Digistagen tykätyin teos vuonna 2023 oli Viialan Pyry – Kohma. Kuvassa teoksen tehneet nuoret ja ohjaaja.

Nuori Kulttuuri Digistage: Virtuaalinen taiteen areena nuorille

Nuori Kulttuuri Digistage sai alkunsa syksyllä 2020. Viikossa tanssikatselmuksesta videokatselmukseksi muuttuneesta toiminnasta ja sen mukanaan tuoneesta kokemuksesta syntyi idea nuorten taiteilijoiden virtuaalisesta esiintymislavasta. Vaikka koronapandemia laittoi perinteisen tapahtumatoiminnan telakalle, loi se myös positiivisia ja uusia toimintamalleja.

Videogallerian muotoon puettu esiintymislava tarjoaa nähtäväksi nuorten tekemiä esityksiä ja teoksia. Tällaista nuorten itsensä luomaa sisältöä ei keskitetysti ole muualla nähtävillä. Tarkoituksena on koota yhteen paikkaan suomalaisten nuorten ja nuorten aikuisten tekemää taidetta vuosi vuodelta ja tallentaa samalla nuorten kulttuuriharrastamisen historiaa. Digistage piirtää ajan kuluessa janan siitä, millaista ajankuvaa teokset ovat heijastaneet.

Taiteellinen kehittyminen palautteen kautta

Nuori Kulttuuri Digistage tarjoaa myös vuoropuhelua nuorten kanssa taiteen tekemisestä, kun asiantuntija arvioi ja antaa palautetta esityksistä. Ulkopuolinen katsoja antaa arvokasta tietoa siitä, miten harrastustaan tai tekemistään voi kehittää.

Toiminnassa pyritään ennen kaikkea siihen, että palaute olisi kannustavaa ja eteenpäin vievää. Toki asiat eivät edisty, jollei toiminnalleen näe kehittymisen kohteita. Tähän näkökulmaan Digistage pyrkii tarjoamaan apua. Myös katsojat pääsevät antamaan palautetta esityksistä verkkosivujen kautta.

Digistagen esiintyjä Eltti Oskar kuvattuna, Nuori Kulttuuri On Air LIVE-tapahtumassa 7.5.2022 Tampereella. Eltti Osallistui Digistagelle runollaan Solidaarisuus. Kuva Elian Seppänen.

Nuorten maailman avaaja

Digistage luo aikuisille ikkunan nuorten maailmaan. Esitykset koskettavat usein tämän hetken ilmiöitä tai niitä, joita aikuisten silmät eivät näe. Monet asiat kulkevat pintaa syvemmällä, joten taide on oiva väylä avata teitä myös asioihin, joista ei pysty puhumaan.

On tärkeää myös luoda tiedon kokoamispaikka aikuisille, mistä he voivat tarjota nuorille mahdollisuuden isommille esiintymislavoille. Virtuaalinen esiintymislava on jo nyt tarjonnut suoria väyliä esiintymiseen, kun Digistagelle osallistuneita esityksiä on nostettu Nuori Kulttuurin ja eri yhteistyökumppaneiden tapahtumiin. Yksittäinen esiintymismahdollisuus voi aina innostaa toista, ja sana mielenkiintoisesta esityksestä alkaa levitä eteenpäin.

Onnistumisen kokemuksia on ollut muun muassa runouden, sirkuksen ja animaation saralla, joita Nuori Kulttuuri -toiminnassa ei juuri aikaisemmin ole nähty. Digistage on mahdollistanut pienellä kynnyksellä osallistumisen myös erilaisiin ja erikoisempiin taiteenlajeihin. Nyt seinät eivät ole enää esteenä, vaan kaikki videoitavissa olevat asiat ovat tervetulleita mukaan toimintaan.

Kannusta osallistumaan Digistageen!

Nuori Kulttuuri Digistage kutsuu jälleen nuoria ensi vuoden maaliskuussa. Mukaan pääsevät kaikki 13–29-vuotiaat. Esityksen muoto ja taiteenlaji on vapaa, kunhan taltiointi on videomuotoinen. Videon tulee olla kestoltaan 2–20 minuuttia.

Video toimitetaan Nuori Kulttuurille helmikuun 2024 aikana digistage.nuorikulttuuri.fi -sivuston kautta. Jokainen teos saa palautetta taiteen asiantuntijalta, ja osallistuminen on maksutonta. Toimintaan osallistuvat voivat myös hakea Nuori Kulttuurin matka-avustusta.


Lähde mukaan Digistageen

  • Saat palautteen taiteen asiantuntijalta teoksestasi. Lisäksi saat palautetta suoraan yleisöltä, jotka ovat kommentoineet teostasi.
  • Tykätyin esitys julkistetaan Nuori Kulttuuri On Air -livelähetyksessä toukokuussa 11.5.2024. Äänestys aukeaa huhtikuussa ja äänestysaikaa on 30.4. saakka.
  • Virtuaalinen esiintymislava on auki elokuuhun 2024 saakka, mutta asiantuntijapalautteen saat jo ennen kesää. Kommentoidut palautteet tulevat elokuussa, kun Digistage sulkeutuu.
  • Kun osallistut Digistageen, voit hakea Nuori Kulttuurin kansainvälisiä matka-avustuksia.

Ohjeet videon tekemiseen

  1. Harjoittele esitystä ja tallenna teos videolle. Teoksen pituus voi olla 2–20 minuuttia. Kuvaa mieluiten vaakasuunnassa. Huolehdi hyvästä valaistuksesta tilassa, jotta saat hyvälaatuisen tallenteen ja kiinnitä huomiota myös äänentallennukseen.
  2. Osallistu Digistageen lataamalla video digistage.nuorikulttuuri.fi -osoitteessa 5.3. alkaen. Täytä lomake ja lataa video.

Kirjoittaja Jussi Kaijankangas 

Jaa
Kirjoittaja
Nuorisoseurat
Näytä kaikki kirjoittajan artikkelit