Perjantain iltaohjelmassa oli Nuori Kulttuuri Talks aiheella Teatterin vaikutus identiteettiin.

Ramppikuumeessa nautittiin tasokkaista esityksistä ja yhteisöllisestä tunnelmasta

Ramppikuume- Valtakunnalliset nuorisoteatteripäivät järjestettiin 21.-23.4.2023 Kankaanpäässä. Tapahtumaan osallistui noin 180 nuorta teatterintekijää ja heidän ohjaajansa. Viikonloppuna nähtiin yhteensä 8 teatteriesitystä, joista seitsemän kuului Ramppikuumeen katselmukseen ja yksi oli kansainvälinen vieraileva esitys.

Virolainen KutiMuti Stuudio vieraili tapahtumassa usean vuoden tauon jälkeen ja valloitti katsojat upealla esityksellään Myyttejä ja sankareita (aikojen hämärästä).

RamppiRaatilaisten tunnelmat tapahtuman jälkeen

Esiraatiin osallistuminen oli älyttömän hieno ja kiva kokemus! Oli upeaa nähdä niin monta upeaa teatteriesitystä, joita yhdisti yhdessä tekemisen ilo, loistava ensembletyö sekä intohimo teatterin tekemiseen. Toivon, että ensi vuonna loistava taso säilyy ja tapahtumaan saadaan yhtä paljon, ellei enemmänkin loistavaa ohjelmaa. Toivottavasti nuoret saivat tapahtumasta itselleen eväitä jatkoon ja nauttivat tapahtuman täyteisestä viikonlopusta! <3 – Janse

Tämän vuoden Ramppikuume oli ennenäkemätön kokemus. Tunnelma oli huipussaan ja jokainen osallistui täysillä. Esitysten katsomisesta sai valtavasti inspiraatiota, sillä taso oli niin kova ja esitykset olivat luovia. Oli ilo nähdä myös kansainvälistä esitystä, joka toi uudenlaista taidetta näkyville. Yleisön kannustus oli erinomaista ja piti tunnelmaa yllä ennennäkemättömällä tavalla. Koulutuspajassa oppi paljon uutta ja pääsi kokemaan täysin uudenlaisia asioita. Esitysten ulkopuolella oli mukava tutustua muihin nuoriin, jotka olivat intohimoisia teatterin tekemisestä. Yhteishenki loi hyvin tunnelmaa, ja tuntui, että olisi tuntenut vasta tapaamansa ihmiset jo pitkäänkin. Esiraatina oli mukava vaikuttaa järjestelyihin, ja löylytyksiä oli mukava vetää. Esityksiä oli kiva nähdä siten, että tunsi ne jo taustaltaan. Kaikenkaikkiaan kyseessä oli onnistunut ja monipuolinen viikonloppu. – Rebekka

Vuoden 2022 Ramppikuumeen jälkeen ajelimme kotiin kaverien kanssa ja puhuimme menneestä viikonlopusta, siitä millaista oli olla lavalla ja miten kivaa ohjelma oli ollut. Kun tuli mahdollisuus hakea Ramppiraatiin en miettinyt hetkeäkään! Raadissa oleminen oli uusi ja antava kokemus. En ollut koskaan aikaisemmin elämässäni joutunut “tuomaroimaan” mitään ja olikin yllättävän hankalaa karsia esityksistä ne, jotka loppujen lopuksi pääsivät Ramppikuumeeseen esiintymään. Valinnan vaikeuteen vaikutti tietysti myös taso. Oli ihana nähdä hakuvideoilta tekemistä rakkaudesta lajiin ja kuinka näyttelijät tukivat ja auttoivat toisiaan. Näissä nuorissa näyttelijöissä on Suomen teatteritaiteen tulevaisuus!! Taitava ja intohimoinen tekeminen sekä uudet ideat ovat aina tervetulleita lavalle. Kiitos kaikille hakeneille, teidän tasonne oli päätä huimaava ja teitä oli ilo katsoa! – Peppiina

Avajaisissa nähtiin Käty 450 ja Teatteritekniikan koulutuspajojen yhteinen demoesitys

Katselmusraati arvosti erityisesti nuorten kirjoittamia ja ohjaamia esityksiä

Ramppikuumeen katselmusraadissa olivat mukana näyttelijä  Senna Vodzogbe, näyttelijä  Antti Laukkarinen ja teatteritaiteen maisteri, teatteriohjaaja ja -opettaja sekä Suomen Harrastajateatteriliiton toiminnanjohtaja Sanna Saarela.

”Tämän vuoden esitykset olivat erittäin monipuolisia. Erityisesti esiin nousi nuorten itsensä kirjoittamat ja ohjaamat esitykset”, tiivisti raati tunnelmiaan loppupuheenvuorossaan.

Kuvassa tapahtuman tuottaja Minna-Reetta Kuusinen sekä ammattilaisraadin jäsenet Senna Vodzogbe, Sanna Saarela ja Antti Laukkarinen

Tämän vuoden katselmuksen Ramppipystin voittajaksi valikoitui imatralaisen Asemäentien nuorisoseuran Teatteri Vaientamattoman Huuto-ryhmän esitys Yksilö/ryhmä. Raati arvosti ennenkaikkea ryhmän yhtenäisyyttä ja yhdessä tekemistä.

”Esityksessä oli erityisen vahvaa työskentelyä. Oli vaaran tuntua, me elimme teidän mukananne koko esityksen ajan. Siellä oli paljon asioita, mitkä olivat vielä vaiheessa, mutta sekään ei haitannut kun te yhdessä ryhmänä valloititte meidän sydämemme”, ihasteli esitystä raadin puolesta Sanna Saarela.

Palkittu Huuto-ryhmä Ramppikuumeessa

Kuvat Elian Seppälä

Jaa
Kirjoittaja
Pasi Saarinen

Pasi Saarinen on Suomen Nuorisoseurojen tapahtumien ja Nuoren Kulttuurin johtaja. Pasin kynästä saamme lukea mm. Nuorisoseurojen teatteritoiminnasta ja yleisesti kulttuurisesta nuorisotyöstä.

Näytä kaikki kirjoittajan artikkelit