Kulissi luo tilaa unelmille – musiikkiteatteria nuorin voimin

Tänään 27.6. vietetään Kesäteatteripäivää, jolloin juhlistetaan ainutlaatuista ja elinvoimaista kesäteatterikulttuuria. Yksi sadoista nuorisoseurojen ylläpitämistä kesäteattereista on jyväskyläläinen Teatteriyhdistys Kulissi, joka tekee poikkeuksellisen tärkeää ja kattavaa työtä nuorten hyväksi.

Kulissi ei ainoastaan tuota laadukasta harrastajateatteria, vaan se tuo yhteen paikallisyhteisön, perheet, kasvatustyön ja taiteen tekemisen. Juuri nyt tämä työ näkyy näyttävästi Laajavuoressa, missä Peter Pan -musikaali lennättää katsojansa Mikä-Mikä-maahan, nostaen samalla esiin kysymyksiä taiteen saavutettavuudesta, tasa-arvosta ja yhteisöllisyydestä.

Peter Pan ei ole pieni tuotanto. Se on kunnianhimoinen, ammattimaisesti toteutettu musiikkinäytelmä, jossa sadat harjoitustunnit, huolellinen ohjaus ja musikaalinen osaaminen yhdistyvät häikäiseväksi kokonaisuudeksi. Esityksessä nähdään yli 50 nuorta esiintyjää ja kymmenien nuorten ohjaus-, puvustus- ja musiikkityöntekijöiden panos. Kulissin toimintamallin mukaisesti teatterissa jokaisella on paikkansa, jossa oppia vastuuta, yhteispeliä ja esiintymisen iloa.

Teatteria, johon kaikilla on varaa

Nykyisessä yhteiskunnassa, jossa harrastamisen kustannukset nousevat ja mahdollisuudet eriarvoistuvat, Kulissin kaltaiset toimijat ovat elintärkeitä. Jyväskylän kunnanvaltuutettu Paula Honkimäki nosti Instagram-postauksessaan 26.6. osuvasti esiin musiikkiteatteriharrastuksen luokkaluonteen: perinteisesti harrastamiseen vaaditaan vuosien tanssi-, soitto- ja teatteriopintoja, joihin kaikilla ei ole varaa.

Kulissi murtaa tätä kaavaa tarjoamalla musiikkiteatterin tekemistä edullisella jäsenmaksulla ja korkeatasoisella ohjauksella. Saavutettavuus ei ole itsestäänselvyys, vaan määrätietoisen ja arvopohjaisen työn tulosta.

Kulissin kaltaisen suuren mittaluokan tuotannon taustalla toimii joukko vapaaehtoisia, joiden työ on usein näkymätöntä, mutta korvaamattoman arvokasta. Vaikka ohjaajille maksetaan palkkaa, suurin osa tuotannon pyörittämisestä lepää täysin vapaaehtoisten harteilla. Yhdistyksen puheenjohtaja, johtokunta, tuotantotiimi ja monet muut käytännön järjestelyistä vastaavat henkilöt tekevät työnsä ilman korvausta, puhtaasti halusta mahdollistaa nuorille tilaisuus tehdä taidetta yhdessä.

Taiteellinen ponnistus vaatii kymmeniä, ellei satoja, työtunteja ihmisiltä, jotka uskovat yhteiseen päämäärään ja haluavat omalla panoksellaan olla mukana luomassa jotakin merkityksellistä. Heidän sitoutumisensa ja uskonsa yhteiseen tekemiseen tekevät Kulissin toiminnasta mahdollista ja arvokasta.

Yhteisö, jossa kasvetaan yhdessä

Kulissin Peter Pan on kertomus lojaalisuudesta, ystävyydestä ja erilaisuuden hyväksymisestä. Samanaikaisesti se on vertauskuva itse teatteriharrastuksesta: teatteriharrastus on paikka, jossa nuori saa olla aidosti oma itsensä, opetella vastuunottoa tekemisestään ja tuntea kuuluvuutta ryhmään.

Peter Panin ohjaajakolmikoksi on valikoitunut pitkän linjan kulissilaisia, jotka ovat kasvaneet teatterin riveissä harrastajista vastuun kantajiksi. Pitkäjänteisellä ohjaajuuteen kasvamisella on Kulissilla jo vuosikymmenten perinteet, mikä on pitänyt toimintaa pystyssä, aktiivisena ja erittäin suosittuna myös koronapandemian ja muiden vaikeiden aikojen yli.

Kesäteatteripäivä näkyy Keski-Suomessa lukuisina ensi-iltoina, joista ilahduttavasti yhä useampi on suunnattu lapsille ja nuorille. Teatteriyhdistys Kulissi on tämän kehityksen eturintamassa: se ei ainoastaan tee teatteria lapsille ja nuorille, vaan se tekee sitä lasten ja nuorten kanssa.


Kirjoittaja Marja Pylkäs
Kuvat Wihtori Marttila

Jaa
Kirjoittaja
Nuorisoseurat
Näytä kaikki kirjoittajan artikkelit