Kulttuuri on tärkeä osa henkistä huoltovarmuutta ja kriisinkestokykyä

Kesäteatterikesä alkaa olla takanapäin ja tämäkin vuosi näytti toteen sen, että me suomalaiset olemme kesäteatterikansaa. Kansainvälisestikin ainutlaatuinen suomalainen kesäteatteri on tänäkin vuonna kerännyt satojatuhansia suomalaisia yhteen kulttuurin äärelle. Suomen Harrastajateatteriliitossa iloitsemme erityisesti siitä, että kesäteatteriyleisö on toden teolla löytänyt takaisin katsomoihin. Teatteri on kohtaamisen taidetta, ja tarve sille on yhä suurempi ja entistä tärkeämpi tässä ajassa. Teatterissa kohdataan niin katsomoissa, näyttämöillä kuin kulisseissakin.

Elämme kuitenkin nyt todella huolestuttavia aikoja. Valtiontalouden säästötoimet ovat rajuja ja niiden seuraukset tulevat olemaan musertavia. Kotimaisen kulttuurin vaaliminen on turvallisuuskysymys ja kulttuuri on tärkeä osa henkistä huoltovarmuutta ja kriisinkestokykyä. Suomalainen kulttuuri on meidän suomalaisten identiteetti eli tärkeintä henkistä pääomaa. Pidetään huolta, ettemme menetä sitä!

Harrastajateatteriliitto käynnisti Harrastajateatterit ja kansanedustajat yhdistävän harrastajateatterikummitoiminnan

Suomen Harrastajateatteriliitto on käynnistänyt kummitoiminnan harrastajateattereiden ja kansanedustajien välille. Harrastajateatterikummikampanja polkaistiin käyntiin kesäkuussa eduskunnassa teattereiden ja kansanedustajien yhteisessä tilaisuudessa.

”Harrastajateatteritoiminnan tärkeimpiä vetovoimatekijöitä ovat matalan kynnyksen osallistumismahdollisuus, taloudellinen ja psyykkinen saavutettavuus sekä yhteisöllisyys. Teatteri jo pelkästään lajina ohjaa ihmisiä yhteen, sitä kun ei voi yksin tehdä, ja jokainen esitys on aina kaikkien toimijoiden summa. Sanonkin usein, että harrastajateatteri on yhteisöllisyyden synonyymi”, totesi Suomen Harrastajateatteriliiton toiminnanjohtaja Sanna Saarela puheenvuorossaan.

Harrastajateatterikummitoiminnan tavoitteena on tuoda kansanedustajat osaksi harrastajateatteriperhettä ja viedä ajankohtaista tietoa kentän kuulumisista osaksi päätöstentekoprosessia. Kummikampanjaan ilmoittautuikin lähes välittömästi 31 kansanedustajaa kuudesta eri eduskuntaryhmästä.

”Suomalainen harrastajateatterikulttuuri on maailmanlaajuisesti ainutlaatuista. Suomessa on arviolta 700 harrastajateatteria, n. 25 000 teatterinharrastajaa, ja vuosittain teatterissa käy n. 3 miljoonaa katsojaa. Missään muualla maailmassa ei ole näin vaikuttavaa kolmannen sektorin kulttuuriharrastustoimintaa. Valtavan hienoa, että harrastajateatterikummiksi ilmoittautui ennätysmäärä kansanedustajia. Se on merkki, että harrastajateatteritoimintaa halutaan Suomessa aidosti tukea”, iloitsee Suomen Harrastajateatteriliiton hallituksen puheenjohtaja, eduskunnan varapuhemies Paula Risikko.

Kummitoimintaan ilmoittautuneet kansanedustajat ovat Johanna Ojala-Niemelä SD, Eeva-Johanna Eloranta SD, Oskari Valtola KOK, Johannes Koskinen SD, Vesa Kallio KESK, Hanna Holopainen VIHR, Jarno Limnéll KOK, Fatim Diarra VIHR, Inka Hopsu VIHR, Mira Nieminen PS, Aino-Kaisa Pekonen VAS, Ritva Elomaa PS, Sheikki Laakso PS, Hanna Sarkkinen VAS, Mai Kivelä VAS, Markku Eestilä KOK, Antti Kurvinen KESK, Anna-Kristiina Mikkonen SD, Juha Viitala SD, Jouni Ovaska KESK, Tarja Filatov SD, Krista Mikkonen VIHR, Petri Honkonen KESK, Ville Väyrynen KOK, Hilkka Kemppi KESK, Sanni Grahn-Laasonen KOK, Pia Viitanen SD, Janne Jukkola KOK, Eerikki Viljanen KESK, Antti Lindtman SD ja Merja Kyllönen VAS ja Hanna Kosonen KESK.

Kummitoimintaan mukaan lähteneet harrastajateatterit ovat Lapin Ylioppilasteatteri, Jo-Jo Teatteriyhdistys, Hämeenlinnan Miniteatteri, Mäntyharjun Näytelmäkerho, Rantasalmen nuorisoteatteri, Teatteri Hyökyvuori, Taidekoulu Estradi, Helsingin Gayteatteri HGT, Teatteri Esko, Nastolan Pisarateatteri, Nutturlan Makasiiniteatteri, Korvenkylän kesäteatteri, Riihimäen Nuorisoteatteri, Nuu-teatteri, Teatteri Tuli, IN-teatteri, Kanto-teatteri, Kontiolahden Kanavateatteri, Rauman Iltanäyttelijät, Miinan Monttu, Tukkateatteri, Teatteri Fiasko, Saarijärven Teatteri, Murmuu-teatteri, Timotei-Teatteri, Ypäjän musiikkiteatteri, Legioonateatteri, Iloinen Kyläteatteri, Teatteri-yhdistys IHME, Teatteri Retikka ja Vihdin kesäteatteri ja Kyläparin Myllyteatteri.

Lisätietoa shtl.fi

Kirjoittaja Sanna Saarela
sanna.saarela@shtl.fi / 050-092 8984


Suomen Harrastajateatteriliitto järjestää teatterikoulutuksia valtakunnallisesti. Yhteistyökumppanina koulutusten järjestämisessä toimii Kansalaisfoorumi.

Tulevia kalenterikoulutuksia

  • Näyttelijäntyö I (12 oph) 2.-3.11. klo 11-16, ilm. päättyy 15.10. HELSINKI. Kouluttajana Hanna Liinoja. Hinta 125€ SHT jäsenet / 155€ Muut
  • Näyttelijäntyö II 30.11.-1.12. klo 11-16, ilm. päättyy 12.11. HELSINKI. Kouluttajana Hanna Liinoja. Hinta 125€ SHT jäsenet / 155€ Muut

Lisäksi jäsenteattereillemme on tarjolla tuettuja tilauskoulutuksia.

Ota yhteyttä mari.saarinen@shtl.fi / 050-4682138

Jaa
Kirjoittaja
Nuorisoseurat
Näytä kaikki kirjoittajan artikkelit