Ryhmä keskustelemassa

Miten saamme kaikki mukaan kielen avulla?

Voimme huomaamattamme syrjiä muita käyttämällä kieltä, joka jättää heidät ulkopuolelle. Onneksi asia on korjattavissa muutamin yksinkertaisin keinoin.

Kaikissa yhteisöissä – esimerkiksi maassa, työpaikassa, kaveriporukassa tai yhdistyksessä – normit eli kirjoittamattomat säännöt vaikuttavat oletuksiimme sekä tiedostamattomiin ennakkoasenteisiimme. Tämä näkyy päivittäisissä vuorovaikutustilanteissa ja puheessamme. Normit voivat epähuomiossa syrjiä joitakin ihmisiä, mutta voimme kielellisin keinoin haastaa näitä normeja.

Kieli ei ole ainoastaan kirjoitettua tai puhuttua, vaan se sisältää myös muita elementtejä, kuten eleitä, sanavalintoja, tyyliä, sanomatta jättämistä, taukoja, ilmeitä jne. Näillä tavoilla teemme valintoja kielenkäytössämme.

Vinkkilista ymmärrettävämpään kieleen

Voimme oppia olemaan tietoisempia tavastamme käyttää kieltä, jotta emme valinnoillamme sulje ketään ulkopuolelle. Tässä muutama vinkki:

Käytä yhteistä kieltä
Vaikka olisikin mukavampaa käyttää omaa äidinkieltään, on osallistavaa valita kieli, jota kaikki paikalla olijat ymmärtävät, vaikka eivät vielä osallistuisikaan keskusteluun.

Avaa slangia ja ilmaisuja
Kaikissa sosiaalisissa ryhmissä muodostuu omannäköinen kieli. Yleensä tämä tapahtuu alitajuisesti, joten pohdi hetki oman ryhmänne kielenkäyttöä ja slangia. Ihan vain näiden kielellisten erikoisuuksien avaaminen uudelle ryhmäläiselle on kuin lämmin kutsu sisäpiiriin.

Käytä käsiäsi
Kielen vaihtaminen tai slangin avaaminen ei välttämättä ole helppoa. Onneksi voit osoittaa halusi ottaa kaikki mukaan keskusteluun muilla keinoin. Voit esimerkiksi osoittaa kohtaa, jossa luettu (tai laulettu) teksti menee. Voit myös käyttää käsieleitä auttaaksesi muita ymmärtämään, mitä yrität sanoa.

Käytä selkokieltä
Käytä listoja, yksinkertaisempia lauserakenteita, sanojen perusmuotoja ja sanoja. Kokeile synonyymejä. Kun puhut, puhu hitaammin.

Yksinkertaisin tapa ottaa kaikki huomioon on keskustella ja sopia siitä, miten kommunikoitte. Silloin, vaikka asia unohtuisikin hetkellisesti, voitte aina palata siihen, mitä aikaisemmin sovitte. Tästä hyvä esimerkki on väitöstutkimuksessani ulkomaalainen henkilö, joka yleensä puhuu englantia kavereidensa kanssa, mutta onnistuneesti sopi yhteisistä pelisäännöistä:

”Ilmaiset suomen oppituntini ovat silloin, kun menen saunaan, olen hiljaa ja kuuntelen keskusteluja… Pidän siitä, että ihmiset puhuvat suomea, koska minusta on ihan mukava olla hiljaa ja yrittää ymmärtää mitä he sanovat ja oppia vähän suomea. Suurin osa – jos ei kaikki – kaverini tietävät tämän, joten he yrittävät puhua hitaammin sekä selkeämmin silloin kun olen mukana.”

Voit harjoitella antamiani vinkkejä itsenäisesti, mutta jos toivot syvällisempää tietoa osallistavasta kielestä, voit osallistua inklusiivisemman kielen työpajaani syksyllä. Voit jo siis valmiiksi laittaa nämä ajat kalenteriisi: 12.9. ja 19.9.2023, klo 16.00–18.00.

Kansalaisfoorumin koulutuskalenteri: kansalaisfoorumi.fi/koulutukset


Kirjoittaja Fon Krairiksh, koulutussuunnittelija, Kansalaisfoorumi

Jaa
Kirjoittaja
Nuorisoseurat
Näytä kaikki kirjoittajan artikkelit