Ahkerassa käytössä oleva Mäntyharjun nuorisoseurantalo tarvitsi kipeästi uutta vesikattoa, sillä entinen kuusikymmentä vuotta vanha katto oli ruostunut ja näytti pahalta. Historiallinen talo sijaitsee näkyvällä paikalla kirkonkylän kulttuurimaisemassa, joten vaikka katto oli ehjä, se päätettiin uusia. Katon korjaamiseksi saatiin Kotiseutuliitolta 25 000 euron korjausavustus.
Pitkään suunniteltuun remonttiin haettiin avustusta
Kattoremontti kulki lähes kymmenen vuoden ajan mukana yhdistyksen toimintasuunnitelmissa. Vuosien aikana remonttia sekä sen raha-asioita pohdittiin ja tehtiin erillisiä suunnitelmia. Lopulta päätettiin hakea Suomen Kotiseutuliiton seurantaloavustusta kattoremontin rahoitusta varten.
“Avustuksen hakeminen onnistui toimimalla ohjeiden mukaan, eikä sen tekeminen tuntunut ylivoimaiselta”, kertoo Mäntyharjun Nuorisoseuran sihteeri Anja Aaltonen. Hakemuksen mukana toimitettiin tarvittavat tiedot, selvitykset sekä dokumentit ja ohjeita saatiin myös webinaareista sekä Teams:n kautta. Myös Saimaan Nuorisoseuroilta saatiin neuvoja avustuksen hakemiseen.
Aaltonen kehottaakin myös muita seuroja selvittämään rohkeasti mitä hakemuksen tekemiseen tarvitaan sekä pitämään mielessä hakemusten määräajat.
Remontti sujui hyvin eikä aiheuttanut häiriöitä toimintaan
Kattoremonttia tehtiin vuonna 2024 helmikuun puolivälistä huhtikuun loppuun. Remontin toteutti Savon Rakennus- ja Peltimestarit. Ennen remonttia talon läheltä jouduttiin kaatamaan puita, sillä niiden oksat haittasivat katontekoa. Kaadettujen puiden jälkikäsittely sekä ympäristön siistiminen tehtiin talkootyönä.
Kattoremontti ei haitannut juurikaan talon toimintoja vaan sisällä pystyttiin toimimaan lähes normaalisti koko ajan. Remontin aikana pidettiin muun muassa kokouksia, perhejuhlia ja tansseja. Turvallisuustekijät otettiin luonnollisesti koko ajan huomioon ja tapahtumia järjestettiin esimerkiksi viikonloppuisin tai muina sellaisina aikoina, kun remonttityöntekijät eivät olleet paikalla.
Etelä-Savon vanhin nuorisoseurantalo
Mäntyharjun nuorisoseurantalo on vuonna 1910 huvilasta laajennettu kiinteistö. Talo on toiminut vuosien mittaan seuran oman toiminnan keskuspaikkana ja sitä on vuokrattu paljon eri tarkoituksiin kuten perhejuhliin sekä kokouksiin. Nykyään talolla järjestetäänkin paljon häitä, sukujuhlia, kokouksia, tansseja sekä teattereiden harjoituksia ja esityksiä.
Talolla on pitkä ja moninainen historia ja se on ollut muun muassa armeijan käytössä sotavuosina 1939–1945. Koska talo on Etelä-Savon vanhin nuorisoseurantalo, Mäntyharjun Nuorisoseura on pitänyt kunnia-asianaan huolehtia sen säilymisestä myös tuleville sukupolville. Aiemmin talossa on toteutettu muun muassa vesijohtojen ja sisävessojen asennus, jonka ansiosta talon käytettävyys parani paljon. Talossa on myös tehty sisäremontteja sekä keittiöremontti ja salin lattia on uusittu ja hiottu. Talon ylläpitoa helpottamaan on myös asennettu ilmalämpöpumput. Talo on suojelukohde, johon liittyvät seikat on myös huomioitava kaikissa kunnostustöissä.
Aaltonen kertoo, että talo on suosittu ja nostalginen paikka. Sen käyttö on kovassa nosteessa ja lähes päivittäin tulee kyselyjä talon vuokraamisesta. “Meillä on pieni, mutta innokas porukka, joka pyörittää talkoilla toimintaa talolla ja mukana toimiminen on enemmänkin elämäntapa”, Aaltonen kuvailee.
Mäntyharjun Nuorisoseura vietti kuluvana vuonna myös 130-vuotisjuhlaansa. Juhlavuoden kunniaksi Mäntyharjun Senioriteatteri toteutti yhteistyössä Mäntyharjun Nuorisoseuran sekä Mäntyharjun kansalaisopiston kanssa esityksen ”Mäntyharjurevyy Vuosirenkaita”. Teoksen esitykset olivat toukokuussa Mäntyharjun nuorisoseurantalolla.