Kuvassa keltainen nuorisoseurantalo aurinkoisessa, talvisessa maisemassa.
Seurantalo Roinela sijaitsee keskeisellä paikalla Klaukkalan keskustassa.

Nuorisoseurojen arvot ovat 100-vuotiaan Klaukkalan Nuorisoseuran arkipäivää

Kylän keskellä keltainen talo. Talossa punainen katto ja vihreät ovet. Astuupa ovista sisään lähes mikä tahansa arkipäivä kello viiden jälkeen, voi kuulla musiikin, ilonkiljahdukset tai näytelmän repliikit. Kyseessä on Klaukkalan Nuorisoseuran seurantalo Roinela, jossa harrastaa viikoittain 250 harrastajaa taaperoista aikuisiin. Seurassa harrastetaan aktiivisesti kansantanssia, teatteria, sirkusta sekä kepparikerhoa, ja suuren harrastajamäärän takia kaikki ryhmät eivät enää mahdu harjoittelemaan Roinelan tiloissa. Voidaankin siis sanoa, että talo ei tee nuorisoseuraa, vaan nuorisoseuran tekee kaikki ne ihmiset, jotka siihen kuuluvat ja jotka pitävät tärkeinä yhteisiä arvoja.

Osallisuus, yhdenvertaisuus, yhteisöllisyys ja moninaisuus ovat arvoja, jotka Suomen Nuorisoseurat ovat päättäneet toimintansa pohjaksi. Klaukkalan Nuorisoseurassa arvot näkyvät jokapäiväisessä harrastustoiminnassa, ja nuorisoseurojen yhteinen arvopohja on laadukkaan harrastustoiminnan ydin. Vaikka arvot ovat osa arkipäiväistä toimintaa, voi niiden hienot nimet saada yhden jos toisenkin aivot solmuun, joten kerrotaan hieman siitä, miten arvot todella tulevat osaksi jokapäiväistä toimintaa Klaukkalan Nuorisoseurassa ja miten ne voi saada myös muissa seuroissa näkyviin.

Ohjaajat takaavat osallisuuden ja yhdenvertaisuuden

Osallisuus voi aluksi tuntua vaikeasti lähestyttävältä, mutta yksinkertaisuudessaan se tarkoittaa sitä, että yksilö pääsee vaikuttamaan itse asioihin. Klaukkalassa osallisuus näkyy lasten tekemissä tansseissa ja näytelmissä, sirkuslaisten näytöksissä ja kepparikerholaisten toiminnan ideoinnissa sekä nuorisotoimikunnan tapahtumasuunnittelussa. Osallisuus on aitoa vasta sitten, kun osallistuja itse kokee päässeensä vaikuttamaan, ja siihen Klaukkalan Nuorisoseura pyrkii vuodesta toiseen.

Klaukkalan Nuorisoseuran kansantanssiryhmät osallistuvat aktiivisesti erilaisiin tapahtumiin ja näin harrastajat saavat yhteisiä kokemuksia. Kuva Karuselli-ryhmästä hetki ennen palautteen kuulemista Tanssirallissa keväällä 2022.

Yhdenvertaisuus, jälleen yksi haastava sana lisää. Se tarkoittaa sitä, että jokainen on tervetullut mukaan nuorisoseuratoimintaan. Klaukkalassa yhdenvertaisuus näkyy avoimina harjoituskertoina, toisten kunnioittamisena sekä ryhmätoiminnan ylläpitämisenä. Jokainen otetaan ryhmässä mukaan, eikä ketään jätetä yksin. Yhdenvertaisuuden, ja toki myös muiden arvojen, eteen tehtävä ohjaustyö on aktiivisesti toimivien ohjaajien ansiota. Klaukkalan Nuorisoseurassa ohjaajat toimivat suurella nuorisoseurasydämellä vapaaehtoisesti, ja lisäksi ryhmiä opettaa muutama oman alansa ammattilainen asiantuntevalla otteella.

Klaukkala tiktokkaa

Nyt olemme arvojen puolessa välissä ja seuraavana vuorossa on yhteisöllisyys. Yhteisöllisyys on yhteenkuuluvuutta, vuorovaikutusta ja yhteisiä kokemuksia. Klaukkalassa yhteisöllisyys näkyy harrastusryhmien toiminnasta talkoisiin ja muihin vapaaehtoistehtäviin asti. Esimerkiksi jokakesäinen piknik-kesäteatteri, talkootyöllä järjestettävä lasten kesätapahtuma, kansantanssiryhmien osallistuminen tapahtumiin ja sirkuskoulun näytösproduktiot ovat osoitus yhteisöllisyydestä. Viimeiset pari vuotta ovat opettaneet, että myös etänä koettu yhteisöllisyys on arvokasta. Siitä esimerkkinä seuran aktiiviset sosiaalisen median kanavat, joista uusimpana kansantanssijoiden perustama TikTok-tili @klans_kansantanssijat. TikTokissa yhteisöllisyys näkyy videoiden kommenttikentässä, jossa eri-ikäiset ovat kommentoineet muun muassa seuraavasti: “meilläkin oli tänään treenit” ja “kansantanssi= ❤️”.

Turvallinen tila olla ja harrastaa

Vasta hieman yli vuosi sitten nuorisoseuroille lisättiin neljäs arvo, joka on moninaisuus. Moninaisuus on sitä, että jokainen voi tulla mukaan toimintaan sellaisena kuin on, ja kaikilla on hyvä ja turvallista olla. Klaukkalan Nuorisoseurassa moninaisuus näkyy harrastusalojen määrässä, harrastajien yksilöllisyytenä sekä ohjaajien joustavuutena koreografioissa ja käsikirjoituksissa, jotta jokainen harrastaja saa onnistumisen kokemuksia omat lähtökohdat huomioon ottaen. Turvallisten harrastusten lisäksi on myös turvallinen paikka harjoitella vaikuttamista ja tapahtumien järjestämistä ilman aiempaa kokemusta. Kuka tahansa 13–18-vuotias voi liittyä osaksi nuorisotoimikuntaa, ja johtokuntaan ovat tervetulleita harrastajat, huoltajat sekä muut aktiivit.

Lapsen oikeuksien päivänä Klaukkalan Nuorisoseura juhli 100-vuotiasta taivaltaan kakkukahveilla ja pääjuhlan monipuolisella ohjelmalla. Vaikka 100 vuotta sitten maailma on näyttänyt hyvin erilaiselta eikä esimerkiksi sosiaalisesta mediasta olla osattu kuvitellakaan, ovat nuorisoseuraliikkeen arvot olleet pohja Klaukkalan Nuorisoseuran perustamiselle. Vielä tänäkin päivänä ne toimivat ohjenuorana toiminnassa, ja toivottavasti näin on vielä monta sataa vuotta eteenpäin.

Klaukkalan Nuorisoseuran toiminnasta julkaistiin juhlavideo seuran pääjuhlassa:


Teksti Elsa Weckström

Kuva Venla Lankinen

Jaa
Kirjoittaja
Nuorisoseurat
Näytä kaikki kirjoittajan artikkelit