Kiltapäivätunnelmia Lapinlahdelta Ylä-Savosta vuodelta 2019.

H-Kiltapäivien perinteet pääsevät kunniaan Eurajoella

Hermannien vuotuinen päätapahtuma, H-Kiltapäivät, järjestetään ensi vuonna Eurajoella. Paikka on Eurajoen kristillisellä opistolla ja tapahtuma pääsiäisen jälkeen, 14.–16. huhtikuuta 2023.

Irmeli Virtanen kantaa järjestelyistä päävastuun ja lupaa, että Eurajoella kunnioitetaan vanhoja kunnon kiltaperinteitä eli Rovaniemen kokouksen jälkeen palataan taas tuttuihin kuvioihin: ”Kiltakokouksen lisäksi käydään Satakunnan vanhimmassa puukirkossa sanan kuulossa ja hautausmaalle viedään tervehdys maamme sankareille. Lauantai-iltana on perinteiset iltamat Kuivalahden Nuorisoseuran talossa. Tietty siellä on myös maankuulu satakuntalainen pitopöytä osanottajien nautittavana. Ehkäpä saamme maistella sualpuolikkaakin, Eurajoen pitäjäruokaa.”

Eurajoki on mainio kokouspitäjäksi, sillä näkemistä kunnassa riittää. Tutustumiskohteista voi mainita vaikkapa erikoisen vesitornin, vanhan kivikirkon tai uuden ydinvoimalan, joka jauhaa energiaa koko Suomelle. Mainittujen sijaan tutustutaan kuitenkin aaveista kuuluun Vuojoen 1500-luvulta saakka tunnettuun kartanoon, johon liittyy kosolti maamme historiaa. Nykyinen päärakennus on Carl Ludvig Engelin suunnittelema vuodelta 1836. Monien käänteiden jälkeen kartanon omistaa nykyisin Eurajoen kunta, ja se toimii kokous-, koulutus-, hotelli- ja ravintolatilana.

Virtasen Irmeli toivottaa kaikki Hermannit lämpimästi tervetulleiksi Kiltapäiville, jossa julkistetaan Vuoden Hermanni, valitaan Ukko-Hermanni ja kiltaneuvoston jäsenet tehtäväänsä ja asetetaan suuntaviitat tulevaisuuteen.

Virallinen ilmoittautuminen avautuu vasta vuoden vaihteen jälkeen. Tiedusteluihin vastaa Virtasen Irmeli, jonka puhelinnumero on 040 835 2652.

Seminaari Paukkulassa

Suomen Nuoriso-opisto, Paukkula, Mikkelissä juhlii ensi vuonna olemassaolonsa sataa vuotta. Sen ensimmäinen rehtori oli tulisieluinen nuorisoseuramies Aukusti Ripsaluoma, jonka Nuorisoseuramarssin säkeet: “veri nuori kun suihkuten suonissa käy, ei esteitä tiellämme näy ei näy…” sytyttävät yhä laulajansa.

Paukkulan kartanostakin, jonka sijoille opisto on perustettu, voisi kertoa vaikka mitä: jopa kuninkaallisesta kuningas Kustaa III:n haamusta, joka yrittää öisin vikitellä kaunista kartanon neitoa. Mutta nyt puhutaan Hermanneista. Opiston juhlavuoden suunnitelmissa on järjestää seminaari, jonka keskiössä ovat nuorisoseuraveteraanit. Heillä on ollut ratkaiseva merkitys Paukkulan elämässä, ja seminaarissa puhutaan muun muassa Hermannien ja H-killan roolista osana nuorisoseurajärjestöä.

Seminaarin ajankohtaa ei vielä ole lyöty lukkoon, sillä se limitetään opiston muuhun juhlaohjelmaan. Seuratkaa Nuorisoseurat-lehteä. Siitä aikanaan tarkemmat tiedot.


Teksti Heikki Tuomi-Nikula

Kirjoittaja on valtakunnallisen H-killan Ukko-Hermanni.

Kuva Valo Aatrokoski

Jaa
Kirjoittaja
Nuorisoseurat
Näytä kaikki kirjoittajan artikkelit