Aapo Kanniainen pitää Vehmasmäen Nuorisoseuran monipuolisia teatteriharrastusmahdollisuuksia rikkautena. Kuvassa Moona Mykkäsen kanssa Rajaralli -näytelmässä. Vuodelta 2023, Kesäteatteri Tammenranta. Kuvaaja Miika Tammekam.

Vehmasmäen Nuorisoseura tarjoaa mahdollisuuksia monen ikäisille teatterin harrastajille

Aapo Kanniainen, 16, on pitkänlinjan nuorisoseuralainen ja istuu myös Vehmasmäen Nuorisoseuran johtokunnassa. Hänen yli viiden vuoden lastenteatterihistoriaansa sisältyy monia isompia ja pienempiä rooleja. Viime vuoden Tammenrannan Lastenteatterin 10-vuotisjuhlanäytöksen ”Aladdin ja Taikalamppu” esityksessä Aapolla oli itse Aladdinin rooli.

Lastenteatteri Aladdin näytelmästä vuodelta 2023. Toinen näyttelijä Sissi Perkiö. Kuvaaja Anneli Hätinen.

Vehmasmäen Nuorisoseuran toiminnassa on aina ollut mukana teatteria. On etuoikeus, että saman nuorisoseuran toiminnassa voi edetä lastenteatterista kokemuksen kautta myös kesäteatterin näyttelijäksi. Aapo, kuten moni muukin lastenteatterilainen on päässyt hyödyntämään näyttelijäkokemustaan kesän suuremmalla estradilla, josta saadut kokemukset luovat kivoja muistoja ja ystävyyssuhteita, mutta voivat olla myös ponnahduslauta elinikäiseen harrastukseen tai jopa ammattiin saakka.

Aapo on ollut nyt kaksi vuotta mukana Tammenrannan Kesäteatterissa ja pitää kokemusta kivana. Monen vuoden kokemus teatterimaailmasta auttoi sopeutumaan uuteen porukkaan.

“Loikka lastenteatterin maailmasta ”aikuisten teatterin” ei ollut niin suuri, kuin olin alun perin ajatellut.”

Aapon mielestä kesäteatterin puolella luotto näyttelijöihin on suurempi, koska näyttelijät ovat vanhempia ja näyttämötyön rutiinit ja perusasiat ovat jo hallussa. Myös palautteenannossa on eroja lastenteatteriin.

“Palaute annetaan kesäteatterissa suorempaan ja nopeammin, jos ei esimerkiksi tee jotain kohtausta oikein. Ympäristö on enemmän ammattimaisen teatterin kaltainen”, Aapo kuvailee.

Hyppääminen seurantalo Valoharjun pieneltä näyttämöltä kesäteatterin avoimelle näyttämölle moninkertaisen yleisömäärän eteen saattaa tuntua monesta jännittävältä. Aapoa ei kuitenkaan ole hermostuttanut.

“Äänenkäyttö on ollut minulla aina hallussa. Toki ympäristö on erilainen äänenkäytön suhteen ja sää voi esimerkiksi vaikuttaa siihen todella paljon.”

Loppujen lopuksi eroa lasten- ja kesäteatterin välillä ei kuitenkaan hirveästi ole. Pääosassa on teatterin tekeminen, näytteleminen ja elämyksen luominen katsojille.

Aapo on mukana myös tämän kevään Tammenrannan Lastenteatterissa, jonka esitykset alkavat maaliskuussa. Samanaikaisesti pyörivät tulevan kesäteatteriesityksen harjoitukset, jotka tiivistyvät kevättä kohden. Ehtiikö nuori näyttelijä tekemään kesällä mitään muuta kuin teatteria?

“Kyllä ehtii. Esitykset ovat kuitenkin vain tietyn ajan kesästä ja harjoitukset alkukesästä, joten aikaa jää myös muuhun”, Aapo vastaa naurahtaen.


Kirjoittanut Vehmasmäen Nuorisoseura ry:n puolesta
Teija Homanen

Jaa
Kirjoittaja
Nuorisoseurat
Näytä kaikki kirjoittajan artikkelit