Nuorisoseura-aatteen voimahahmo, ministeri Jaakko Numminen on kuollut

Saimme lukea eilen tiistaina suru-uutisen, että vuosikymmeniä nuorisoseuraliikkeessä vaikuttanut ministeri Jaakko Numminen on kuollut. Asiasta kertoi mm. MTV Uutiset. Numminen toimi opetusministeriön kansliapäällikkönä vuosina 1973–1994 ja oli merkittävästi vaikuttamassa suomalaisen kansansivistyksen kehitykseen, kuten uutisessa kerrotaan.

Päivätyönsä lisäksi Numminen oli vuosikymmenten ajan sitoutunut ja vannoutunut nuorisoseuralainen, ja siitä keskeisimpänä esimerkkinä on hänen valtavan työpanoksen vaatinut Yhteisön voima – nuorisoseuraliikkeen historia -teos, joka on peräti viisiosainen. Numminen paneutui järjestömme historiaan aina sen syntyvuosista saakka tuoden monta merkittävää nuorisoseuraliikkeen vaihetta koko kansan luettavaksi.

”Jaakko Numminen oli merkittävä nuorisoseurapersoona, joka lisäsi järjestön tunnettuutta sekä puhalsi meihin kaikkiin nuorisoseurahenkeä. Hän oli nuorisoseuramies henkeen ja vereen, muistelee Suomen Nuorisoseurojen puheenjohtaja Ragni Reichardt.

Numminen oli erittäin verkostoitunut ja tykätty henkilö. Yhteisiä vuosia hänen kanssaan muistelee myös valtakunnallisen H-kiltaneuvoston puheenjohtaja Heikki Tuomi-Nikula. ”Jaakko Nummiseen liittyy paljon hienoja muistoja ja yhteistä nuorisoseuramatkaa. Järjestömme historiikin kokoaminen ja kirjoittaminen oli erittäin merkittävä teko häneltä, ja se elää sukupolvelta toiselle”, hän toteaa.

”Jaakko Nummisen älyllinen lahjakkuus, väsymätön työtarmo, aito kiinnostus hoitamiaan asioita kohtaan sekä sosiaalinen lahjakkuus mahdollistivat työuran, jonka jälki jää pysyväksi suomalaiseen koulutus- ja kulttuuripolitiikkaan. Sellaiseen kykenee vain harva meistä”, kirjoitti järjestömme pääsihteerinä aiemmin toiminut järjestöneuvos Aaro Harju.

Haluamme esittää ministeri Nummisen läheisille suruvalittelumme koko nuorisoseurajärjestön puolesta.

Annina Laaksonen
Pääsihteeri
Suomen Nuorisoseurat


Aaro Harjun kirjoittaman artikkelin ministeri Jaakko Nummisen elämäkerrasta voi lukea Nuorisoseurat-lehdestä 1/2021

Jaa
Kirjoittaja
Nuorisoseurat
Näytä kaikki kirjoittajan artikkelit