Mikä ihmeen Nuori Kulttuuri Talks?

”Nuorille pitäisi olla olemassa samankaltainen keskustelumahdollisuus kuin aikuisille on SuomiAreena”, heitti Porin kulttuuriyksikön päällikkö Jyri Träskelin Nuori Kulttuuri Pori 2021 -festivaalin suunnittelupalaverissa. Kaksi vuotta siitä eteenpäin Nuori Kulttuuri ja Suomen Nuorisoseurojen Nuoret Vaikuttajat ovat järjestäneet kymmeniä erilaisia keskustelutilaisuuksia, missä nuoret itse ovat suunnitelleet ja toteuttaneet keskustelualustoja nuorten ja aikuisten kohtaamiseen.

”Nuori Kulttuuri Talksien tekeminen on ollut järjettömän mielenkiintoista. En itse harrasta kulttuurin ja taiteen parissa, mutta näiden järjestämisen kautta olen päässyt osalliseksi keskusteluja, missä voin kuunnella harrastajien ja päättäjien ajatuksia näihin asioihin sekä havaita, kuinka samansuuntaisia toiveita heillä onkaan nuorten taide- ja kulttuuriharrastamisesta”, kertoo tapahtumia tuottanut ja fasilitoijana toiminut Veera Henttonen.

Nuori Kulttuuri Talksissa on rakenteena tuottaa yhdessä nuorten kanssa keskustelualustoja, missä he pääsevät keskustelemaan heitä puhuttavista aiheista kulttuuri- ja taideharrastamisessa poliitikkojen, vaikuttajien, kentän ammattilaisten kanssa sekä toisten nuorten kanssa.  Tavoitteena on rakentaa ymmärrystä sekä kuulluksi tulemisen siltaa nuorten ja aikuisten välille.

“Mielestäni tämä tavoite toteutuu hyvin. Olen huomannut, että mahdollistamalla tilan antaminen keskusteluille, ihmiset todellakin haluavat keskustella ja edistää asioita sen kautta. Olen inspiroitunut varsinkin Erätauko-dialogista, joita olen Nuori Kulttuuri Talksien alla saanut fasilitoida. Haluaisin hyödyntää tämän myös omassa työssäni tulevaisuudessa”, Veera pohtii.

Veera Henttonen on inspiroitunut varsinkin Erätauko-dialogista, joita hän on saanut fasilitoida. Tulevaisuudessa hän toivoo pääsevänsä myös keskustelijan rooliin.

Rakennustyö tehdään yhdessä

Suunnittelutyö aloitetaan puolivuotta aikaisemmin yhdessä nuorten kanssa. Konseptista lähtien kaikki rakennetaan yhdessä. Porissa 2021 toteutettiin paneelikeskustelujen lisäksi Erätaukosäätiön kehittämää Erätaukodialogia sekä elävän kirjaston konseptia. Erilaiset konseptit mahdollistavat erilaisen kohtaamisen, ja siksi konseptit rakennetaan aina nuorten kanssa yhdessä heidän toiveidensa pohjalta. Myös keskusteluvieraat ja aihe pohditaan yhdessä valmiiksi. Tuotantotyön ohessa nuoret oppivat toimimaan fasilitoijina, tiedottajina ja tapahtumatuottajina. Jokaisella ryhmän jäsenellä on oma rooli tuotannossa.

Henttosella on toiveena osallistua Talkseihin keskustelijana. “Tulevaisuudessa haluaisin päästä vielä itsekin keskustelijan rooliin ja nähdä tätä kautta myös toinen puoli näistä tapahtumista. Huomaan fasilitoijana, että itsellänikin on annettavaa näihin keskusteluihin, vaikka aiheet eivät ole minun harrastukseni parista.”

Tulevana syksynä Nuori Kulttuuri Talks tuotannot käynnistetään alueellisten Nuorten Vaikuttajien ja heidän mentoreidensa kanssa. Keskustelutilaisuudet ovat osa Nuori Kulttuuri Festival Kuopio 2023 -tapahtumavuotta. Tämän lisäksi Nuorten Vaikuttajien ja Mentoreiden kanssa rakennetaan tilauksesta erilaisia Nuori Kulttuuri Talkseja eri tilaisuuksiin.

“Toivon, että nuoret uskaltavat lähteä näihin keskusteluihin mukaan niin keskustelijoiksi kuin tuottajiksikin. Itse olen saanut näistä paljon irti. Keskustelutilaisuudet ovat avoimia, ajatuksia herättäviä ja mielenkiintoisia, missä meidän asioita on mahdollisuus tuoda näkyväksi”, Veera kiteyttää.

Olemme mukana Nuori Kulttuuri Talks – konseptilla Ylen ja Erätauko -säätiön Hyvin sanottu – keskustelufestivaaleilla lauantaina 1.10. Hämeenlinnassa. Keskustelun teemana on “Rahalla saa, vai saako? – Rahan vaikutukset kulttuurin ja taiteen harrastamisessa.

Vuoden 2023 suurin Nuori Kulttuuri Talks -tapahtuma järjestetään Nuori Kulttuuri Festivalin yhteydessä toukokuussa Kuopiossa.


Teksti Johanna Hurme

Kuvat Joonas Mäkivirta

Jaa
Kirjoittaja
Nuorisoseurat
Näytä kaikki kirjoittajan artikkelit