Valtakunnallisilla H-kiltapäivillä Maisalle myönnettiin Hermanskan kääty ja kunniakirja.

Marja-Liisa Rantala Hämeestä on valittu Vuoden Hermanskaksi

Marja-Liisa Rantala on palkittu Vuoden Hermanska -tunnustuksella lauantaina 13.4. valtakunnallisilla H-kiltapäivillä. Nuorisoseurat jakaa tunnustuksen henkilölle, joka on edistänyt merkittävällä tavalla nuorisoseuratoimintaa omalla alueellaan tai laajemmin.

Marja-Liisa, tai tuttavallisemmin Maisa, on ollut aktiivinen nuorisoseuralainen vuodesta 1993 lähtien, jolloin hän lähti mukaan Kangasalalla toimivan Nuorisoseura Teatteri Tuulian rahastonhoitajaksi. Maisa toimii tehtävässä edelleen, minkä lisäksi hän on Kangasalan Nuorisoseuran hallituksen jäsen ja Hämeen H-killan taloudenhoitaja. Vuosien varrella hän on toiminut myös Suomen Nuorisoseurojen Liiton valtuutettuna ja varavaltuutettuna sekä keskusseura Hämeen Nuorisoseurain Liiton puheenjohtajana. Hän on työskennellyt keskusseurassa myös Leipää ja kulttuuria sekä Kisällistä osaajaksi –projekteissa.

Luottamustehtävien lisäksi Maisa on tottunut talkoilija, joka tarttuu rempseästi hommaan kuin hommaan. Hän on vuosia hoitanut kahvituksia alusta loppuun erilaisissa tapahtumissa, minkä lisäksi hän on aktiivinen bingoemäntä. Maisa on tuttu kasvo myös kansantanssifestivaali Pispalan Sottiisissa, jossa hän on ollut vapaaehtoistehtävissä ja toiminut järjestelytoimikunnassa vuodesta 2007 lähtien.

Vuonna 2020 Maisalle myönnettiin Nuorisoseurojen kultainen ansiomerkki hänen 70-vuotispäivänsä kunniaksi. Merkki myönnetään aivan erityisistä järjestöllisistä ansioista maakunnallisella tai valtakunnallisella tasolla tehdystä työstä.

Maisaa kehutaan aktiiviseksi nuorisoseuralaiseksi, joka tuntee yhdistystoiminnan säännöt ja kannustaa toisia toimeen.

Hermanni ja Hermanska ovat ansioituneille nuorisoseuralaisille myönnettäviä arvonimiä, joita on myönnetty vuodesta 1966 alkaen. Nuorisoseurajärjestön ensimmäiseksi Hermanniksi kutsuttiin tasavallan presidentti Urho Kekkonen ja Hermanskaksi rouva Sylvi Kekkonen. Vuoden Hermannin tai Hermanskan Suomen Nuorisoseurojen hallitus valitsee vuosittain arvonimen saaneista henkilöistä.


Valtakunnallisia H-kiltapäiviä vietettiin Jämsässä

H-kiltapäivät järjestettiin tänä vuonna Jämsässä 12.-13.4. Viikonlopun isäntinä toimivat Kuoreveden Nuorisoseura Nysä ja Hämeen H-kilta ry.

Kiltapäivien ohjelmassa oli kiltakokous ja illanvietto lauantaina sekä jumalanpalvelus, kiertoajelu ja tutustuminen lentokonemuseoon sunnuntaina.

Kiltakokouksessa puhetta johti Marja-Liisa Rantala, sihteerinä Maisa Selimäki. Paikalla oli 19 virallista osanottajaa ja 9 muuta henkilöä. Kokouksessa käsiteltiin toimintakertomus ja toimintasuunnitelma. Päätettiin, että Ukko-Hermanni Juha H. Kukkohovi jatkaa vuonna 2024 ja kiltaneuvosto toimii entisellä kokoonpanolla.

Nuorisoseurojen järjestö- ja jäsenpalveluiden johtaja Hannu Ala-Sankola jakoi H-merkit Minna Hietalalle ja Maili Jokiselle.

Killan syystapaaminen pidetään Rovaniemellä 2.-4.9. ja vuoden 2025 kiltapäivät järjestetään Keski-Suomessa 12.-13.4.2025.


Jaa
Kirjoittaja
Essi Roisko

Essi Roisko on Suomen Nuorisoseurojen viestintäasiantuntija ja Nuorisoseurat -verkkolehden toimitussihteeri.

Näytä kaikki kirjoittajan artikkelit