Uusia nuorisoseurantaloja rakennetaan edelleen

Monilla nuorisoseuralaisillakin syntyy nuorisoseurantaloista puhuttaessa mielikuva vähintään kymmeniä vuosia vanhasta tietynmallisesta hirsirakenteisesta talosta. Suurin osa taloista mahtuukin tähän muottiin. Nuorisoseurantaloja kuitenkin rakennetaan edelleenkin eri puolilla Suomea. Usein uudisrakennuksella korvataan vanha, jostakin syystä käyttökelvoton talo. Tästä on kyse Pohjois-Pohjanmaalla Siikajoen kunnassa sijaitsevan Tuomiojan Nuorisoseuran tapauksessakin.

Tuomiojan Nuorisoseura eli silloinen Lapinkylän Nuorisoseura on aktiivinen maaseutuseura, joka perustettiin epävirallisesti vuonna 1904 ja virallisesti seura rekisteröitiin vuonna 1911. Seuran nimeksi muodostui Paavolan Lapinkylän Koivula Nuorisoseura ry. 1980-luvulla seuran nimi muutettiin Tuomiojan Nuorisoseuraksi. Ensimmäistä nuorisoseurantaloa alettiin rakentaa talkoovoimin vuonna 1916, ja nuorisoseuran historian toinen toimitalo valmistui vuonna 1954. 

Seuran tärkein toimintamuoto on teatteritoiminta, jota on harrastettu 1940-luvulta lähtien. Kesäteatteria on järjestetty vuodesta 2012 lähtien. Uuden toimitalon myötä teatteritoimintaa on tarkoitus lähteä lisäämään ympärivuotiseksi. Lisäksi seura järjestää erilaisia tapahtumia ja juhlia.

Talkootunteja kertyi huomattava määrä

Miksi siten päätettiin rakentaa uusi nuorisoseurantalo? “Seuran toisessa, 1954 valmistuneessa, talossa todettiin laaja vuonna 2015 mikrobivaurio, jonka vuoksi se oli käyttökelvoton. Sen korjaaminen olisi ollut lähes mahdoton operaatio. Seurassa pohdittiin tilannetta ja päätös uuden talon suunnitteleminen tehtiin 17.4.2016. Haastavimmat hetket koko projektissa olivat juuri tuon suunnittelu- ja rakentamispäätöksen tekeminen sekä riittävän rahoituksen löytyminen. Hankkeen rahoitus muodostui Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman avustuksesta, pankkilainasta, yritysten ja yksityishenkilöiden lahjoituksista sekä talkootyöstä”, kertoo seuran puheenjohtaja Tuomas Parttimaa. 

Lavan valmistus
Kuva: Tuomas Parttimaa

Aktiiviset talkoolaiset niin omalta kylältä kuin kauempaakin tekivät suuren työn esimerkiksi rakennuksen pohjatöissä, sisärakennustöissä muun muassa maalaustöissä, ulkomaalauksessa sekä esiintymislavan rakentamisessa, unohtamatta suunnittelu- ja selvitystyötä, jota tehtiin pitkään, ennen kuin hanketta päästiin edes aloittamaan. Talkootuntien määrä oli huomattava myös tämän selvitystyön osalta. 

Lähes mahdottomasta mahdollinen

Talon vihkijäisiä päästiin viimein viettämään 26.11.2022. Tuomas Parttimaa kuvailee seuran toimijoiden tunnelmia talon valmistuttua: ”Fiilis on sanoin kuvailematon, sillä teimme Tuomiojan Nuorisoseurana lähes mahdottomasta mahdollista”.

Uusi talo antaa tietysti erinomaiset puitteet seuran tulevalle toiminnalle. “Sitä onkin luvassa. Helmikuussa järjestetään lapsille ja perheille suunnattu talviulkoilupäivä ja hiihtokilpailut sekä suunnitellaan talvitanssien järjestämistä. Lankalauantaina poltetaan perinteisesti pääsiäiskokko, jolloin paikalle saapuu pieniä ja vähän isompiakin trulleja oman kylän ja kunnan lisäksi myös lähialueelta. Äitienpäivänäkin juhlitaan ja kesäteatteria on luvassa kesä–heinäkuun vaihteessa. Kesän lopulla vietetään kesä- tai syysjuhlia, joissa lapset ja aikuiset pääsevät kilpailemaan esim. juoksussa sekä pallon-, tikan- ja saappaanheitossa”, Parttimaa kertoo.

Tuomiojan Nuorisoseura tekee myös yhteistyötä erilaisten lähiseudun järjestöjen ja toimijoiden kanssa. Nuorisoseurantaloa myös vuokrataan erilaisten juhlien, tapahtumien ja tilaisuuksien järjestämiseen. 


Kuva Tuomas Parttimaa

Jaa
Kirjoittaja
Hannu Ala-Sankola

Suomen Nuorisoseurojen järjestö- ja jäsenpalveluiden johtajana Hannu osaa kansalaisjärjestöbyrokratian ja lainsäädännön vaikka unissaan. Hän kirjoittaa verkkolehteen enimmäkseen järjestöllisistä teemoista sekä paikallisten nuorisoseurojen kuulumisista.

Näytä kaikki kirjoittajan artikkelit