Pispalan Sottiisia tanssitaan ja soitetaan Tampereella 12.-16.6.2024 yli tuhannen kotimaisen ja kansainvälisen esiintyjän voimin. Kahden vuoden välein järjestettävä pohjoisen Euroopan merkittävin kansantanssifestivaali tuo esiin erityisesti hienoa tanhuperinnettämme I LOVE TANHU! -teemallaan.
Oman värinsä festivaaliin tuovat tammikuussa Folklandialla julkistettava Pispalan Sottiisin vuoden 2024 kansantanssiyhtye sekä kansainväliset kansantanssi- ja musiikkiryhmät eri puolilta Eurooppaa. Myös lasten ja nuorten kansantanssikatselmus Tanssiralli tulee mukaan tapahtuman ohjelmaan. Pispalan Sottiisi näkyy kaupunkikuvassa eri puolilla Tampereen keskustaa toteutettavissa esityksissä ja yleisötanssituksissa. Konsertit, tanssituvat ja työpajat tarjoavat mielenkiintoista koettavaa ja festivaali huipentuu sunnuntaina kaikkien osallistujien yhteiseen pääjuhlaan.
Tanhut kunniaan sottiisissa
Tanhut ovat eräs merkittävimmistä kansantanssin ilmenemismuodoista maassamme. Ne ovat muistiin merkittyjä kansantansseja, jotka Pirkko-Liisa ja Esko Rausmaa kokosivat Tanhuvakkaan, suureen suomalaiseen kansantanssikirjaan. Teos on toiminut lähes 50 vuoden ajan yhtenä keskeisimmistä kansantanssiin liittyvän tiedon lähteistä.
Kansantanssin harrastus- ja esitystoimintaan tanhut ovat tuoneet runsaasti ideoita ja inspiraatiota. Niitä on tanssittu sekä muistiinmerkityssä muodossa että sovitettuina kansantanssiryhmien esityksiin. Ne tuovat erinomaisesti esiin eri alueiden kansantanssiperinteen ilmenemismuotoja ja sopivat vielä tänäkin päivänä yhteisiin tanssi- ja juhlatilaisuuksiin yhdessä tanssittavaksi. Pispalan Sottiisissa tanhuperinne halutaan nostaa uudelleen kunniaan perinnettä kunnioittaen ja uutta kokeillen.
Kansantanssi- ja musiikkialan yhteinen vuositeema ”Omasta päästä” rohkaisee kokeilemaan ja kehittämään myös tanhuperinnettä kunkin omista lähtökohdista ja tuomaan sitä esiin elävän perinteen kiinnostavana ja monipuolisena toimintamuotona. Pispalan Sottiisi 2024 nostaa esiin erityisesti paikallista yhdessä tuotettua kansantanssia ja –musiikkia. Perinne nähdään ajassa elävänä, kehittyvänä, aiempaa kunnioittavana ja kaikenikäisille kuuluvana. Myös kansantanssille ominaista tanssin ja musiikin yhdenvertaista vuoropuhelua halutaan vahvistaa.
Pispalan sottiisin ohjelmistoa rakennetaan vakoissa eri puolilla suomea
Tanhuvakan henkeen eri puolilla maata kootaan vakkoja, jotka ovat kansantanssi- ja musiikkiryhmien yhteenliittymiä. Vakat käynnistävät toimintansa alkuvuodesta 2024 ja niihin liittyvät kaikki tapahtuman eri-ikäiset Pispalan Sottiisin osallistujat. Perinteisten vuosiohjelmistojen sijaan eri ikäryhmille suunnatut tanssit korvataan vakkojen yhteisillä tansseilla ja ryhmien omilla tanssi ja -musiikkiohjelmistoilla, jotka muodostavat myös sisällön tapahtuman pääjuhlaan. Vakkojen toimintaa suunnittelevat ja valmistelevat niiden sisältä muodostuvat vakkaneuvostot.
Alueellisten vakkojen ohjelmatoiminnan tukena toimivat tanhulähettiläät, jotka suunnittelevat yhdessä vakkaneuvoston kanssa vakkojensa ohjelmistoa Pispalan Sottiisiin. Tanhulähettiläät muodostavat yhdessä taiteellisen johtajan Petri Kauppisen kanssa työryhmän, joka seuraa tapahtuman ohjelmallisen kokonaisuuden rakentumista yhdessä Pispalan Sottiisin tapahtumatoimiston kanssa.
Vakkoja suunnitellaan parhaillaan, ja ryhmien on mahdollista ilmoittautua niihin helmikuussa. Pispalan Sottiisin osallistujapakettien varaaminen tapahtuu 1.3.–31.3.
Lisätietoja:
Pispalan Sottiisin tapahtumatoimisto
info@sottiisi.net
www.sottiisi.fi