Kiltapäivien kruununa Liisa Kuusela-Opas saa vuoden Hermanskan käädyt Marja-Liisa Selimäeltä.

H-Kilta on silta sukupolvien välillä

Rovaniemellä pidetyillä nuorisoseuraveteraanien H-Kiltapäivillä oli aitoa jälleennäkemisen riemua, sillä pandemian vuoksi tilaisuus voitiin pitää kahden vuoden tauon jälkeen. Nyt voidaan jälleen paneutua yhteistoimin täysillä nuorisoseuratyöhön.

Kiltakokouksen avauksessa puheenjohtaja, Ukko-Hermanni Heikki Tuomi-Nikula korosti veteraanien merkitystä järjestön ytimessä: “Olemme silta sukupolvien välillä. H-Killan tarkoituksena on toimia yhteistyössä liiton kanssa ja tukea alueellista ja paikallista nuoriso-, kulttuuri- ja sivistystyötä. Meillä ei voi olla muita pyyteitä kuin toisten auttaminen. Ja kun olemme mukana toimimassa ja auttamassa, saamme myös useimmiten enemmän kuin annamme. Emme elä itseämme varten.” Kiltakokouksessa toteutui myös käytännössä sukupolvien kohtaaminen: kokoukseen osallistui nimittäin Lapin nuorten vaikuttajien kymmenhenkinen ryhmä Lapin toiminnanjohtaja Elle Syväjärven johdolla.

Tuomi-Nikula jatkaa Ukko-Hermannina

Kokous valitsi Ukko-Hermanniksi Heikki Tuomi-Nikulan Rovaniemeltä. Kiltaneuvostoon tulivat Aulis Kopsala Keski-Pohjanmaalta, Jari Ristimäki Etelä-Pohjanmaalta, Juha H. Kukkohovi Pohjois-Pohjanmaalta, Merja Leinonen Lapista, Jorma Rantakömi Keski-Suomesta, Pekka Taattola Ylä-Savosta, Jarmo Frantti Varsinais-Suomesta, Aila Sookari Satakunnasta, Paavo Vuorenoja Hämeestä ja Marja-Liisa Selimäki Uudeltamaalta.

Juhlaillallisen tähtiesiintyjänä oli Jaakko Gauriloff.

H-Killan 30-vuotisjuhlailallisella poronkäristyksen kyytipoikana kuultiin kolttasaamelaista Jaakko Gauriloffia, joka lauloi, joikasi ja esitti leuddeja sekä kertoi kulttuuristaan. Kiltapäivät kruunasi sunnuntaiaamun seminaari, joka alkoi juhlallisesti vuoden 2022 Hermanskan julkistuksella. Klaukkalalainen, huikean uran nuorisoseurassa tehnyt Liisa Kuusela-Opas sai edeltäjältään Marja-Liisa Selimäeltä käädyt ja pääsihteeri Annina Laaksoselta kunniakirjan. Laaksosen johdolla etsittiin seminaarissa keinoja, joilla jo varttuneemmat nuorisoseuralaiset voisivat entistä paremmin tukea nuorempiaan. Hyvähenkinen ja innostunut tunnelma kertoi olennaisen: nuorisoseuralaisuus on koko elämänikäinen juttu.

Kiltapäivien järjestelyistä vastasi Lapin H-Kilta. Päiviltä saadulla tuotolla se kustantaa lääkärin pariksi päiväksi Ukrainan sotatoimialueelle.

Ensi vuonna Kiltapäivät pidetään Satakunnassa.


Teksti Heikki Tuomi-Nikula

Kuvat Annina Laaksonen ja Heikki Tuomi-Nikula

Jaa
Kirjoittaja
Nuorisoseurat
Näytä kaikki kirjoittajan artikkelit