Virvon varvon tuoreeks terveeks. Säpäkät kevään juhlien huumassa.

Kansantanssilla kurkistus perinteisiin

Pohjoiskarjalaisilla esiintymisareenoilla päästään katsomaan tulevana keväänä ja kesänä joensuulaisen nuorisoseura Motoran tuottamaa Ajastaika-kansantanssiproduktiota, joka vie katsojansa kansanomaisen vuodenkierron perinteisiin ja kansantanssiin ja -musiikkiin.

Kolmiosaisen teoksen osat käsittelevät elämänkulun juhlia, kevään juhlia ja syksyn juhlia. Se tekee tutuksi kansanperinnettä sekä vuotuisen ajankierron merkkihetkien perinteitä kansantanssin ja kansanmusiikin keinoin. Perinne on meissä kaikissa, ja se elää ja muuntuu ajassa. Perinteiden taustalla ja rinnalla on vahvoja tunteita, joihin tämän päivän katsoja voi samaistua ulkoisten puitteiden muuttumisesta huolimatta. Suuri osa teoksen kuvaamista perinteistä sijoittuu itäsuomalaiseen tai karjalaiseen kulttuurimaisemaan. Myös teoksen musiikki ja liikekieli pohjautuu vahvasti itäiseen perinteeseen. Teos toimii siis monipuolisena kurkistuksena sekä traditioihin että kansantanssiin estradilajina.

Kolmiosaisen, noin puolitoistatuntia kestävän Ajastaika-teoksen on käsikirjoittanut, koreografioinut ja ohjannut Motoran tanssinopettaja, vuoden 2023 ohjaajaksi valittu Eveliina Pilke. Teoksen musiikit on säveltänyt musiikin maisteri Joonas Ojajärvi. 

Trilogiassa esiintyy noin 50, iältään 12–70-vuotiasta tanssijaa Motoran eri ryhmistä. Teoksen kaksi osaa ovat valmiita ja Motoran nuorten tanssijoiden ryhmien Vinhakoiden ja Säpäköiden esittämänä on näistä makupaloja jo nähtykin. Kolmas on valmisteilla Motoran Lupsakat-aikuisryhmässä. Esiintyjille teoksen valmistaminen on oppimatka vuotuisiin perinteisiin ja niiden ilmenemismuotoihin. Tietoisuus kansakunnan juurista lisää ymmärrystä nykypäivän ilmiöille ja herättää pohtimaan omaa asemaa traditioiden ylläpitäjänä ja kehittäjänä. Lisäksi usean konsertin sarja tuo esiintyjille tavoitteellisuutta ja pitkäjänteisyyttä harjoittelemiseen sekä vankkaa esiintymiskokemusta. Yli ryhmärajojen tehtävä produktio ja ylisukupolvisuus tuovat eri-ikäisille tanssijoille vahvan yhteisöllisen kokemuksen, mikä vahvistaa ryhmien yhteistyötä. 

Esitys nähdään kevään ja kesän aikana Kiteellä, Nurmeksessa ja Rääkkylässä, pari muutakin kohdetta on suunnitteilla. Esitys on suunnattu koko perheelle, erityisesti kevään juhlia esittelevä osa on tehty lapsikatsojille. 

Nuorisoseura Motora on aktiivinen joensuulainen tanssitoimija ja elävän karjalaisen kulttuurin esillä pitäjä. Motora tarjoaa yhteisöllistä, korkeatasoista ja kasvatuksellista harrastustoimintaa eri-ikäisille harrastajille, painopistealueena karjalainen kansantanssi ja -musiikki. Motoralla on ryhmiä vauvaikäisistä aikuisiin.


Teksti Nuorisoseura Motora 

Jaa
Kirjoittaja
Nuorisoseurat
Näytä kaikki kirjoittajan artikkelit