Ryhmäkuva Lappeenrannan kaupunginteatterissa. Kuva Jaana Sinkko

Lemin Nuorisoseuran nuorten teatteriryhmä Kanisterit esiintyi Kansallisteatterissa

Suomen Kansallisteatterin pienellä näyttämöllä nähtiin 23.–24.8. nuorten teatteriryhmien esityksiä Nuori Näyttämö -päätöskatselmuksessa. Teatteriryhmät valittiin paikallisfestivaalien kautta ja yksi mukaan päässeistä oli Lemin Nuorisoseuran nuorten teatteriryhmä Kanisterit.

Roolihahmojen löytäminen ja esityksen tyylin muotoutuminen vei aikaa

Nuori Näyttämö – hankkeessa kirjailijat Pauliina Feodoroff, Marko Järvikallas, Christoffer Mellgren ja Arda Yildirim kirjoittivat neljä uutta näytelmää 13–19-vuotiaiden nuorten esitettäväksi. Näistä Kanisterit valitsivat esitettäväkseen näytelmän Kirsikkapommi. Ryhmän ohjaaja Sami Sivonen kertoo, että ryhmä luki näytelmistä kaksi ja päätyi sitten valitsemaan työstettäväkseen perinteistä juonellista kulkua noudattavan Kirsikkapommin.

Ryhmä aloitti näytelmän harjoitukset syyskuussa 2023 ja sen ensi-ilta oli 12.4.2024 Lemin Nuorisoseuran nuorisoseurantalo Tapiolan näyttämöllä. Sivosen mukaan roolihahmojen löytämiseen sekä esityksen tyylin muotoutumiseen kului aikaa. “Käsikirjoituksessa ei selitetty auki kaikkea, joten työryhmän tehtäväksi jäi ratkoa monia asioita, kuten hahmojen suhteita toisiinsa. Tieto muista esityspaikoista vaikutti myös näyttämökuvan toteutukseen, mutta onneksi isoimmat elementit voitiin lainata vierailuteattereiden varastoista.”

Kohtauskuva Tapiolassa, Poika parantaa Isää. Kuva Aino Juuti

Kirsikkapommi-näytelmää esitettiin Lemin Nuorisoseurantalo Tapiolassa neljä kertaa ja se keräsi noin 170 katsojaa. Lappeenrannan kaupunginteatterilla järjestetyillä paikallisfestivaaleilla katsojia oli noin reilu sata. “Lemillä näytelmä sai osittain ristiriitaista vastaanottoa, mikä on mielestäni hyvä juttu, sillä se herättää myös pohtimaan asioita”, Sivonen kertoo. Näyttelijät ja työryhmä saivat kuitenkin kaikkialla kehuja etenkin vakuuttavuudesta.

Tieto päätöskatselmukseen pääsystä pysäytti

Ryhmän tavoite oli esittää näytelmä Lappeenrannan kaupunginteatterin suurella näyttämöllä Nuori Näyttämö – paikallisfestivaaleilla. “Oli mukavaa, kun jo kauden alussa tiedettiin mihin tähdätään”, Sivonen kertoo. Tieto päätöskatselmukseen pääsystä olikin sitten pysäyttävä, kun iso työ sai vielä niin hienon päätöksen huikeissa puitteissa.

Perjantaina 23.8.2024 Kanistereiden lähes puolitoista vuotta kestänyt matka näytelmän parissa huipentui Suomen Kansallisteatterin näyttämölle. Ryhmäläiset olivat jännittyneitä ennen omaa vuoroaan, mutta lavalle päästyä esitys meni omalla painollaan ja nuoret olivat tyytyväisiä vetoon. “Nyt on tosi hyvä fiilis! Saatiin hyvää palautetta ja kuulemma meistä näki, että oltiin harjoiteltu paljon”, ryhmäläiset kommentoivat tunnelmiaan.

“Tässä näkyy myös Lemin Nuorisoseuran tahtotila antaa tilaa ja mahdollisuuksia lapsille ja nuorille.”

Sivosen mielestä on upeaa, että nuorille harrastajille annetaan tällainen mahdollisuus päästä ammattilaisten puitteisiin tekemään teatteria. “Sydämeni on pakahtunut seuratessani sitä iloa ja riemua, joka työryhmästä on huokunut”, Sivonen iloitsee. Samalla hän mainitsee, että kaikesta huolimatta ryhmän kotipesä on kuitenkin aina Lemin Nuorisoseurantalo Tapiola. “Tässä näkyy myös Lemin Nuorisoseuran tahtotila antaa tilaa ja mahdollisuuksia lapsille ja nuorille. Se vaatii talkootyötä ja rahaakin, mutta en itse tiedä mitään parempaa sijoituskohdetta, kuin nuorten ilmaisun ja itsetunnon vahvistaminen.”

Jaa
Kirjoittaja
Suvi Rautsiala

Suvi Rautsiala on keskusseura Saimaan Nuorisoseurojen järjestötyöntekijä. Suvin sydäntä lähellä ovat erityisesti harrastajateatteriin sekä luontoon ja ympäristöön liittyvät asiat.

Näytä kaikki kirjoittajan artikkelit