Sihteerin osaamismerkki vahvistaa ammattitaitoa työelämässä

”Hain sihteerin osaamismerkkiä, jotta vapaaehtoistyöni osaaminen tulisi paremmin esille. Koska teen myös työkseni hallinnollisia töitä projektiassistenttina, sihteerin merkki vahvistaa lisäksi ammattitaitoani työelämässä”, kertoo projektiassistenttina valtiovarainministeriössä työskentelevä Hanna-Maija Perttola. Hän on myös toista vuotta Pornaisten Pohjoisen Nuorisoseuran sihteeri.

”Tuntuu, että yleisesti painotetaan edelleen enemmän ‘oikeaa’ työkokemusta vapaaehtoistyön sijaan, vaikka vapaa-ajalla tekisikin peräti samoja hommia kuin töissä. Itsekin on tullut työpaikoilla tai -haastatteluissa lähinnä parilla lauseella mainittua harrastuksistani, joten jatkossa sihteerin merkki on varmasti hyvä aasinsilta pidempään keskusteluun vapaaehtoistyöstäni nuorisoseuratoiminnassa”, Hanna-Maija pohtii.

Hanna-Maija koki sihteerin osaamismerkin hakemisen helpoksi. ”Aihealueet olivat sinänsä kattavia, vaikka tietoteknistä ja viestinnällistä osaamista toivoisin vielä jotenkin tuotavan esille. Viestinnän vastuita on toivottavasti aina usealle jaettu, mutta sihteerillä on kuitenkin oma roolinsa sisäisen ja ulkoisen viestinnän hoitamisessa. Lisäksi hallinnollinen työ on käytännössä pitkälti tietokoneella istumista, ja kokouksetkin ovat osin jo hybridikokouksia eli tänä päivänä yhä enemmän korostuvat tietotekniset taidot”, Hanna-Maija sanoo.

”Vahvuuteni sihteerin tehtävissä ovat kokousmateriaalien valmistelu ja järjestelmällinen arkistointi. Kehityskohteita ovat talouspuolen asiat eli avustusasiakirjat ja hankinnat. Myös yhdistyslaki voisi olla vielä paremmin hallussa”, arvioi Hanna-Maija omaa osaamistaan.

Monen alan osaaja

Pornaisten Pohjoiseen Nuorisoseuran monitoimikerhon ohjaajaksi Hanna-Maijan houkutteli hänen ystävänsä reilu kymmenen vuotta sitten. ”Vuosien aikana olen ollut muutamissa muissakin kerhoissa ohjaajana tai apuohjaajana, mutta viime vuosina olen pääosin ollut mukana seuran hallinnossa ja tapahtumien järjestelyissä. Kerhonohjaajat kuuluvat aina myös lasten & nuorten toimikuntaan, joten toimikunnan jäsenyyden myötä oli luontevaa siirtyä myös johtokunnan jäseneksi. Lisäksi olen ollut muutaman vuoden teatteritoimikunnan jäsenenä. Seuran pyörittämässä Koskenniskan kesäteatterissa olen myös ollut kymmenisen vuotta talkoolaisena mm. back stage -assarina ja parina kesänä osa tuotantotiimiä”, kertoo Hanna-Maija nuorisoseurataustaansa.

Hanna-Maija kuuluu Stadin Nuorisoseurojen johtokuntaan, ja hän on myös ensimmäistä vuotta Suomen Nuorisoseurojen valtuustossa Uudenmaan alueen varajäsenenä. Hanna-Maijan harrastuksiin kuuluvat nuorisoseuratoiminnan lisäksi satunnaiset käsityöt, luonnossa liikkuminen ja pianonsoitto. ”Korona valitettavasti vei säännöllisemmät harrastukset musiikin ja liikunnan parissa, mutta ehkäpä jossain muodossa taas ryhmätunneille osallistun”, Hanna-Maija uskoo.

Mikä osaamismerkki on?

Digitaalinen osaamismerkki on tapa tunnistaa ja antaa tunnustusta yhdistys- ja harrastustoiminnassa kertyneestä osaamisesta. Merkkiä voi hyödyntää ansioluettelossa työpaikkaa hakiessa tai oppilaitosten valintakokeissa omaa osaamista esitellessä. Merkkiä voi myös jakaa omissa sosiaalisen median kanavissa, kuten LinkedInissä, Facebookissa tai Twitterissä.

Osaamismerkkejä haetaan lomakkeella, joka kannattaa täyttää mahdollisimman hyvin. Sen jälkeen merkkihakemus arvioidaan, annetaan mahdollisesti palautetta tai täydennyspyyntö, ja sen jälkeen merkki myönnetään hakijalleen, jos merkin myöntökriteerit täyttyvät. 

Kiinnostuitko? Voit lukea lisää merkeistä: www.nuorisoseurat.fi/jasenseuroille/osaamismerkit-ja-osaamisen-tunnistaminen


Jaa
Kirjoittaja
Pia Matilainen

Pia Matilainen on Suomen Nuorisoseurojen järjestösihteeri ja Nuorisoseurat-verkkolehden toimitussihteeri. Hän ratkoo ongelman kuin ongelman ja huolehtii kieliopista ja tekstin sujuvuudesta. Hän kirjoittaa myös usein henkilöjuttuja verkkolehteemme.

Näytä kaikki kirjoittajan artikkelit