Skarabé tanssii ja tanssittaa itämaisesta tyylistä mummoburleskiin

Nuorisoseurojen moninaisessa kirjossa löytyy ”perinteisten” seurojen lisäksi mahtava valikoima erilaisia yhdistyksiä. Yksi tällainen on erilaisia tanssityylejä tarjoava Skarabé Lahdesta.

”Skarabén ideana on tarjota monipuolisia tanssitunteja ja -tapahtumia kaikenikäisille ja -tasoisille tanssijoille”, kertoo yhdistyksen puheenjohtaja Anu Vehkapuro. ”Tavoitteena on edistää tanssiharrastusta ja luoda yhteisöllinen ja kannustava ilmapiiri kaikille tanssijoillemme.”

Säännöllisten tanssituntien lisäksi yhdistys järjestää tanssikursseja, workshopeja ja esiintymisiä, jotta jäsenet voivat kehittää taitojaan ja nauttia tanssin ilosta yhdessä muiden kanssa. Skarabélle onkin kertynyt kohta 27 vuoden kokemus erilaisten tapahtumien järjestämisestä, koreografioiden luomisesta ja tanssituntien ohjaamisesta.

Ikä tai fyysiset rajoitteet eivät ole este osallistumiselle

Nuorisoseurojen arvoista etenkin moninaisuus kuvaa hyvin yhdistyksen toimintaa. Skarabén joka toinen vuosi järjestettävässä näytöksessä tarjotaan esiintymismahdollisuuksia myös muille tanssin harrastajille sekä etenkin erityisryhmille ja nuorille. ”Haluamme antaa tilaisuuden esiintyä niille, jotka eivät normaalisti pääse estradeille”, Vehkapuro toteaa.

Tanssijat käyvät myös säännöllisesti esiintymässä erilaisissa tapahtumissa kuten palvelutaloissa, toisten yhdistysten järjestämissä näytöksissä sekä yritysten tilaisuuksissa. ”Missionamme on saada liikutettua ja tanssitettua mahdollisimman montaa ihmistä kuntoon, ikään tai ”rajoitteeseen” katsomatta”, Vehkapuro kertoo.

Esimeriksi palvelutaloihin ja muihin vastaaviin paikkoihin Skarabén väki on koonnut kolmen vartin paketin tanssista, musiikista ja runoista. Skarabé haluaakin haastaa muutkin nuorisoseurat tekemään vapaaehtoistyötä viemällä eri paikkoihin ja tilaisuuksiin kulttuurin iloa. Oman paketin voi koostaa edellä mainittujen lisäksi liikunnasta, teatterista, käsitöistä, valokuvista, lehtileikkeistä tai melkein mistä tahansa muusta.

Esiintymisasuissa hyödynnetään kierrätysmateriaaleja

Skarabén ohjelmistossa on paljon erityylisiä tansseja, kuten itämainen-, fantasia- ja fuusiotanssi. Näytösten ja tapahtumien järjestäminen on mittava kokonaisuus, joka koostuu mm. markkinoinnista, puvustuksesta, valaistuksesta, juonnosta sekä ohjelmistosta, johon yhdistys suunnittelee itse valtaosan koreografioista. ”Koreografiaa luomisen aikana mietimme jo, mikä esiintymispuku kyseiseen tanssiin käy, onko meillä valmiina asut tai voimmeko hyödyntää jotenkin jo valmiina olevia asuja muokkaamalla niitä. Mikäli toteamme tarvitsevamme uudet asut, käymme läpi mistä saamme materiaalit, sillä käytämme mieluusti kierrätysmateriaaleja”, Vehkapuro kertoo.

Skarabén jäsenistön ikähaitari on 11–84 vuotta. “Tunneille osallistuminen ei edellytä jäsenyyttä. Jäsenedut ovat kuitenkin sen verran hyvät, että se kannattaa. Jäsenenä pääsee myös vaikuttamaan seuran toimintaan”, Vehkapuro kannustaa. “Meistä on myös mukava välillä kokoontua yhteen kivan tekemisen merkeissä, esimerkiksi olemme järjestäneet improvisaatioon perustuvia performansseja jäsenillemme, workshop tyylisiä mökkiviikonloppuja ja teemajuhlia.”

Skarabé on hakeutunut nuorisoseuraliikkeen jäsenyyteen, koska heidän mielestään se tarjoaa yhdistykselle hyvät jäsenpalvelut. Ryhmät harjoittelevat pääasiassa Suomen Nuorisoseurojen omistamalla Hannunsalilla, joka tarjoaa hyvät puitteen juuri tanssin harrastamiselle.


Skarabén tyylisuuntana on itämainen-, fuusio-, ja fantasiatanssi

Itämainen tanssi, joka tunnetaan myös nimillä oriental- ja vatsatanssi, on perinteinen ja eksotiikaltaan lumoava tanssityyli, joka juontaa juurensa Lähi-idästä ja Pohjois-Afrikasta. Tanssi yhdistelee erilaisia liikesarjoja, rytmityksiä ja ilmaisua sekä tyylisuuntia. Tanssijat ilmaisevat itämaisen musiikin tunnelmia ja rytmejä kehonsa liikkeillä ja eleillä.

Fuusiotanssi yhdistelee eri tanssilajeja ja tyylejä luoden uudenlaisia ja mielenkiintoisia liikkeitä. Fuusiotanssi antaa tanssijalle mahdollisuuden ilmaista itseään monipuolisesti ja luovasti.

Fantasiatanssi vie katsojan taianomaiseen maailmaan, jossa liike ja musiikki sulautuvat yhteen luoden lumoavan tunnelman. Fantasiatanssi on kuin satu tai tarina, joka herää eloon tanssijan liikkeissä.

Tanssillinen kehonhuolto keskittyy kehon liikkuvuuden, voiman ja joustavuuden ylläpitämiseen ja parantamiseen tanssin avulla. Se sisältää tanssillisia liikkeitä ja erilaisia venytyksiä, jotka auttavat kehoa voimaan paremmin ja pysymään terveempänä.

Mummoburleski on hauska ja rohkea tanssilaji, jossa kaikenikäiset naiset voivat tanssia itsevarmasti ja iloisesti. Mummoburleski on ylistys sille, kuka olet ja siinä rikotaan hieman rajoja pilke silmäkulmassa.

”Esiintyessä ei tarvitse pelätä, jos unohtaakin jonkun kohdan, kukaan ei moiti, koska kaikki unohtaa joskus vaikka olisikin harjoitellut kuin hyvin.”

”Toimintaan voi tulla mukaan kaikenikäiset. Monessa paikassa ei huomioida, että iäkkäämmätkin ihmiset haluavat tanssia ja liikkua, saati sitä, ettei jalka nouse samaan tahtiin kuin nuoremmilla ja oppiminen on hieman hidastunut.”

”Tämä on enemmän kuin harrastus, olen saanut ystäviä tätä kautta.”

Tervetuloa mukaan Skarabé ry:n joukkoon löytämään oma tanssirytmisi! Voit käydä tutustumassa seuran toimintaan kotisivujen tai somekanavien kautta tai tulemalla paikan päälle.

www.skarabe.yhdistysavain.fi

Instagram – skarabe_ry_lahti
Facebook – skarabé ry

Jaa
Kirjoittaja
Hannu Ala-Sankola

Suomen Nuorisoseurojen järjestö- ja jäsenpalveluiden johtajana Hannu osaa kansalaisjärjestöbyrokratian ja lainsäädännön vaikka unissaan. Hän kirjoittaa verkkolehteen enimmäkseen järjestöllisistä teemoista sekä paikallisten nuorisoseurojen kuulumisista.

Näytä kaikki kirjoittajan artikkelit