Paras tapa juhlia synttäreitä on tietysti tanssimalla.

Hanketoiminnasta syntyikin jotain syvempää, kuin vain ohikiitävä projekti – Tikki 20 vuotta!

Satakunnan suunnalla on tikattu menemään jo 20 vuotta. Kansantanssiryhmä Tikin yhteistä tanssitaivalta juhlittiin lämminhenkisissä tanssikonserteissa Ulvilan Nuorisoseurantalolla 16.11.2024.

Elettiin vuotta 2004, kun Satakunnan Nuorisoseurojen liitossa Karhuseutu ry:n tukemana käynnistettiin vuoden kestävä Leader+ hanke, jonka nimeksi tuli Tanssia ikä kaikki. Toiminnanjohtaja Simo Arvelan ja järjestösihteeri Katariina Molkkarin seuraksi hankevetäjän tehtävässä aloitti tanssinopettajaksi alle vuosi aiemmin valmistunut Jutta Wrangén.

Hankkeen aikana muun muassa kierrettiin monen monta seurantaloa Tanssitalojen merkeissä, järjestettiin Tanssiralli-tuokioita sekä lähdettiin kokoamaan kansantanssiryhmää. Haluttiin tarjota etenkin ohjaajille, mutta myös aktiivisille kansantanssijoille mahdollisuus treenata ryhmässä, joka kokoontuu noin kolmen viikon välein. Ryhmälle oli keksittävä nimi ja eräänä päivänä toimistolla Simo sanoi ääneen: “Tanssia ikä kaikki….eli Tikki!” Nimi tuntui heti omalta, joten se oli siinä.

Tanssijoitahan tuli mukaan; eri puolilta Satakuntaa, eri-ikäisiä ja erilaisella tanssitaustalla olevia. Aloitettiin harjoittelu ja ilmassa oli uuden tuntua, mutta samalla melko juhlallinenkin olo, sillä tiesimme sen vuoden maakuntateeman Kaustisen kansanmusiikkifestivaaleilla olevan Satakunta. Suuntana oli esiintyä festivaaleilla yhdessä alueen kansanmuusikoiden kanssa. Alkuvuonna perustetussa ryhmässä oli kesään mennessä yhteensä 28 tanssijaa ikähaitarilla 18-70+.

Tikki-klassikot kuuluivat myös konsertin ohjelmistoon. Polkan rytkettä koettiin monen kappaleen verran.

Hankkeen jälkeen maakuntaryhmäksi

Kun hanke päättyi, tuntui selvältä, että ryhmä jatkaa. Se oli edelleen mahdollista Satakunnan Nuorisoseurojen Liiton suojissa ja myöhemmin sitten vuonna 2011 omana yhdistyksenään. Vuonna 2024 Tikki liittyi uudelleen Nuorisoseuroihin, vaikka näinä kaikkina vuosina sidos järjestön tapahtumiin on ollut vahva.

Maakuntaryhmäksi Tikin nimesi aikanaan Porin kulttuurijohtajana aiemmin toiminut Birgit P. Jaakola ja tätä nimeä kannetaan ylpeydellä sitoutumatta erityisesti mihinkään paikkakuntaan. Harjoitusten keskuspaikkana toimii Porin seutu, useimmiten Ulvilan Nuorisoseurantalo, mutta tanssijat ovat kaikkineen viidestä eri maakunnasta, mikä tuo ryhmään väriä.

20 vuodessa tanssijoiden kotipaikkakunnat ja elämäntilanteet ovat muuttuneet. Osa uudemmista tanssijoista on ollut ryhmän perustamisen aikaan vasta lapsukaisia. Maakuntaryhmän lisäksi Tikin tavaramerkki on ollut kuudella eri vuosikymmenellä syntyneet tanssijat, mitä arvostetaan, sillä se tuo yhteiseen tekemiseen syvyyttä ja näkökulmia.

Sitten pimeni

Vaikka tapahtumista ja matkoista Kiinaa myöden on vaikka millaisia muistoja, on niitä syntynyt kukkuroittain myös pitkistä marraskuun viikonloppuharjoituksista, joita on pidetty lähes yhtä pitkään, kuin Tikki on ollut olemassa.

Ei arvannut kuitenkaan ryhmä, että 20-vuotisjuhlakonserttiin valmistauduttaisiin taskulamppujen ja kynttilöiden äärellä. Hirmumyrskyksi yltynyt Lyly pyyhkäisi mökin läheisyydestä viitisenkymmentä isoa puuta tukkien tiet ja katkaisten sähköt koko viikonlopuksi. Onneksi pimeni vain mökki, joten tunnelmallisten hetkien parissa puvustoa valmistellen, sisulla ja vallan litteillä ilmapatjoilla treenattiin tanssikonsertin kuviot kuntoon puulämmitteisen saunan ja kaasulla toimivan pitsauunin kera. Synttärivuoden viikonloppuharjoitukset todella muistetaan!

Tikki-bändi debyyttikeikallaan.

Irrottelua

Tikin tyyliksi on muodostunut tanssia koreografioituja tansseja ilolla ja rouheudella, joissa ei toivottavasti yleisönkään mielestä pönötetä. Ryhmä on ilmeikäs, heittäytymiskykyinen ja moneen taipuva. Tärkeäksi arvoksi on muodostunut se, että itse pidetään hauskaa ja kivaa on, jos muutkin tykkäävät. Tanssia tehdään ennen kaikkea itselle, mutta esiintymispalo roihuten.

Juhlakonserttipäivänä kaikki tanssijat olivat komeasti lauteilla. Tanssijoista koostuva Tikki-bändi teki debyyttikeikkansa ja ammattimuusikotkin saatiin konsertin toiseen musiikilliseen osuuteen. Tikkiläiset ovat valtavan onnellisia konsertteihin saapuneista katsojista ja onnitteluista. “Yleisölle välittyi ihana kyläyhteisöllinen hauskanpito”, todettiin eräässä palautteessa.

Hankkeena alkaneesta ryhmästä voi syntyä pysyvämpää, syvempää ja sykkivämpää, kuten tällainen tikkiperhe.


Kirjoittaja Jutta Wrangén
Kuvat Timo Hukkanen

Jaa
Kirjoittaja
Nuorisoseurat
Näytä kaikki kirjoittajan artikkelit