Nuorten aktiivisuudella puhtia paikallistoimintaan

Rääkkylään on noussut uusi paintballin sisärata nuorten vaikuttajahankkeen ansiosta. Paintballin harrastusmahdollisuuksien lisääminen on toiminnan ensimmäisen vuoden suurin onnistuminen, mikä on tuonut yhteen eri-ikäisiä kuntalaisia.

Ilman tukea on hankala aloittaa

Pohjois-Karjalan aluetoimiston koordinoiman Osallistavaa vaikuttamista – nuorten paikalliset vaikuttajapolut -hankkeen tavoitteena on vahvistaa alueen nuorten vaikuttamisosaamista sekä itselleen mielekkään toiminnan toteuttamista paikallisesti.

Toiminnan ensimmäisissä tapaamisissa vastassa oli ujoja ja vähän hiljaisiakin nuoria. Vaikuttaminen omiin harrastusmahdollisuuksiin oli uutta ja ehkä myös hieman ihmeellistä.

Nuoriso- ja vapaa-ajanohjaajan, Mika Nykäsen, suosiollisella avustuksella paikalla olivat lukiossa opiskeleva Oona sekä yläkouluikäiset Peetu, Oskari ja Juuso, jotka ovat ahkeria lanittajia. He ovat osallistuneet Rasivaaran nuorisoseuran järjestämiin laneihin useiden vuosien ajan – käytännössä heti niistä hetkistä alkaen, kun ikää oli tarpeeksi.

Lähes kaikki tunnustivat jälkikäteen, että ilman Mikan innostamista ja mukaan kysymistä, he eivät välttämättä olisi innostuneet uudesta toiminnasta. Näin toteaa myös 12-vuotias Kiira, joka saapui heti toiseen tapaamiskertaan ja kertoi haluavansa olla mukana kokeilemassa, mitä kaikkea nuoret voivat saada yhdessä aikaan.

Valmistautuminen ensimmäiseen testipeliin käynnissä. Rääkkylän vapaa-aikasihteeri Jyrki Kymäläinen painottaa vielä viime hetken peliohjeita ja nuoret odottavat malttamattomina pelin aloitusvihellystä.

Talkoolaiseksi ei synnytä, vaan opitaan

Ensimmäisten keskustelujen jälkeen nuoret päättivät lähteä vaikuttamaan siihen, että Rääkkylässä parannettaisiin paintballin harrastusmahdollisuuksia, sillä paikkakunnalla oli jo huonoon kuntoon päässyt ulkopelialue. Huhtikuussa 2023 nuorten kanssa kirjoitettiin kuntalaisaloite, jossa toivottiin joko sisätilojen osoittamista pelaamiselle tai ulkopelialueen toiminnallisuuden ja turvallisuuden parantamista.

Pitkän kesän ja loputtomalta tuntuneen syksyn jälkeen Rääkkylän elinvoimalautakunnasta saatiin myönteinen päätös. Vanha musiikkitalo tulisi saamaan uutta elämää paintballin myötä.

Nuoret olivat todenneet heti suunnitteluvaiheessa, että he olisivat mukana talkoilemassa tilaa pelikuntoon, jos sellainen toimintaa varten osoitetaan. Näin myös kävi, sillä nuoret ovat olleet innokkaina siivoamassa, suojaamassa ja miettimässä erilaisia esteitä ja piilopaikkoja.

Talkoot ovat kiinnostaneet myös muita rääkkyläläisiä. Paikalle saapui nuorten vanhempia työkalupakkeineen sekä sellaisia nuoria, jotka eivät muutoin ole olleet mukana toiminnassa. Yhteensä paikalla oli vajaa 50 rääkkyläläistä ponnistelemassa yhteisen harrastustilan eteen. Lisäksi SPR:n paikallisosasto tarjosi ahkerille talkoolaisille makkaraa, mehua ja kahvia.

“Talkoohengellä täällä syrjässä melkein kaikki toimii, minkä takia onkin hienoa, että nuoret oppivat yhteisten talkoiden kautta oman panoksen merkityksen”, nuoriso- ja vapaa-ajanohjaaja Mika toteaa.

Avajaispeliin haastettiin kunnan päättäjiä

Koska paintballia ei ole Rääkkylässä aiemmin pelattu sisätiloissa, nuoret päättivät yhdessä nuorisotoimen kanssa järjestää pienellä porukalla testipelit marraskuun loppupuolella.

Testipeleissä tunnelma oli käsinkosketeltavan kiivas ja jännittynyt – monelle nuorelle testipeli oli ensikosketus paintballiin. Sen sijaan avajaisissa, jotka pidettiin lauantaina 2.12.2023 tunnelma oli riehakkaan iloinen ja onnistumista juhlittiin suurella joukolla.

Avajaisten ensipeliin nuoret haastoivat kunnan viranhaltijoita ja päättäjiä, joiden merkitystä kunnallisessa päätöksenteossa ei sovi unohtaa. Pelaamaan saapui muutama kunnan aktiivi ja täydennystä joukkueeseen saatiin SPR:n makkaranpaistajista sekä paikalla olleesta Kotiseutu-uutisten toimittajasta. Harmillisesti avauspelin ensimmäisen erän voittohuumassa nuoret jäivät asemiinsa, ja peli päättyi kolmannen erän jälkeen aikuisten 2-1 voittoon. Aikuiset totesivat yhteen ääneen pelaamisen olleen kivaa ja kuuluipa joukosta myös kommentti “loppui liian aikaisin”.

Aiemmin kunnan nuorisotyössä työskennellyt ja tätä nykyä varhaiskasvatusta luotsaava Ona Makkonen totesi pelin päätyttyä, että vaikka peli itsessään oli hänelle jo tuttu, olivat puitteet hienommat. “Olen ilolla katsellut, kuinka tämän toiminnan myötä aktiivisia nuoria on läsnä vähän joka toiminnassa ja heissä on nähtävissä uudenlaista energiaa ja tahtotilaa.”

Avajaisiin saapui myös Joensuun Paintballin edustajia lahjoittaen Rääkkylän nuorille laatikollisen paintball-kuulia ja esittäen toiveen päästä itsekin pelaamaan nyt avattuihin tiloihin.

”Ei odotettu valmista, vaan tehtiin ite”

Vajaan vuoden kestäneen toiminnan päätteeksi aluksi hiljaisilta nuorilta syntyy puhetta ja toimintaa kuin luonnostaan. Aikuisten rooliksi on jäänyt nuorten tukeminen ja mahdollisten vaihtoehtojen tarjoaminen. Päällimmäisenä nuoret toteavat, että omiin harrastusmahdollisuuksiin vaikuttaminen on ennen tuntunut kaukaiselta ajatukselta, mutta ymmärtävät nyt, että omien ideoiden esiin tuominen on tärkeää.

”Jos on joku idea, kannattaa rohkeasti sanoa se ääneen. Ja jos ei tiedä mitä asian suhteen pitäisi tehdä, niin kysy apua”, Kiira toteaa.

Oskari taas kertoo ylpeyttä äänessään, kuinka oli syksyn hirvipeijaisissakin saanut vastailla aikuisten kysymyksiin ja ottaa vastaan hyvää palautetta.

Nuoret ovat yhtä mieltä siitä, että heitä pitäisi ehdottomasti kuunnella enemmän ja toimintaa suunnitella yhdessä nuorten kanssa. Välillä tuntuu, että nuorten toiminta jää vanhuksille suunnatun toiminnan jalkoihin – onhan monessa maaseutukunnassa nuoria määrällisesti vähemmän. Toisaalta paintball-innostuksen tiimoilta on jo moni aikuinen ja seniorikansalainen kysynyt Rääkkylän vapaa-aikatoimelta, että ”milloin on meidän pelivuoro?”

“Nuorten oma aktiivisuus on ollut merkittävässä roolissa siinä, että muutaman aktiivisen nuoren ansiosta yhä useampi on huomannut, että heillä on tosiasiassa mahdollisuus vaikuttaa ja tulla vakavasti otetuiksi”, nuoriso- ja vapaa-ajanohjaaja Mika summaa.

Päättäjät ovat myös osoittaneet, että nuoret huomioidaan muutenkin kuin juhlapuheissa, vaikka Mikan mukaan ”muutamaa pitikin vähän asiasta muistuttaa”.

Nuoret painottavat, että toimintaan osallistuminen on ollut helppoa etenkin silloin, kun kaveritkin ovat mukana ja voi samalla viettää heidän kanssaan aikaa. Toisaalta aikuisten tuella on myös ollut valtava merkitys. Nuoria on herätelty apukysymyksillä ja muistutettu, että heilläkin on oikeus ja mahdollisuus osallistua aktiivisina toimijoina, ei ainoastaan osallistujina. Kuin loppukaneetiksi Peetu toteaa, että ”Eikun vaan rohkeasti mukaan tälläiseen toimintaan”.


Kirjoittaja Sini Korhonen

Jaa
Kirjoittaja
Nuorisoseurat
Näytä kaikki kirjoittajan artikkelit