Siepakat Tumman laineen rannat

Hukutettujen kylien tarina ja elämän juhlat Tanssimaniaan

Siina Toimelan ja Julius Sarajärven teos Tumman laineen rannat – Hukutettujen kylien tarina nähdään syyskuussa Tampereella Tanssimania-tapahtumassa Siepakoiden esittämänä. Teos on allasevakoiden kertomuksiin perustuva kansantanssiteos luonnosta, kotiseudusta ja juurettomuudesta.

Sodankylässä Lokan (1967) ja Porttipahdan (1970) tekojärvien alle jäi kaikkiaan 600 ihmisen kodit. Tanssiteos kertoo allasevakoiden aitoa tarinaa siitä, kuinka vesi valtasi kylät. Luonto, jonka kanssa ihminen oli elänyt vuosisatojen ajan uhrattiin yhteisen hyvän vuoksi. Pakkomuutto aiheutti kauaskantoisia vaikutuksia elämään ja elinkeinoihin. Teoksen ensi-ilta oli 9.9.2022 Jutajaisten ja Valtakunnallisten kotiseutupäivien yhteydessä Rovaniemellä Korundissa. Teos on palkittu Rovaniemen kulttuuriteko -palkinnolla.

Teoksen säveltäjä ja sanoittaja Julius Sarajärvi on Siepakoiden oma kasvatti ja tämä on hänen ensimmäinen iso sävellystyönsä. Sarajärvi tanssii itse Siepakoiden Edustusryhmässä ja soittaa kansanmusiikkiyhtye Hehkussa. Teoksen käsikirjoittaja, ohjaaja ja koreografi Siina Toimela työskentelee myös hankekoordinaattorina Nuorisoseurojen Lapin aluetoimistossa. ”Esiintyjät ovat työskennelleet kanssani usean vuoden ajan ja työskentelytavat ovat olleet tuttuja ja turvallisia molemmin puolin. Tanssijana työskentelyä kokoillan teoksessa opeteltiin yhdessä. Esiintyjät uppoutuivat aiheeseen ja tutustuivat hahmoihin tarkasti. Esiintyjät ovat myös esitysten jälkeen tavanneet henkilöitä, joita ovat esittäneet”, Toimela kertoo.

Kansantanssi- ja musiikkiryhmä Siepakat esittävät Tumman laineen rannat – Hukutettujen kylien tarinan Tampereella 29.9.2023 Tanssimanian Pyynikkisalin-konsertissa.

Ajastaika-trilogian päätösosassa sukelletaan häihin ja hautajaisiin

Motoran Vinhakat esittävät Tanssimaniassa Eveliina Pilkkeen ohjaaman ja koreografioiman teoksen Ajastaika – Elämänjuhlat. Ajastaika-trilogian kolmas osa seuraa elämää hautajaisten, häiden ja kosintamenojen kautta. Teoksen kohtaukset pohjautuvat kaikki 1800–1900-luvun juhlaperinteisiin. Koreografiat eivät ilmennä vain yhden  perinnealueen tapoja ja kulttuuria, vaan niihin on ammennettu aineksia mahdollisimman laajasti ympäri Suomen.

Perinteet ovat harvoin ”puhtaita”. Perinteeksi sanotaan sellaista käyttäytymistä, mikä muistetaan ja mikä kertautuu. Perinteiset pyhät ovat olleet pienistä paikallisista eroista huolimatta yhteneväisiä koko Suomessa. Kansanomaista vuodenkiertoa kutsutaan nimellä ajastaika.

Teoksen sävellyksestä vastaa Joonas Ojajärvi ja lavalla kuullaan Rälläkkä-yhtyettä. Näyttämötaistelun saloihin tutustuttamisessa on toiminut Arvo Jean-Michael Saarinen. Elämänjuhlat valtaavat Hällä-näyttämön 30.9.2023.

Maniapajoissa monipuolista ohjelmaa

Tanssimaniaan olennaisesti liittyvät Maniapajat kuuluvat niin ikään syksyisen viikonlopun ohjelmaan. Kansanomaisten paritanssien poljentoon johdattelee Maiju Laurila, polskalauluun rohkaisee Leija Lautamaja, kutrit saa kuosiin Jutta Wrangénin letityspajassa ja kontaktitangoa avaa Petri Kauppinen. Oudot tanssit eli kansantanssin salaiset kansiot avaavat Petri Hoppu ja Osmo Hakosalo. Ilmoittautuminen koulutuspaketteihin päättyy elokuun loppuun mennessä.

DÄÄNS-leiri kutsuu nuoret tanssijat Tanssimaniaan

DÄÄNS-leiri kokoaa joka syksy kansantanssin nuoret harrastajat eri puolilta Suomea yhteen. Tänä vuonna DÄÄNS järjestetään Tanssimanian yhteydessä Tampereella ja sinne ovat tervetulleita kaikki 12-17–vuotiaat tanssijat yksin tai ryhmän kanssa. Leirillä tanssijat pääsevät haastamaan itseään ja oppimaan uutta eri ammattitanssinopettajien johdolla. Välillä tanssitaan koko porukan voimin ja väliin jakaudutaan pienempiin ryhmiin. Tärkeä osa leiriä onkin tanssin ohella toisiin tanssijoihin tutustuminen. Leirin tuotannosta vastaa Nuorisoseurat.

Tanssimania levittäytyy Tampereen kaupungin ydinkeskustan korkeatasoisiin esityssaleihin Hällä-näyttämölle, Pyynikkisaliin, Hepokattiin ja YO-talolle 24.-25.9.2023. Koko festivaalin ohjelma julkaistaan tapahtuman verkkosivuilla www.tanssimania.fi toukokuun viimeisenä päivänä 31.5. Kannattaa myös seurata somekanavia @sottiisi ja tägiä #tanssimania. Nähdään syyskuun lopussa Tampereella!

Jaa
Kirjoittaja
Teija Nikkari

Teija Nikkari työskentelee Suomen Nuorisoseurojen tanssin palvelutuottajana. Teija on kansantanssialan monitaituri, ja hänen kynästään syntyvät myös monenlaiset tekstit tanssin maailmasta.

Näytä kaikki kirjoittajan artikkelit