Valmistuneet opiskelijat perheineen Paukkulan Artiumin edessä
Paukkulan Artium

Suomen Nuoriso-opisto 100 vuotta kasvatus- ja sivistystyötä

Maahamme syntyi useita merkittäviä kansalaisjärjestöjä 1800-luvun jälkipuoliskolla. Yksi niistä oli Santeri Alkion perustama nuorisoseuraliike. Sen lähes koko maan kattanutta paikallisyhdistysten verkostoa kokosi yhteen vuonna 1895 perustettu keskusjärjestö Suomen Nuorison Liitto (SNL).

Järjestön toimihenkilöille pidetyistä kursseista syntyi ajatus perusteellisemmasta nuorisoseuraväelle suunnatusta koulutuksesta. Tätä tehtävää varten perustettiin vuonna 1923 oma oppilaitos, Suomen Nuoriso-opisto. Tänä vuonna opisto täyttää 100 vuotta.

Suomen Nuoriso-opiston 100 vuotisjuhlavuosi muodostuu tapahtuma- ja tiedoteprosessista. Paukkulan opiskelijat tuottavat arjen toiminnastaan viikottain kuvitusta sosiaaliseen mediaan. Historian havinaa ja nykytilan katsauksia kuvaavia tiedotteita julkaistaan eri medioissa kuukausittain.

Kesäkuun alussa Dynamo-hanke toteuttaa Mikkelin seudun nuorisolle ja opiston opiskelijoille tapahtuman, jossa juhlistetaan opiston 100-vuotisjuhlavuotta. Tapahtuma järjestetään Mikkelin Public House Wilhelmissä torstaina 1.6. klo 16–22. Tapahtuma on päihteetön ja suunnattu myös alaikäisille. Koko illan teemana on rantaloma, joka näkyy tilan sisustuksessa. Pääartistiksi lavalle kipuaa korkeatasoinen räppäri. Koko illan ajan on mahdollista osallistua yhteisöllisen taideteoksen tekemiseen, hörppiä baarista mocktaileja sekä pelailla pelejä. Lisäksi luvassa myös yhteistyökumppaneiden tuottamaa ohjelmaa.

SNO100 -pääjuhla järjestetään 9. elokuuta. Juhlan pääpuhujana toimii kunniavieras, Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn. Muita puheita kuullaan Suomen Nuorisoseurojen pääsihteeri Annina Laaksoselta, opiston hallituksen puheenjohtaja, kehitysjohtaja Kalevi Niemeltä ja rehtori Jukka Tammisuolta. Päivä päättyy juhlapäivälliseen.

Syyslukukaudeksi Kartanon aulaan kootaan valokuvanäyttely Suomen Nuoriso-opiston 100 vuoden historiasta.

Syyskuun 14.–15. päivänä kampukselle saapuvat kunniavieraiksi Hermanskat ja Hermannit. Tapahtuman ohjelma sisältää historian ja nykypäivän katsauksia sekä keskustelua opiston tulevaisuuden visioista. Ohjelmassa on juhlapäivällinen ja vierailu Sodan ja rauhan keskus Muistiin.

Juhlavuoden lopettaa nykyisen ja entisen henkilöstön yhteinen juhlailta. Ilta sisältää muisteluja menneistä ja katsausta nykytoiminnasta. Juhlapäivällinen kruunaa ja kiittää koko henkilöstöä, entisiä toiminnan rakentajia ja nykyhetken jatkajia 100-vuoden saavutuksestaan.

Teksti ja kuva Jukka Tammisuo


Kuva Pihla Liukkonen

Haku Paukkulan Teatterilinjalle on käynnissä

Suomen Nuoriso-opisto tarjoaa ensi lukuvuonna kansanopistotasoista teatterikoulutusta. Mikkelissä Paukkulan kampuksella toteutettavalle Teatterilinjalle voi nyt hakea Paukkulan kotisivujen www.paukkula.fi kautta.

Teatterilinjalla opiskelijat pääsevät kehittämään omia teatteritaitojaan ja syventämään omaa taiteellista ajatteluaan. Opinnot sisältävät paljon käytäntöä ja teoriaa, jotka yhdistyvät jatkuvasti näyttämöllä. Opiskelijat ja opettajat muodostavat yhdessä ensemblen, joka tuottaa koulutuksen aikana lukuisia ensi-iltoja.

Opinnoissa opiskelija voi valita suuntautumisvaihtoehdokseen näyttelijäntyön tai ohjaajantyön. Valtaosa opinnoista on kaikille yhteisiä, mutta osa opinnoista suoritetaan oman valitun suuntautumisvaihtoehdon sisällöillä.

Teatterilinjan opinnoista vastaa teatteriopettaja ja teatteritaiteen maisteri Esko Korpelainen, joka on rakentanut opetussisällöt tukemaan kunkin opiskelijan yksilöllistä kasvua ja kehitystä. Korpelaisen opetustyössä painottuvat kokonaisvaltainen ilmaisu näyttämöllä, taiteellinen ajattelu ja feministisen pedagogiikan arvot.

Haku Teatterilinjalle on käynnissä ja jatkuu 25.8.2023 asti. Hakuprosessiin kuuluvat hakulomake, ennakkotehtävä sekä haastattelu. Ensimmäiset haastattelut pidetään kesäkuun alkupuolella.


Suomen Nuoriso-opiston 100 v -juhlavuoden Hermannien ja Hermanskojen kesäpäivät järjestetään Mikkelissä 14.-15.9.2023.

Ohjelma sisältää mm. katsauksen Paukkulan nykytilanteisiin viimeisten vuosien aikana ja historiakatsauksen menneisiin vuosikymmeniin, 100 v.-juhlaillallisen Paukkulassa sekä vierailun Sodan ja rauhan keskus Muistin näyttelykokonaisuuteen.

Kahden päivän virkistysmatkan pakettihinnat (majoitus ja ruokailut) Hermanneille ja Hermanskoille 14.-15.9.2023:
Kahden hengen huoneessa 75 €/hlö/yö
Yhden hengen huoneessa 87 €/hlö/yö
Ilman majoitusta 47 €/hlö
Hinta sisältää ruokailut, majoituksen, liinavaatteet ja pyyhkeen.
Vierailu Sodan ja rauhan keskus Muistiin on omakustanteinen.

Ruokailupaketti sisältää:
Torstaina lounaan, päiväkahvin ja juhlavan päivällisen.
Perjantaina aamupalan majoittujille, lounaan ja kahvin.

Ilmoittautuminen ja lisätiedot www.paukkula.fi

Tervetuloa Mikkeliin!

Jaa
Kirjoittaja
Nuorisoseurat
Näytä kaikki kirjoittajan artikkelit