Kirsti Valli on yksi neljästä tänä vuonna Suomen Nuorisoseurojen kansantanssikiltaan nimetyistä kansantanssimestareista. Ilmajoella vaikuttavan Vallin lisäksi uusia kansantanssimestareita ovat Béla Gazdag Hollolasta, Ilkka Köngäs Rovaniemeltä ja Tuija-Liisa Leino Lemiltä.
Valli on todella kiitollinen nimityksen myötä saamastaan huomiosta. ”Kansantanssimestarin tunnustus sai kyllä jalat irti maasta. En ollut ajatellut, että toimimiseni näin ruohonjuuritasolla saisi moisen palkinnon”, hän iloitsee.
Ilmajoelta maailmalle
Kirsti ”Kipa” Valli on Ilmajoen Nuorisoseuran aktiivinen jäsen, joka on omistanut tanssille koko elämänsä. Hän kokee, että tanssimieltymys on tullut hänen omista kotitaustoistaan. Hänen vanhempansa olivat kovia tanssimaan ja isä tanssi nuoruudessaan myös kruunuhääporukoissa. ”Aloitin 10 -vuotiaana Kalevan Nuorissa kavereitten kanssa. Välillä tuli pieni tauko, kun ohjaaja siirtyi muihin tehtäviin, mutta 15-vuotiaana siirryin Ilmajoen Nuorisoseuran aikuisryhmään. Siinä ryhmässä Alpo Ala-Piiron opastuksella menetin koko kroppani kansantanssille.”
Kansantanssiryhmän kanssa Valli pääsi esiintymään paikallisella ja maakunnallisella tasolla, mikä vain kasvatti tanssin nälkää. Yhteiset esiintymiset yhdistivät ryhmää ja monet ulkomaillekin suuntautuneet matkat, erityisesti Ranskaan ja Hollantiin isoille festivaaleille ovat jääneet hienoina kokemuksina mieleen. Monivuotinen yhteinen harrastus ryhmässä toi pitkäkestoisia ystävyyssuhteita. ”Vielä nytkin järjestämme vuosittain “senioritanhuajien” tapaamisia vuosittain. Ja samasta ryhmästä löytyi myös jo nyt edesmennyt mieheni”, Valli muistelee.
Pitkä kokemus ohjaajana
Oman tanssimisen lisäksi Valli on toiminut nuorten ja aikuisten ohjaajana kansantanssikerhoissa kotikunnassaan Ilmajoella ja Etelä-Pohjanmaalla vuosikymmenet. Myös työskennellessään alakoulussa hän on saanut tehdä valtavan oppilasmäärän kanssa kansantansseja ja siihen liittyviä toimintoja. Joulun tonttuleikit ja kevään keijutanssit ovat pohjautuneet aina kansantansseihin, liikuntatunneista nyt puhumattakaan.
Valli on myös aktiivinen kouluttaja ja kansallispukujen puolestapuhuja. Vuosien mittaan hän on läpikäynyt kansantanssin sekä muun toiminnan osalta nuorisoseurajärjestön kurssituksia, jotka ovat olleet kasvattavia ja laajentaneet ystäväpiirin valtakunnalliseksi. Vallin koreografiat ja laaja esiintymiskokemus ulottuvat ympäri Suomen ja Euroopan.
Kansantanssi hienossa nousujohteessa
Valli toivoisi, että jatkossakin kansantanssissa säilyisi eritasoiset ryhmät. ”On hyvä, että on huippuosaajia, mutta “harrastelijat” ovat yhtä tärkeitä. Ja tietenkin toivon, että säilyttäisimme suomalaisen kansanperinteen tansseissamme”, Valli toteaa.
Kansantanssin Valli kokee tällä hetkellä olevan hienossa nousujohteessa. Tanssi on saanut paljon näkyvyyttä eri medioissa ja harrastajia näyttää riittävän. Valli toivoo, että kansantanssiharrastusta saataisi myös laajenemaan esimerkiksi kotiseudulleen Etelä-Pohjanmaalle. ”Jo vuosien ajan pieni, salainen toiveeni on ollut perustaa aikuisten ryhmä, joka tanssii ihan perinteen mukaisia, ikääntyville sopivia kansantansseja. Ei tiedä, vaikka toteutuisikin”, Valli haaveilee.
25 kansantanssimestaria
Nuorisoseurojen Kansantanssikilta on perustettu vuonna 2012 ja se koostuu Nuorisoseurojen kasantanssitoiminnassa ansioituneista yli 60-vuotiaista henkilöistä, joita kutsutaan kansantanssimestareiksi. Kansantanssikiltaan nimetään uusia kansantanssimestareita joka toinen vuosi Pispalan Sottiisi-tapahtuman yhteydessä.
Tämän vuoden nimitysten myötä kiltaan on nimetty yhteensä 25 kansantanssimestaria. Kiltalaiset ovat harrastaneet lajia pitkään ja edistäneet omalla toiminnallaan kansanperinteen säilyttämistä.