Liisa Kuusela

Liisa Kuusela-Opas 1945–2023

Vuonna 1945 Kurikassa syntynyt keittäjä Liisa Kuusela-Opas (os. Loukko) kuoli ystävänpäivänä 14. helmikuuta 2023 77 vuoden iässä. Liisa muutti jo vauvana perheensä kanssa isänsä kotipitäjään Kauhajoelle. Aktiivinen nuorisoseuraura alkoi vuonna 1961, kun Liisa liittyi isovanhempiensa perustamaan Kokon Nuorisoseuraan, jossa hän toimi seuran sihteerinä sekä harrasti ja ohjasi kansantanssia.

Liisa muutti muutaman Helsingissä vietetyn vuoden jälkeen Klaukkalaan 1970-luvun alussa. Liisa toimi Klaukkalassa asuessaan useissa paikallisissa yhdistyksissä. Monelle klaukkalalaiselle lapselle ja vanhemmalle Liisa oli tuttu kasvo Haikalan päiväkodin keittiöstä, jossa hän teki pitkän työuran. Keittotaitoaan hän hyödynsi myös nuorisoseuratoiminnassa. Liisan valmistamia ruokia saatiin nauttia monissa kahvioissa, pitopäivällisillä, juhlissa, koulutuksissa ja leireillä.

Liisa oli Klaukkalan Nuorisoseurassa kansantanssin harrastajana ja ohjaajana, opintokerhojen ohjaajana, johtokunnan jäsenenä ja puheenjohtajana. Ohjaamansa kansantanssiryhmä Naperoiden kanssa Liisa matkusti muun muassa Belgiaan, Tanskaan ja Yhdysvaltoihin. Uudet nuorisoseuralaiset Liisa toivotti aina lämpimästi tervetulleiksi ja nuoria hän kannusti toteuttamaan omia ideoitaan nuorisoseuratoiminnan kehittämiseksi. Nuorten ottaessa enemmän vastuuta toiminnan pyörittämisestä Liisa kokosi varttuneemmasta väestä seniorikerhon, joka kokoontui säännöllisesti.

Liisa vaikutti aktiivisesti myös nuorisoseurajärjestön muissa tehtävissä. Hän toimi Kalevan Nuorten Uudenmaan Piirin ja Uudenmaan Nuorisoseurain Liiton johtokunnissa, Suomen Nuorisoseurojen Liiton valtuustossa sekä ansioituneiden nuorisoseuralaisten H-killan sihteerinä ja Uudenmaan H-killan varapuheenjohtajana. Liisa sai Hermanskan arvon vuonna 1995 ja Suomen Nuorisoseurojen kultaisen ansiomerkin vuonna 2006. Uudenmaan Hermanskaksi hänet valittiin vuonna 2011 ja Vuoden Hermanskaksi vuonna 2022. Liisa oli myös Klaukkalan Nuorisoseuran kunniapuheenjohtaja.

Liisa toimi Klaukkalan Nuorisoseurassa viimeiseen asti. Elokuussa 2022 Liisa pyöritti tarmokkaasti Nuorisoseurantalo Roinelassa järjestetyn Hulabaloo-lastentapahtuman puffettia. Vielä marraskuussa Liisa järjesti nuorisoseuran seniorijäsenille yhteisen illanvieton ja piti arvokkaan juhlapuheen 100-vuotisjuhlassa. Näiden juhlallisuuksien jälkeen Liisan kunto heikkeni nopeasti ja sairaus vei energisestä ja ystävällisestä Liisasta voiton.

Liisaa jää kaipaamaan läheisten lisäksi suuri joukko yhdistystoimijoita ja nuorisoseuralaisia Klaukkalasta ja eri puolilta Suomea. Liisan talkoohenki ja myönteinen elämänasenne tulevat elämään muistoissamme pitkään.

Alkuperäinen teksti on julkaistu Nurmijärven Uutisissa 19.3.2023.


Kirjoittaja
Elina Weckström
Klaukkalan Nuorisoseuran jäsen
Suomen Nuorisoseurojen puheenjohtaja

Jaa
Kirjoittaja
Nuorisoseurat
Näytä kaikki kirjoittajan artikkelit