Tulipalo ei lannistanut virenojalaisia – uuden seurantalon rakentaminen alkaa keväällä

Syyskuussa 2022 Virenojan nuorisoseuralaiset kohtasivat pahimman pelkonsa – aktiivisessa käytössä ollut seurantalo oli syttynyt palamaan. Rankan palon ja kattavan sammutustyön seurauksena puisesta talosta ei jäänyt mitään jäljelle. Ensitunnelmat uutisen jälkeen olivat epäuskoiset.

”Alkuun oli aika shokki ja kyllähän se rintaa riipi koko sen päivän ajan, koska olin järjestänyt juhlat talolla paloa edeltävänä viikonloppuna ja mietin, että jäikö sinne jotain, joka olisi voinut sytyttää palon”, muistelee seuran sihteeri Joni Jaatinen.

Palo ei kuitenkaan syttynyt talon sisältä, vaan kyseessä oli tuhopoltto.

Seurantalo oli mukana monen kyläläisen elämässä

Päijät-Hämeessä sijaitseva Virenoja on yksi Suomen vanhimmista asutetuista seuduista. Arkeologisen löydösten perusteella alueella on ollut asutusta jo noin 11 000 vuotta sitten. Nykyään kylässä on noin 600 asukasta.

1908 rakennettu nuorisoseurantalo ehti olla kauan mukana kyläläisten elämässä. ”Pitkään kylällä asuneiden joukossa ei ole sellaista henkilöä, joka ei olisi käynyt jossain juhlissa tai tapahtumassa seurantalolla”, toteaa nuorisoseuran puheenjohtaja Antti Hirvonen.

Vuosien varrella talolla on juhlittu häitä ja ristiäisiä, harrastettu urheilua, esitetty näytelmiä ja kohdattu kyläläisiä. Toimipa talo jopa kouluna ennen kylän oman koulun valmistumista. Lähivuosina seurantalo oli enimmäkseen vuokrakäytössä.

Kylän maisemaan kuuluneesta talosta pidettiin yhteisvoimin huolta. Juuri ennen paloa taloon tehtiin 50 000 euron vesikattoremontti. Nyt yhteinen tapahtuma- ja kokoontumispaikka on poissa.

Uusi talo rakennetaan talkoovoimin

Palosta on kulunut puolitoista vuotta ja alun järkytys on vaihtunut määrätietoisuuteen. Ajatus uuden seurantalon rakentamisesta nousi esiin heti palon jälkeen.

”WhatsApp-ryhmässämme todettiin jo samana päivänä, että ei muuta kuin pää pystyyn ja kohti uusia seikkailuita. Hyvin nopeasti oli suunnitelmat siitä, millaista taloa lähdetään rakentamaan”, Hirvonen kertoo.

Uuden talon rakentaminen aloitetaan tänä keväänä lumien sulettua. Suunnitelmana on tehdä monikäyttötila, joka mahdollistaa sekä harrastamisen että juhlakäytön. Myös esteettömyyteen kiinnitetään huomiota. Uuden talon on piirtänyt rakennusarkkitehti Jukka Koskinen, joka oli mukana myös vanhan talon kunnostamisessa.

”Perinteistä esiintymislavaa ei enää tehdä, vaan koko tila on avointa salia ja toiselle pitkälle seinälle tulee uloke, mihin saadaan pöydät ja tuolit. Kun ne ovat poissa, salia voi käyttää urheiluun, ja kun tuolit ja pöydät otetaan käyttöön, voi uloketta käyttää esiintymistilana”, Jaatinen kuvailee.

Rakennushanke maksaa noin 300 000 €, joka toteutetaan avustuksilla, palovakuutuskorvauksella sekä varainhankinnalla. Päijänne Leader tukee hanketta 100 000€ :lla ja palovakuutuksen osuus on noin 130 000 €. Nuorisoseuralle jää kerättäväksi 70 000 €.

”Tämän vuoden aikana on tarkoitus päästä siihen, että runko ja katto on pystyssä. Seinäelementit on tarkoitus tehdä talkoilla, jotta kustannukset pysyisivät kohtuullisina”, avaa Jaatinen suunnitelmia.

Uuden talon avajaisia päästään viettämään vuonna 2025.

Varainkeruu on käynnissä

Uuden seurantalon rakentaminen täysin tyhjästä on iso hanke, mutta nuorisoseuralaisille siihen ryhtyminen oli itsestään selvää.

”Haluamme varmistaa, että myös tulevilla sukupolvilla on paikka, missä viettää juhlia ja kokoontua. Toivomme talon antavan uusille asukkaille yhteyden kylään ja sitä kautta nuorisoseuraan”, Hirvonen toteaa.

Varainkeruu puuttuvasta 70 000 eurosta on käynnissä. Projektiin voi lahjoittaa rahaa tilisiirrolla, mutta seura on aloittamassa myös metallilaattojen ja postikorttien myymistä. Metallilaattoihin kaiverretaan lahjoittaneen tahon nimi ja laatat ripustetaan uuden talon seinälle.

Uuden talon rakentumista voi seurata Virenojan nuorisoseuran Facebook-sivuilta tai pian avautuvilta kotisivuilta osoitteessa virenojannuorisoseura.fi.


Lahjoita uuden seurantalon rakentamiseen tilille FI39 5308 0720 1961 44.
Lahjoituksen voi tehdä yksityishenkilönä tai koko seuran toimesta. Keräysnumero RA/2023/1537.

Jaa
Kirjoittaja
Essi Roisko

Essi Roisko on Suomen Nuorisoseurojen viestintäasiantuntija ja Nuorisoseurat -verkkolehden toimitussihteeri.

Näytä kaikki kirjoittajan artikkelit