Norjan Arendalissa taivaalta tihkuttaa vettä ja esiintymisvaatteet tuntuvat jo kosteilta päälläni. Satama-alue on yleisön ympäröimä mystisen melodian alkaessa soimaan. Nordlekin avajaisseremonia on alkamassa.
Näen keskellä kelluvan soittajien esiintymislavan ja tiedostan, miten tanssijamme ovat jakautuneet yleisön sekaan. Tunkeudun varovasti ja huomaamatta ihmisten läpi lähemmäs esiintymisaluettamme ja kohtaan vihaisia katseita. Yritän katseellani viestiä, etten yritä tunkeutua paremmalle paikalle katsomoon ja pian huomaankin, kuinka vihaiset katseet kiinnittävät huomionsa glitteriin poskillani ja esiintymisasuuni. Hiljalleen katseet vaihtuvat ymmärtäviksi.
Jännityksellä ajattelen vain sitä, että yleisö tulee näkemään harjoittelemamme puolen tunnin avajaisseremonian nyt ensimmäistä kertaa tansseineen, musiikkeineen ja hyppyineen veteen. On aika näyttää Nordlekille mitä kansantanssi- ja musiikki pitää sisällään.
Kansantanssi- ja musiikkifestivaali yhdistää pohjoismaiden esiintyjät
Nordlek on pohjoismainen kansantanssi- ja musiikkifestivaali, joka järjestetään kolmen vuoden välein neljässä suurimmassa Pohjoismaassa. Vuonna 2024 festivaali järjestettiin Norjan Arendalissa, ja tapahtumaan osallistui 2000–2500 tanssijaa ja muusikkoa ympäri Pohjoismaita. Festivaalin ohjelma on monipuolinen kattaus erilaisia kursseja, esityksiä, konsertteja ja kilpailuja.
Tänä vuonna osana festivaalin ohjelmaa järjestettiin pohjoismainen yhteistyöprojekti, jossa nuoret tanssijat ja muusikot Norjasta, Ruotsista, Tanskasta ja Suomesta kokoontuivat yhteen, suunnittelivat ja toteuttivat viiden konsertin konserttisarjan. Konserttien lisäksi ryhmä oli suuressa roolissa festivaalin avajaisseremonian toteutuksessa. Marta ja minä saimme tiedon projektista syksyllä 2023 kansantanssiryhmämme kautta, ja päätimme hakea mukaan.
Yhteinen motivaatio hyvän esityksen toteuttamiseksi yhdisti
Josefiina: “Olen 27-vuotias muusikko ja kuullessani Nordlekin projektista innostuin hakemaan mukaan viulistina. Etukäteen en tiennyt lainkaan, mitä oli odotettavissa, mutta mahdollisuus päästä esiintymään festivaalille Norjaan kuulosti hienolta. Projektin osallistujista tunsin ennestään vain Martan, muut kymmenen tapasin vasta Arendalissa, jossa meillä oli muutaman päivän harjoitusleiri festivaalin avajaisseremoniaa varten.
Oli hienoa huomata, että vaikka en tuntenut ihmisiä ennestään, yhteistyö oli helppoa ja palkitsevaa ja saimme lyhyessä ajassa paljon aikaan. Kukin opetti toisille osaamiaan kappaleita, joita sovitimme yhteistyöllä konsertteihin sopivaksi. Musiikki ja tanssi olivat saumattomasti yhteydessä toisiinsa suunnittelussa ja toteutuksessa. Meillä oli myös apuna mentoreita, jotka antoivat neuvoja ja palautetta ja olivat välillä jopa mukana soittamassa.
Oli inspiroivaa päästä soittamaan taitavien muusikoiden kanssa, säestää tanssijoita, oppia uutta ja esittää itselle merkityksellistä musiikkia osana konsertin kokonaisuutta. Ilmapiiri ryhmässämme oli innostava ja kannustava. Tuntui, että kaikki olivat avoimia uusille ideoille ja valmiita heittäytymään, mikä mielestäni näkyi lopputuloksessa!”
Marta: “19-vuotisen elämäni aikana olen moneen kertaan ehtinyt unelmoida suuremmista kansantanssiprojekteista. Sattumalta kuulin Nordlek-hausta ja päätin kokeilla onneani – hyvällä tuloksella. Avajaisseremonian toteuttaminen kuulosti jännittävältä mutta kutkuttavalta.
Ensimmäisen kerran tapasin suuren osan tanssijoista maaliskuussa harjoitusviikonloppuna Oslossa. Muistan vielä ensikohtaamisen ryhmän kanssa, jolloin kaikki vierastivat toisiaan ja olivat hieman varautuneita. Ryhmän yhteys kuitenkin löytyi nopeasti intensiivisen improvisaatiokurssin aikana.
Neljä kuukautta myöhemmin heinäkuussa tapasin loputkin harjoitusleirillä ja näin kuinka ryhmän yhteys oli säilynyt ja kattoi nyt uudetkin jäsenet. Tanssijana mahtavinta oli päästä todistamaan aidosti motivoituneiden kansantanssijoiden ja -muusikoiden halua tehdä parhaansa ryhmässä. Ryhmän kemia oli yhtenäinen kyseisen motivaation takia ja tuntui siltä, että olisimme voineet olla kokoonpano jo useamman vuoden ajan. Yhteinen tavoite ja ystävystyminen takasi sen, että kaikki olivat kaikkien tukena.
Tanssijoiden harjoitukset olivat rentoja ja viihdyttäviä, mutta välillä myös haastavia. Hioimme koreografien kanssa esityksiä kuntoon ja samalla suunnittelimme omia konserttejamme. Päivät venyivät välillä yli kahdeksan tunnin mittaisiksi, mutta oli ihanaa päästä vihdoin tekemisen makuun. Harjoittelu ja suunnittelu kannatti, sillä esityksistä tuli eheitä kokonaisuuksia ja esiintymisestä nautti. Epävarmuuden iskiessä pystyi luottamaan esiintymistovereiden taitoihin ja tukeen ja tarjoamaan omaansa muille. Ryhmän yhteistyön merkittävyys valkeni kunnolla siinä vaiheessa, kun viimeisen konserttimme jälkeen useammat yleisöstä tulivat kyynelehtien kiittämään. Onnistuimme koskettamaan heitä musiikin ja tanssin avulla.”
Kaiken kaikkiaan kokemus Nordlekista oli ikimuistoinen. Vaikka etukäteen moni asia tuntui epäselvältä, emmekä edes Norjaan matkustaessamme vielä täysin tienneet mitä tuleman piti, oli reilu viikko Arendalissa vaivan arvoista. Opimme paljon etenkin Norjan kansantanssikulttuurista ja -musiikista.
Saimme uusia yhteyksiä eri puolilta Pohjoismaita, ja mistä sitä tietää, vaikka kokemuksesta poikisi jokin uusi projekti. Kannattaa tarttua rohkeasti eteen tuleviin tilaisuuksiin ja lähteä pelottomasti kehittämään taitojaan!
Kirjoittajat Josefiina Mustonen ja Marta Tapio, Tahdittomat ry
Kuvat Kulturfotografen AS Thor Hauknes/Noregs Ungdomslag