Harrastus- ja tapahtumatoiminnassa pitää entistä enemmän kiinnittää huomiota turvallisempaan tilaan. Aluehallintoviraston avustaman lasten ja nuorten harrastustoiminnan hakemuksiin sitä on jopa erikseen toivottu. Turvallisemman tilan huomioiminen mahdollistaa harrastuksessa ja tapahtumassa yhteisöllisemmän ilmapiirin syntymisen.
Turvallisemmassa tilassa osallistujalle turvataan kehollinen itsemääräämisoikeus. Hän itse määrittää, miten lähelle tuntuu hyvältä päästää toinen ihminen, ja hänen toivettaan kunnioitetaan. Osallistuja voi tällöin olla vapaasti oma itsensä. Hän tietää, ettei ole yksin, jos jotain turvattomuuden tunnetta aiheuttavaa tapahtuu. Muut ovat hänen puolellaan ja asioihin puututaan. Turvallisemmassa tilassa osallistuja uskaltaa olla oma itsensä, eikä pelkää heittäytyä haastavaankaan toimintaan. Hän kokee itsensä arvokkaaksi osana ryhmää. Turvallisuuden tunne on yhtä tärkeää, oli harrastaja sitten minkäikäinen tahansa.
Jotta turvallisempi tila toteutuu harrastus- ja tapahtumatoiminnassa, osallistujat voivat luoda omat Turvallisemman tilan periaatteensa, joiden tavoitteena on ennalta ehkäistä osallistujan turvattomuuden tunteen syntymistä. Periaatteista on jokaisen osallistujan oltava tietoinen ja niihin on sitouduttava. Ne ovat yhdessä laadittu, päätetty ja niitä myös noudatetaan.
Oma lupaus
Jokainen osallistuja laatii oman lupauksensa, jotta ryhmästä tai tapahtumasta saadaan turvallisempi tila. Lupauksen kautta osallistuja sitoutuu omalta osaltaan turvallisempaa tilaa.
Tilaan tutustuminen
Osallistujat kävelevät ympäri tilaa ja havainnoivat sitä turvallisemman tilan näkökulmasta.
Kontaktin otto
Toinen parista on paikallaan. Toinen kiertää hänet ensin kaukaa. Sen jälkeen lähempää ja lopulta ihan läheltä. Keskustellaan, miltä läheisyys tuntuu, milloin se on vielä turvallista.
Pensselillä maalaus
Toinen parista on paikallaan. Toinen maalaa häntä pensselillä. Harjoituksen kautta etsitään kosketuksen rajoja, missä kohtaa kehoa kosketus on turvallista.
Luottamuskuljetus
Toinen parista on silmät kiinni. Toinen kuljettaa häntä tilassa käsikoukussa, käsi kädessä, ainoastaan etusormesta kiinni pitäen ja lopulta niin, että kämmenet ovat toisistaan hiukan irti. Tavoitteena on luoda toiselle näkemisen rajoitteesta huolimatta turvallinen olotila.
Turvallisemman tilan periaatteiden luominen voi olla luovaa toimintaa, ja siihen voi käyttää taiteen keinoja. Teemme toisistamme vahvoja -laulu ja -tanssi syntyivät turvallisempaa tilaa ryhmässä pohdittaessa. Maiju Laurila, joka on ollut luomassa laulua ja tanssia kannustaa: ”Turvallisuuden tunne on tärkeää. Se tulee kunnioituksesta ja toisten huomioimisesta. Arvostamme toisten tunteita ja heidän itse asettamiaan rajoja. Otamme huomioon, ettemme ole samanlaisia tässäkään asiassa, vaan se, mikä loukkaa toista, ei loukkaa välttämättä minua. Rohkeasti kokeilemaan erilaisia harjoitteita keskustelun ja ymmärryksen herättäjinä. Näiden asioiden huomioimisen ei tarvitse olla erillinen osa kokoontumista, vaan pienet harjoitteet ja keskustelu voivat olla luonnollinen osa toimintaa.”
Lisää hyviä harjoituksia löytyy Kalenoiden tunnekasvatusmateriaalista.
Lisää vinkkejä Turvallisemman tilan periaatteiden luomiseen löydät Nuorisoseurojen työkalupakista.
Kuva Suvi Lehtinen