30-vuotisjuhliaan viettävä Tanssimania esittelee kansantanssin ja -musiikin uudet tuulet ja teokset

Tänä vuonna 30-vuotisjuhliaan viettävä kansantanssin ja kansanmusiikin konsertti- ja koulutustapahtuma Tanssimania järjestetään Tampereella 28.9.– 1.10.2023. Tapahtuma esittelee kansantanssin ja -musiikin uusimmat tuulet ja teokset konserteissa eri puolilla Tampereen keskustaa. Luvassa on niin kansantanssin ja pelimannimusiikin perinteestä ammentavia teoksia kuin rajoja rikkovaa taiteidenvälistäkin ohjelmistoa. Tarjolla on myös monipuolista koulutustarjontaa huippuopettajien johdolla.

Uudet tanssiteokset ottavat kantaa ja tutkivat rituaalien voimaa

Myös kansantanssi voi ottaa kantaa! Kannanottotanssien monipuoliset esitykset käsittelevät niin ihmisen maapallolle aiheuttamaa uhkaa, työelämän kipukohtia kuin tekoaltaiden alle kotiseutunsa menettäneiden ihmisten tarinoita. Rituaalitanssit-konsertissa tutkitaan neljän pitkän linjan kansantanssiryhmän voimin erilaisten rituaalien merkitystä elämässämme. Sunnuntain Päätöstanssit taas kokoaa yhteen runsaan kattauksen maamme kansantanssin pitkän linjan ryhmiä ja nousevia tekijöitä.

Tanssimanian ohjelmassa ovat tänä vuonna mukana muun muassa kansantanssiryhmät Hämmäys, Ison Tanhuujien Juntu, Kansantanssiyhtye PRO, Kimurantti, Kuohu, Motoran Vinhakat ja Rälläkkä, Ottoset, Rajan Nuorten Kimara, Ruuhkaryhmä, Siepakat, Sorokoska, Susirekka ja Vinkkarit. Konserttien tapahtumapaikkoina toimivat Tampereen konservatorion Pyynikkisali, Yo-talo, Hepokatti sekä Kulttuuritalo Laikku.

Polskajalka vipattaa iltaklubeilla

Tanssimanian iltaklubit saavat tanssijalan vipattamaan niin pelimannipoljennon, polskan kuin kansanmusiikkiin yhdistetyn konemusiikinkin tahtiin. Asialla ovat yhtyeet Rällä ja Junna sekä Polskaparit Leija Lautamaja & Pekko Käppi, Leija Lautamaja & Saana Kujala sekä Nooli-duo.

Kansantanssin salattuja kansioita ja pariyhteyden tutkimusmatkailua

Tanssimanian laadukas koulutus- ja työpajatarjonta tarjoaa monipuolisia mahdollisuuksia itsensä kehittämiseen. Työpajoissa voi perehtyä suomalaisen kansantanssiperinteen hämäräperäisempiin salattuihin kansioihin, paritanssin saloihin kontaktitangon avulla, kansanmusiikin ja lavatanssien välisiin yhteyksiin tai Tempoa tenaviin aikuinen-lapsi -toimintaan. Luvassa on myös perinteinen Tanhujalostamo-seminaari otsikolla Eipäs omita! Tanssimanian yhteydessä järjestetään lisäksi 12–17-vuotiaille nuorille suunnattu DÄÄNS-tanssileiri.

Suomen Nuorisoseurat järjestää Tanssimanian vuorovuosin kesäkuussa järjestettävän Pispalan Sottiisin kanssa. Tanssimania järjestetään yhteistyössä Tampereen kaupungin kanssa. Lue lisää: tanssimania.fi


Kirjoittaja Simo Ollila, tiedottaja
Kuva Carita Berg

Jaa
Kirjoittaja
Nuorisoseurat
Näytä kaikki kirjoittajan artikkelit