Pispalan Sottiisin vuoden 2024 kansantanssiyhtye on Motoran Vinhakat: ”Ihanaa ja jännittävän kutkuttavaa!”

Pispalan Sottiisin vuoden 2024 kansantanssiyhtyeeksi on valittu Nuorisoseura Motoran Vinhakat Joensuusta. Pispalan Sottiisin vuoden kansantanssiyhtye on nimetty vuodesta 1990 saakka aina kahden vuoden välein ja se on yksi merkittävimmistä tunnustuspalkinnoista, jonka suomalainen kansantanssiryhmä voi saada. Valittu ryhmä kutsutaan Pispalan Sottiisin 2024 kansantanssin kotimaiseksi pääesiintyjäksi ja sille luovutetaan 3500 euron stipendi.

Motoran Vinhakat on tavoitteellisesti harjoittelevien 18–21-vuotiaiden tanssijoiden ryhmä, jota ohjaavat Eveliina ja Mitja Pilke. Ryhmän kymmenen yhteisen toimintavuoden ajan kokoonpanossa on tapahtunut muutoksia, mikä on opettanut ryhmää luovimaan muutoksen tuulissa. Pitkä yhteinen tanssitaival näkyy tanssijoiden esiintymisessä vahvana omana juttuna, luottamuksena toisiinsa ja uskalluksena heittäytyä sekä kokeilla uutta.

Eveliina ja Mitja Pilke

Ryhmä esiintyy seuran omien tilaisuuksien lisäksi aktiivisesti valtakunnallisissa kansantanssitapahtumissa ja kansainvälisillä folklorefestivaaleilla. Vinhakat nimettiin vuonna 2022 Nuorisoseurojen valtakunnallisessa kansantanssikatselmuksessa Tanssimyllyssä mestaruussarjaan omassa ikäluokassaan. Ryhmän musiikista vastaa Rälläkkä, jonka musiikissa soivat vaihtelevasti harmonikka, kitara, mandoliini, basso, viulu ja perkussiot.

Eveliinan ja Mitjan mielestä Vinhakoista tekee Vinhakat erityisesti toimiva yhteistyö. ”Jättimäisen suuri yhteistyön ja sen kehittämisen halu, vahvat ystävyyssuhteet yhdessä tanssittujen vuosien jälkeen sekä Vinhakoiden huumori. Vinhakoilla on omintakeinen tyyli toimia ja esittää sekä nähdä erityisyys itsessään ja muissa positiivisessa valossa.”

Motivaatiota pitkäjänteiseen tekemiseen ryhmä ammentaa yhteisistä haaveista ja unelmista. Tärkeitä ovat yhteiset matkat ja elämykset sekä hyvät keskusteluyhteydet ja -valmiudet ryhmän kanssa. Huumori toimii yhteisenä kantavana voimavarana pitkinä treenipäivinä.

Ryhmälle on kehittynyt myös tutut toimintamallit ennen jokaista esitystä. Eveliinan ja Mitjan tsemppipuheen jälkeen ryhmä kajauttaa “Vinhakat!”-huudon. ”En päästä ketään lavalle, ennen kuin olen käskenyt heitä pitämään hauskaa”, Eveliina kertoo.

Tunnustus tuntuu ohjaajista ihanalta ja samaan aikaan jännittävän kutkuttavalta. ”Tämä nimitys on tiivistänyt ryhmää entisestään. Ryhmässä on vahva sitoutumisen ja yhteen puhaltamisen meininki”, Eveliina riemuitsee.

Joensuusta tulevien Nuorisoseura Motoran Vinhakoiden mielestä hassuin paikka, missä he haluaisivat esiintyä, voisi olla vaikka matala vesiallas, suonsilmä tai liikkuva paikallisbussi. Kuva Ville Kurki

Tulevana kautenaan vuoden kansantanssiyhtyeenä Vinhakat haluavat nähdä ja tutkia millaisia asioita he voivat saavuttaa ja millä tavalla. Ryhmä odottaa monipuolisia kokemuksia ja elämyksiä sekä uusia yhteistyö- ja esiintymismahdollisuuksia tanssikentällä.

Jaa
Kirjoittaja
Teija Nikkari

Teija Nikkari työskentelee Suomen Nuorisoseurojen tanssin palvelutuottajana. Teija on kansantanssialan monitaituri, ja hänen kynästään syntyvät myös monenlaiset tekstit tanssin maailmasta.

Näytä kaikki kirjoittajan artikkelit