Lahden Tanhuujien Tanhutatit-ryhmä suuntaa kesäkuussa Tampereelle Pispalan Sottiisiin osallistuakseen Tanssiralli-katselmukseen. Kuva Nea Sundvall

Tanssiralli-katselmus on ryhmän yhteinen kokemus

Lasten ja nuorten kansantanssiryhmien valtakunnallinen Tanssiralli-katselmus järjestetään osana Pispalan Sottiisi -tapahtumaa 12.-16.6.2024 Tampereella ja mukaan on ilmoittautunut huikeat 28 ryhmää aina Helsingistä Sodankylään saakka. Katselmus on monelle ryhmälle kauden tärkeä tavoite.

Katselmuksessa kansantanssiryhmät saavat ammattilaisista koostuvalta arviointiraadilta suullisen palautteen osaamisestaan sekä halutessaan sarjanimeämisen rauta-, pronssi-, hopea- tai kultasarjaan. Tapahtuman jälkeen ryhmille toimitetaan vielä kirjallinen palaute. Saamansa palautteen pohjalta ryhmillä on mahdollisuus kehittää tanssi- ja esiintymistaitojaan. Tanssiralliin osallistuminen on parhaimmillaan ryhmän yhteinen kasvuprosessi, joka kestää Tanssirallista toiseen.

Lahden Tanhuujien Tanhutatit-ryhmä mukana toista kertaa

Innokkaiden ja leikkisien 6–8-vuotiaiden Tanhutatit-ryhmä Lahden Tanhuujista on tulossa valtakunnalliseen Tanssiralli-katselmukseen jo toisen kerran. Viime vuonna ryhmä osallistui alle 6-vuotiaiden Kultahiput-sarjaan, jossa he saivat sekä suullisen että kirjallisen palautteen. Tuosta osallistumisesta ryhmäläisille on jäänyt parhaiten mieleen tapahtuma itsessään. Ryhmän ohjaaja, tanssinopettaja (AMK) Béla Gazdag kokee vielä näin pienien osallistujien kohdalla palautteen tärkeänä erityisesti ohjaajalle. ”On arvokasta kuulla ulkopuolisen palaute ja saada sitä kautta työkaluja omaan ohjaamiseen ja opettamiseen”, hän kertoo.

Tanhutatit ovat valmistautuneet Tanssiralliin kovasti harjoittelemalla. Vauhtia käytiin hakemassa Nuorisoseurat Etelä-Suomen huhtikuussa järjestämästä alueellisesta Tanssiralli -katselmuksesta, josta saamansa palautteen ja vinkkien perusteella ryhmä jatkaa harjoittelua Tampereen tapahtumaa kohti. ”Ryhmäläisten kanssa on puhuttu, että kyseessä ei ole kilpailu, vaan katselmus, jossa näytetään mitä osataan. Tärkeää on nähdä myös muiden esityksiä ja päästä esiintymään hyvissä puitteissa”, Gazdag kertoo.

Tanssiralli osana Pispalan Sottiisin runsasta ohjelmaa

Tanssiralliin tänä vuonna osallistuvat 28 ryhmää esiintyvät yhteensä viidessä konsertissa, jotka muodostavat oman kokonaisuutensa Pispalan Sottiisin ohjelmaan.

Tanssiralli-konserttien lisäksi tapahtumassa on eri puolilta Suomea koottujen vakkojen konsertteja sekä maksuttomia kaupunkiesiintymisiä eri puolilla keskustaa. Nuoremmille osallistujille on ohjelmassa myös omat illanviettonsa ja disconsa. Gazdagin mukaan osallistuminen Pispalan Sottiisiin ja Tanssiralliin on Tanhutateille yhteinen kokemus, joka hitsaa ryhmää yhteen.

Jaa
Kirjoittaja
Teija Nikkari

Teija Nikkari työskentelee Suomen Nuorisoseurojen tanssin palvelutuottajana. Teija on kansantanssialan monitaituri, ja hänen kynästään syntyvät myös monenlaiset tekstit tanssin maailmasta.

Näytä kaikki kirjoittajan artikkelit