Teatteriporukka on kuin toinen perhe

Teatteriharrastus, kuten moni muukin harrastusryhmä, on kuin toinen koti. Sinne kokoonnutaan hymyssä suin, avoimin mielin, ja sieltä myös lähdetään hyvällä tuulella.

Minulla on ollut mahdollisuus olla mukana useassa teatteriporukassa. Kaikissa minut on otettu vastaan ystävällisesti ja olen mukautunut joukkoon. On tärkeää, että ryhmä on avosylin vastassa ja ohjaaja osaa ryhmäyttää osallistujat.

Isompaan ryhmään muodostuu toki pienempiä kuppikuntia. Eiväthän kaikki voi olla aina saman pöydän ääressä juttelemassa – eihän siellä kukaan saisi ääntään kuuluviin. Joka tapauksessa on sama, minkä pienemmän ryhmän ääreen asettuu, sillä juttu luistaa ja arjen murheet unohtuvat.

Mieluisa harrastus saa joskus läheisetkin innostumaan asiasta. Teatterin toinen perhe saattaa osittain olla myös kotiperhe, sillä näyttämöllä on monesti nähty kolme sukupolvea samasta suvusta ja näiden mukana jopa lammaskin!

Esiintyjien ikähaarukka on ollut alle vuoden ikäisestä 95-vuotiaaseen. Silloin kun on pieniä pilttejä mukana, kaikki osallistuvat lastenhoitoon. Jos äiti tai isä on lavalla, muu porukka yrittää pitää pienimmät tyytyväisinä tai ainakin olemaan suurin piirtein hiljaa esityksen aikana.

Kokeneemmilla on vastuu näytelmän onnistumisesta jo selkäytimessä. Tätä tietoa he voivat omalla esimerkillään jakaa tulokkaille. Ensimmäistä kertaa mukana olevat ovat joskus jännittyneitä ennen h-hetkeä.

”Kun minä autan sinua ja sinä autat minua, niin yhdessä me onnistumme”, on paljon käytetty tsemppirinki ennen esitystä. Silloin kaikki voivat luottaa, että apu on yhtä lähellä kuin lähin kaveri.

Pieni Pertunmaan nuorisoseura on ollut hyvin aktiivinen viime vuosina. Meitä on lähetty näyttelemään esimerkiksi Ristiinaan, jossa oli Tukkijoella-näytelmä vuonna 2017. Kolmen nuorisoseuran yhteistyö palkittiin Esko-patsaalla. Pertunmaalta näytelmään osallistui puolen tusinaa näyttelijää.

Tänä vuonna Ristiinasta käy kaksi rouvaa Pertunmaan näytelmässä. Vierailu toisessa ryhmässä avartaa näkemystä ja samalla luodaan uusia kontakteja.

Liikkukaa, tanssikaa ja näytelkää eri ryhmissä, jos vain aika antaa myöten. Se on henkisesti rikastuttava kokemus.


Kirjoittaja Rauno Argilander
Kuva Juha Kauppinen

Jaa
Kirjoittaja
Nuorisoseurat
Näytä kaikki kirjoittajan artikkelit