumayleisö pystyi seuraamaan illan lähetystä yhdessä. Lähetys on nähtävissä Vimeo -palvelussa 20.5. asti.
Kokemukset ensimmäisestä Nuori Kulttuuri On Airista olivat positiivisia. Tapahtumassa on potentiaalia nostaa kulttuurisen nuorisotyön huomioarvoa eri tasolle ja lisätä tavoittavuutta sekä nuorissa että vanhemmissa ikäluokissa.
“On Air oli prosessina sekä lopputuloksena erittäin onnistunut tuotanto. Opimme matkan varrella todella paljon uusia asioita ja viimeistään nyt voidaan todeta, että Nuori Kulttuuri -toiminta on tullut 2020-luvulle”, hehkuttaa toiminnasta vastaava toimialajohtaja Pasi Saarinen.
“Oli huikeaa nähdä, miten mahtavasti nuoret olivat mukana päivän suunnittelussa ja toteutuksessa eri puolella Suomea. Jokainen satelliittitapahtumista oli omanlaisensa ja tekijöidensä ja tapahtumapaikkansa näköinen. Iloitsen siitä, että satelliittien avulla pääsimme levittäytymään ympäri Suomea”, sanoo Nuorisoseurojen pääsihteeri Annina Laaksonen. Hän toimi myös On Air -livelähetyksen juontajana yhdessä Altti Kiurun kanssa. Altti muistetaan esimerkiksi Nuorisoseurojen Nuorista Vaikuttajista.
Kulttuurisen nuorisotyön tunnustuspalkinto: Jorma Piispanen
Kulttuurisen nuorisotyön teko: Faisa ja Salado Qasim
Digistagen suosituin esitys: Safetybox – Kun sydän on kotonaan
Kuva Elian Seppälä