Ruuhkaryhmä on kasvanut nopeasti. Ensimmäisenä keväänä mukana oli 8 tanssijaa, nyt lähes 20. Kuva Daniel Wallenius.

Esittelyssä uusia nuorisoseuroja

Nuorisoseuraliike on toiminut jo yli 140 vuoden ajan ja merkittävä osa nuorisoseuroista on saavuttanut jo sadan vuoden merkkipaalun. Uusia nuorisoseuroja perustetaan kuitenkin edelleenkin eri puolille Suomea. Tässä jutussa esittelemme kolme vastikään perustettua nuorisoseuraa.


Ruuhka-Suomen Nuorisoseura ry

Kotipaikka Helsinki
Jäsenmäärä Noin 20

Kuvaus seuran toiminnasta
Ruuhka-Suomen Nuorisoseurassa toimii yksi aikuisten kansantanssiryhmä, Ruuhkaryhmä, joka harjoittelee noin kerran kuussa eri puolilla Etelä-Suomea tanssinopettaja Hanna Poikelan johdolla.

Miksi perustitte uuden yhdistyksen?
Perustajajäsenet olivat joukko Etelä-Suomeen muuttaneita kansantanssin harrastajia, jotka kaipasivat lisää tanhua elämäänsä. Halusimme luoda omannäköistämme toimintaa, ja koimme uuden yhdistyksen perustamisen palvelevan tätä tavoitetta parhaiten.

Miksi haitte Suomen Nuorisoseurojen jäsenyyttä?
Moni meistä on pitkän linjan nuorisoseuralainen ja Nuorisoseurojen tapahtumien vakiokävijä. Näihin tapahtumiin osallistuminen sekä Nuorisoseurojen tarjoamat tukipalvelut tekivät liittymisestä itsestään selvää.


Ensimmäisen produktion “Aaltoja” porukkaa. Kuva Salka Rauvola.

Teatteriyhdistys Kontrasti

Kotipaikka Jyväskylä
Jäsenmäärä Tälllä hetkellä varsinaisia jäseniä on 15, mutta vuoden käynnistyessä heitä on tiedossa lisää tulevien produktioiden myötä.

Kuvaus seuran toiminnasta
Teatteriyhdistys Kontrasti ry on nuorten perustama teatteri, joka sijaitsee Jyväskylässä. Kontrastin tarkoituksena on luoda nuorille mahdollisuuksia harrastaa teatteria ja kokeilla sen eri osa-alueita. Toiminta on suunnattu noin 15–30-vuotiaille.

Kontrasti painottaa toimintansa produktiokohtaisuuteen, joihin hakeminen on täysin avointa. Kaikki ovat tervetulleita tekemään teatteria, jonka takia toimintaamme pääsee mukaan matalalla kynnyksellä. Noudatamme turvallisen tilan periaatteita, jotta jokaisella olisi mukava olla ja harrastaa. Tarkoituksena on oppia tekemisen kautta, ja pyrimme tukemaan jokaista parhaamme mukaan.

Vaikka työskentelemme nuorten kanssa, otamme mielellämme vastaan yhteistyötarjouksia tai ideoita toimintamme kehittämiseen!

Miksi perustitte uuden yhdistyksen?
Näimme raon suomalaisessa teatterikentässä, missä nuorten ja erityisesti alaikäisten on todella hankala saada toteuttaa teatteria tavoitteellisemmin. Näemme tärkeänä tarjota myös nuorille mahdollisuuden ensiohjaukseen ja enemmän “aikuisten teatterimaailman” ja ammattilaisteatterin tapaan toteutettaviin produktioihin. Yhdistyksen perustaminen tuntui oikeimmalta tavalta lähteä toteuttamaan ideaa.

Miksi haitte Suomen Nuorisoseurojen jäsenyyttä?
Nuorisoseurat ovat yhteisö, jossa kaikilla on oma juttunsa, intohimonsa. Halusimme olla osana tätä yhteisöä ja tukea myös toisia nuorisoseuroja. Meillä kaikilla on yhteinen tavoite; saada tehdä sitä, mitä rakastaa samankaltaisten ihmisten ympäröimänä ja tarjota myös toisille siihen mahdollisuus.


Huuto-ryhmä ja ohjaaja Lauri Teatterifestareilla 2023. Kuva Jaakko Pylkkö, Kulttuuritila Nuijamies

Asemäentien nuorisoseura ry ja Teatteri Vaientamaton

Kotipaikka Imatra
Jäsenmäärä 38

Kuvaus seuran toiminnasta
Päätoimintamme perustuu teatteriharrastustoimintaan ja pyrimme luomaan myös jotain uutta ja kiehtovaa toimintaa kulttuurin nimissä. Toimintamme lähtökohtina ovat nuorisoseuraliikkeen arvot; osallisuus, yhdenvertaisuus, monimuotoisuus ja yhteisöllisyys.

Haluamme, että jokainen voi kokea olonsa turvalliseksi toiminnassamme, minkä takia noudatamme turvallisemman tilan periaatteita. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että jokainen saa olla oma itsensä. Jokainen on arvokas.

Meillä on tällä hetkellä neljä harrastusryhmää; Parahdus aikuisille, Huuto yli 16-vuotiaille, Kuiskaus 11–15-vuotiaille sekä Porina 7–10-vuotiaille. Toimintaamme ohjaa vahvasti harrastajien toiveet ja haaveet.

Miksi perustitte uuden yhdistyksen?
Koimme, että voimme antaa enemmän paikalliseen kulttuurikenttään luomalla uuden seuran. Jokaisella perustajajäsenellä on vahvaa osaamista eri tavoista tehdä teatteria ja vahvuutemme on luja yhtenäisyys.

Nyt kun olemme täysin uusi seura ja toimintamme ei ole vakiintunutta, on meillä aivan erilainen vapaus tehdä mitä luovimpia hankesuunnitelmia. Olemme pienessä ajassa saavuttaneet suuria ja tuoneet itseämme esille sekä paikallisesti että valtakunnallisesti ja luoneet monia yhteistyökuvioita yhdistyksen kasvaessa.

Miksi haitte Suomen Nuorisoseurojen jäsenyyttä?
Seuraa perustaessa oli ilmeistä, että liitymme nuorisoseurojen verkostoon. Suomen Nuorisoseurojen yhteinen toiminta ja toinen toistaan kannustava meininki on toimintaamme kantavaa. Nuorisoseurat arvostavat ja palkitsevat vapaaehtoisiaan mikä on suuri hyve. Mahtavaa, että on systeemi, mitä kautta kiittää oman seuran ansioituneita jäseniä. Ja tietenkin on mainittava hyvät jäsenedut kuten graafikkopalvelut ja alennus kirjanpitopalvelusta! Long story short: Suurin osa seurastamme on ollut jo valmiiksi osana nuorisoseuroja monia vuosia ja haluamme jatkaa sillä tiellä.

Jaa
Kirjoittaja
Hannu Ala-Sankola

Suomen Nuorisoseurojen järjestö- ja jäsenpalveluiden johtajana Hannu osaa kansalaisjärjestöbyrokratian ja lainsäädännön vaikka unissaan. Hän kirjoittaa verkkolehteen enimmäkseen järjestöllisistä teemoista sekä paikallisten nuorisoseurojen kuulumisista.

Näytä kaikki kirjoittajan artikkelit