Jokivarren Marttojen joulunäytelmä – kuoroa johtaa Hilja Torvi viitosen laulutaidolla.

Nuorisoseuran teatteritoiminta on tärkeä osa lemiläisyyttä

Lemin Nuorisoseuran tämän syksyn näytelmä ”Kirkko kiven takana” sijoittuu paikalliseen historiaan 1660-luvulle. Näytelmässä kuvastuu samaa juurevuutta, jota myös Lemin Nuorisoseurassa on lähes 130 vuoden ajan ollut. Teatteritoiminta on aina ollut merkityksellistä niin taloudellisesti, kuin jäsenistön ja koko seutukunnan hyvinvoinnin kannalta. Meillä on oma nuorisoseuratalo, missä on jo sadan vuoden ajan ollut hyvät puitteet järjestää suurempiakin teatteritapahtumia. Lemiläiset ovat olleet ahkeria kilpailemaan näytelmätaidoillaan. Nuorisoseurantalo Tapiola on ollut monelle perheelle ja suvulle kuin toinen koti. Harrastuksen kautta on löytynyt puolisot ja näin seuraavakin sukupolvi on syntynyt.

Aikoinaan Hilma Räipiö ja Väinö Hovi olivat paikallisesti aktiivisia harrastajateatterilaisia. Kuulin heidän pojaltaan Heikki Hovilta, miten isä Väinö olisi toivonut pojastaan pappia. Isän haave tavallaan pääsi toteutumaan, kun Heikki esitti pitäjän 300-vuotisjuhlilla kirkkoherra Bärlundia. Nyt 35 vuotta myöhemmin Heikin poika Hannu Hovi nähdään Lemin Nuorisoseuran näytelmässä esittämässä Taipalsaaren kirkkoherra Laurentius Herkepaeusta.

Omalta kohdaltani näyttelemisen juuret johtavat ainakin 1960-luvulle, jolloin äitini pappa Aadam Hietamies esitti Laulu synnyinvuorelle elokuvassa talon isäntää. Teos oli kuvattu Lemillä 1963 ja tuli televisiosta vuonna 1965. Siinä samaisessa elokuvassa äitini Eija Sinkko esitti ikäistään 11-vuotiasta tyttöä. Äitini äiti Hilja Torvi puolestaan käsikirjoitti ja näytteli pieniä näytelmiä Marttojen iltamiin. Oman kosketukseni Tapiolan näyttämöön ja näytelmän tekemiseen sain 1980-luvun puolivälissä, kun teimme lasten näytelmäryhmän kanssa katkelman Meeri Karjalaisen näytelmästä Naisten vuosi. Sen ohjasi Leena Klemi. Tätä näytelmää kävimme esittämässä myös Lappeenrannan kauppatorin lavalla. Välillä on mennyt useampi vuosi, etten ole päässyt elämäntilanteen vuoksi esiintymään, mutta kaipuu näyttämölle on aina säilynyt. Poikani Konsta Jukanen on ainakin viidennen polven teatterilainen. Hän on esiintynyt lastennäytelmissä, ja tällä hetkellä vastaa Kirkko kiven takana -näytelmän valo- ja ääniajoista. Konsta on vasta 12-vuotias ja tulevaisuus näyttää, jatkuuko Lemin Nuorisoseuran teatteritoiminta hänen jälkeensä kuinka pitkään.

Hannu Hovi kirkkoherran roolissa.

Näyttelemään, lavastamaan ja kahvittamaan on tultu koko suvun voimin. Yhteishenki ja yhteisöllisyys sitoo nyöreihinsä sen kunniahimon, mitä teatteritoiminnan historiassa meillä on ollut. Ohjaajaksi on valikoitunut aina parasta osaamista, mitä saatavilla on kunakin aikakautena ollut. Harjoiteltu on säännöllisesti. Näytelmällä on ollut aina joku tavoite, että milloin pitää olla valmista. Useat näytelmän käsikirjoitukset ovat ammennettu jo useampaan kertaan uudelleen, ja niihin kukin sukupolvi tekee omat vivahteensa. Pastori Jussilaista esimerkiksi on esitetty jo useamman sukupolven ajan. Yhteisiä tavoitteita on saavutettu ja niistä on myös yhdessä nautittu. Vuosien saatossa on kilpailtu aktiivisesti mm. Lemin teatteripäivillä. 2000-luvulla olemme kahdesti käyneet Ruotsin Gustafsbergissä esittämässä omaa osaamistamme. Yhden juhannusaaton vietimme yhdessä Seurasaaressa esittäen päälavalla katkelman Laila Hietamiehen kirjoittamasta ja Lauri Väärän ohjaamasta Mäeltä näkyy toinen mäki -näytelmästä.

On suuri kunnia menneille sukupolville olla pieni lenkki tätä ylisukupolvista seuran ja näytelmätoiminnan historiaa. Tämänhetkinen työ kantakoon hedelmää tuleville sukupolville.


Teksti Jaana Sinkko

Kirjoittaja on Lemin Nuorisoseuran puheenjohtaja ja nuorisoseuralainen jo vuodesta 1974.

Jaa
Kirjoittaja
Nuorisoseurat
Näytä kaikki kirjoittajan artikkelit