Maria Baric Company & Kulttuurimylly. Kuva Niklas Nyström.

Liittolaisuus tuo toivoa vaikeina aikoina

Leo ja Maria herättävät toivoa vaikeina aikoina olemalla liittolaisia. He työstävät vähemmistöihin liittyviä kysymyksiä, käyttävät ääntään, ja antavat tilaa.

Liittolaisuus tarkoittaa, että tunnistaa valtansa ja etuoikeutensa ja edistää niillä yhdenvertaisuutta. Ensimmäinen askel kohti liittolaisuutta onkin, että työstää itse aktiivisesti asioita. Älä odota, että vähemmistöt valistavat sinua.

Liittolaisuus ei tarkoita, että pitäisi “pelastaa” ketään. Liittolaisena oppii aktiivisesti vähemmistöjen asioista, osoittaa tukensa ja haastaa oletuksiaan. Asettaa syrjäytyneiden äänet ja tarpeet keskiöön eikä tavoittele sankaruutta.

Tee kantasi tiettäväksi

Kun käytät ääntäsi vähemmistöjen puolesta, käytät samalla valtaasi ja etuoikeuksiasi heidän asioidensa edistämiseksi.

Leo Kaipiainen työskentelee Sirkus Magentassa, jossa sirkusta käytetään erilaisten vähemmistöyhteisöjen osallisuuden lisäämisen välineenä.

“Eräässä työpajassa mies kysyi ärsyyntyneenä, miksi on miljoona erilaista lippua – trans, homo, ei-binäärinen, mitä lie… Mihin niitä kaikkia eri lippuja tarvitaan?” Vastasin: “Kuvittele, että matkustaisit kaukana, olisit täysin eksyksissä etkä osaisi paikallista kieltä. Näet jossain Suomen lipun – miltä sinusta tuntuisi? Ehkä siellä on kaltaisiasi ihmisiä, jotka osaavat puhua kieltäsi ja voivat auttaa sinua.” Minusta tuntuu, että hän oivalsi jotain siinä hetkessä”, Leo kertoo.

Leo on keski-ikäinen, korkeasti koulutettu, CIS-sukupuolinen, valkoinen mies. Hän käyttää valtaansa ja etuoikeuksiaan puhuakseen sateenkaari-ihmisten asioista. “Nuorella ja vähemmistöön kuuluvalla on usein vähemmän valtaa ja etuoikeuksia. Hänen ei pitäisi joutua valistamaan ihmisiä.”

Anna tilaa todelliselle edustukselle

Maria Baric Companyn ja Kulttuurimyllyn kautta Maria Baric tekee tilaa, jotta vähemmistöjen ääni tulisi kuulluksi ja edustetuksi. “Viemme kulttuuria paikkoihin, joissa taide ja kulttuuri eivät ole helposti saatavilla – esimerkiksi sairaaloihin, esikouluihin ja vanhainkoteihin. Seurueessamme on vammaisia taiteilijoita, monia etnisiä ryhmiä ja pakolaistaiteilijoita. Erityisesti pakolaisten kohdalla pidämme huolen siitä, että kutsumme heidän koko perheensä esityksiin.”

Ihmiset, joilla on enemmän valtaa ja etuoikeuksia, pystyvät paremmin osallistumaan taide-elämään. Tekemällä tilaa ja asettumalla taka-alalle Maria rikkoo vallitsevaa tilannetta, jotta rodullistetut vähemmistöt, vammaiset, köyhät, paperittomat, nuoret ja vanhukset pääsevät keskiöön. Hän tekee tämän käyttämällä valtaansa ja etuoikeuksiaan keski-ikäisenä, valkoihoisena, vammattomana kansalaisena.

Liittolaisuus luo toivoa paremmasta tulevaisuudesta

“Monet ihmiset saattavat vahingoittaa tahattomasti läheisiään, jotka piilottavat osan itsestään. Käyttämällä ääntämme voimme pyrkiä lieventämään tätä vahinkoa ja luomaan toivoa tulevaisuudesta, jossa jokainen voi näyttäytyä aitona itsenään ja odottaa saavansa yhdenvertaista kohtelua,” sanoo Leo.

“Olin ruokakaupassa,” kertoo Maria, “ja eräs nuori poika tuijotti minua. Sitten hän juoksi halaamaan minua lämpimästi ja huudahti: Sinä olet Maria! Olin esiintymässä teatterisi kanssa!” Hän kertoi, miten suuri vaikutus nukketeatteriesityksellä oli ollut häneen ja hänen perheeseensä vuosia sitten pakolaiskeskuksessa, kun kaikki lapset kutsuttiin esiintymään. Mielestäni erityisesti maahanmuuttajanuorille on tärkeää nähdä, että hekin voivat olla pääroolissa esityksessä. Se antaa heille toivoa siitä, että he pääsevät tulevaisuudessakin osallistumaan.”

Liittolaisuus on yksinkertainen tapa luoda toivoa vaikeina ja synkkinä aikoina. Sinäkin voit olla liittolainen!


Kirjoittaja Fon Krairiksh, koulutussuunnittelija, Kansalaisfoorumi

Jaa
Kirjoittaja
Nuorisoseurat
Näytä kaikki kirjoittajan artikkelit