Vasemmalta: Ira Järvelä, Katherine Ulich, Emmi Korhonen, Heidi Juhola ja Markku Juhola. Kuva Essi Roisko.

Valtakunnalliset tunnustukset juhlistavat ansioituneita nuorisoseuralaisia ja nuorisoseuroja

Suomen Nuorisoseurat palkitsee vuosittain ansioituneita nuorisoseuralaisia ja nuorisoseuroja valtakunnallisin tunnustuksin. Tänä vuonna Vuoden Nuorisoseura-, nuorisoseuralainen-, nuori nuorisoseuralainen- ja vastuullisuusteko -tunnustukset jaettiin Nuorisoseurapäivän juhlassa 23.3. Palkinnot menivät Imatralle, Kaustiselle, Rovaniemelle, Siilinjärvelle ja Hausjärvelle.

Vuoden nuoreksi nuorisoseuralaiseksi valittu rovaniemeläinen Katherine Ulich ja siilinjärveläinen Emma Vuohtoniemi

Ensimmäistä kertaa jaettu Vuoden nuori nuorisoseuralainen -tunnustus myönnettiin kahdelle henkilölle: Katherine Ulichille ja Emma Vuohtoniemelle. Tunnustus jaetaan alle 29-vuotiaalle, joka on osallistunut aktiivisesti ja sitoutuneesti toimintaan paikallisesti tai valtakunnallisesti.

Katherine on aktiivinen nuorisoseuralainen, joka on harrastanut kansantanssia 2-vuotiaasta asti ja on ollut mukana Nuorisoseurojen Nuorten Vaikuttajien ohjelmassa useiden vuosien ajan. Katherine on käyttänyt lappilaisuuttaan voimavarana, ja aina pitänyt Lappia ja aitoa lappilaista elämänasennetta esillä. Hänen nuorisoseuralaisuutensa näkyy muun muassa yhteisöllisyyden rakentamisena, osallisuuden lisäämisenä sekä periksiantamattomana tekemisen riemuna.

Emma on yksin elvyttänyt Siilinjärvellä lasten kansantanssiharrastuksen. Emma tanssii iisalmelaisessa kansantanssiryhmä Viirkantissa ja ohjaa Siilinjärven kansantanssijoissa. Hän on ohjaajana vienyt ryhmän Siilinjärveltä lasten ja nuorten kulttuuritapahtuma Kalenoihin ensimmäistä kertaa kymmeneen vuoteen. Emman rohkeus on ihailtavaa ja häneen luotetaan paljon.

Katherine Ulich ja Emma Vuohtoniemi. Emman kuvaaja Hene Ketoharju.

Vuoden vastuullisuusteko Haminankylän Nuorisoseuran kyläturvallisuussuunnitelma

Toinen ensimmäistä kertaa jaettu tunnustus oli Vuoden vastuullisuusteko. Tunnustuksella halutaan nostaa esiin tekoja, joilla on selkeä ja aiempaa kestävämpi muutos toimintaan. Teko voi liittyä ympäristöön, yhteisöön tai laajemmin yhteiskuntaan.

Seitsemän ehdotuksen joukosta voittajaksi valittiin Hausjärven Haminankylän Nuorisoseuran kyläturvallisuussuunnitelma.

Haminankylän Nuorisoseuran kyläturvallisuushankkeen tavoitteena oli luoda kyläturvallisuuteen erilaisia työkaluja. Toiminnan myötä syntyi kylän turvallisuussuunnitelma, jokaiseen talouteen jaettu Kodin turvallisuuskansio ja valokuituosuuskunta parantamaan huonoja tietoliikenneyhteyksiä. Lisäksi seurantaloa kehitettiin valmiuskeskuksena ja kylään perustettiin turvallisuusryhmä. Projekti toteutettiin yhteistyössä hyvinvointialueen, pelastuslaitoksen, poliisin ja kunnan kanssa.

Vuoden 2024 Nuorisoseura on Asemäentien Nuorisoseura Imatralta

Vuoden Nuorisoseuran mantteli siirtyi imatralaiselle Asemäentien Nuorisoseuralle. Valtakunnallinen tunnustus jaetaan seuralle, joka aktiivisella toiminnallaan kokoaa ihmiset tärkeän tekemisen äärelle ja harrastuksen pariin luoden ympärilleen yhteisöllisyyttä, yhdenvertaisuutta ja tekemisen riemua.

Reilun vuoden vanhan Asemäentien Nuorisoseuran päätoimintana on teatteri, jota tehdään turvallisemman tilan periaatteiden mukaisesti. Menneen vuoden aikana toiminta on ollut todella aktiivista harrastus- sekä tapahtumatoiminnan osalta. Seura järjesti viime vuonna mm. ensimmäistä kertaa Teatterifestarit-nimisen tapahtuman, josta on tarkoitus tulla jokavuotinen yhteistyötapahtuma.

Vuoden Nuorisoseuroista järjestettiin kannatusäänestys Facebookissa ja Instagramissa, jossa Asemäentien Nuorisoseuraa kehuttiin erityisesti innostuneesta asenteesta ja yhteishengestä.

Kaustislainen Ira Järvelä on Vuoden nuorisoseuralainen

Kaustisen Nuorisoseuran puheenjohtaja Ira Järvelä palkittiin Vuoden nuorisoseuralaisena. Vuoden nuorisoseuralaiseksi valitaan vapaaehtoinen, jonka panos on paikallisella, maakunnallisella tai valtakunnallisella tasolla tärkeää.

Iralla on takanaan jo pitkä taival nuorisoseuralaisena niin harrastajana kuin luottamushenkilönä. Hän innostaa ja kannustaa esimerkillään muita mukanaolevia, ja rohkaisee tarttumaan aivan uudenlaisiin tehtäviin ja kokemuksiin.

”Aito kiinnostus ja innostus yhteisten asioiden eteenpäin viemiseksi tarttuu meihin muihinkin toimijoihin, jotka saamme Iran palavasta liekistä kipinää omaankin tekemiseemme”, kuvailee Iraa tunnustuksen saajaksi ehdottanut taho.

Jaa
Kirjoittaja
Essi Roisko

Essi Roisko on Suomen Nuorisoseurojen viestintäasiantuntija ja Nuorisoseurat -verkkolehden toimitussihteeri.

Näytä kaikki kirjoittajan artikkelit