Vuoden Teatteriteko -palkinto myönnettiin 20.4.2024 Härmänkylän Nuorisoseuran Pieni pyhiinvaellus -näytelmälle. Kuvassa Linda Huhtaluhta, Aura Hurtamo, Raimo Peltola, Carita Koskenmäki, Johanna Niemi, Markku Lepistö, Tanja Ekola. Kuva Elian Seppälä.

Vuoden teatteriteko -palkinto Onnelan kesäteatterin Pieni pyhiinvaellus -näytelmälle

Suomen Nuorisoseurojen vuosittain jakama Vuoden Teatteriteko -palkinto myönnettiin tänä vuonna Härmänkylän Nuorisoseuran Pieni pyhiinvaellus -näytelmälle. Koskettavan näytelmän nuoriseuran pihassa toimivalle Onnelan kesäteatterille oli käsikirjoittanut Veli-Pekka Hänninen, sovittanut Juha Ekola ja ohjannut Katja Kujala.

Näytelmän teksti oli samannimisen elokuvan pohjalta varta vasten Onnelan leveälle ja haastavalle lavalle tehty näyttämösovitus, jonka Katja Kujala ohjasi vakaalla ammattitaidolla. Produktio oli todellinen yhteisöllinen voimanponnistus, sillä työryhmään osallistui näyttelijöitä myös mm. Ylihärmän Nuorisoseurasta ja Kortesjärven Ylikylän Nuorisoseurasta. Näytelmän toteutumista tuki Suomen Kulttuurirahasto.

Pienen pyhiinvaeltajan tarina linkittyy ainutlaatuisella tavalla eteläpohjalaisuuden historiaan käsitellen mm. herännäisyyttä sosiaalisena ilmiönä. Tarinassa syntymä ja kuolema, häpeä ja kunnia kietoutuvat yhteen koskettavaksi kudokseksi.

”Härmänkylän Nuorisoseuran Pieni pyhiinvaellus on hieno esimerkki paikallisuuden voimasta ja yhteistyöstä sekä osoitus siitä, että kesäteatteri voi olla myös tunteisiin vetoavaa, vaikuttavaa ja voimaannuttavaa”, Suomen Nuorisoseurojen puheenjohtaja Elina Weckström iloitsee.

Usean vuoden projekti

Näytelmän esittäminen siirtyi koronan takia usealla vuodella, mutta vihdoin viime kesänä esitykset saatiin pyörimään. Kesäteatterissa ollaan totuttu näkemään komediaa, joten Pieni pyhiinvaellus erosi tarjonnasta vakavuudellaan. Rohkea valinta sai kuitenkin paljon kiitosta.

”Yleisö nousi lopputaputuksissa seisomaan ja monet tulivat kertomaan näytelmän tärkeydestä sekä koskettavuudesta. Ulko-ilma teatterimme sai yleisön kokemaan jotain, joka jäi mieleen pitkäksi aikaa”, Tanja Ekola Härmänkylän Nuorisoseurasta kertoo.

Seitsemän Härmänkylän nuorisoseuran aktiivia oli ottamassa palkintoa vastaan huhtikuun lopulla tämän vuoden Valtakunnallisilla nuorisoteatteripäivillä Ramppikuumeessa Kankaanpäässä.

”Seuramme sai Eskon vuonna 1974 ja nyt taas melkein heti perään!” nauratti Ramppikuumeen yleisöä teatterin puolesta palkintoa vastaanottanut Linda Huhtaluhta.

Tänä vuonna Onnelan kesäteatterin lavalla nähdään tositapahtumiin perustuva, Tanja Puustinen-Kiljusen kirjoittama Elias, rakastettuni -näytelmä, jonka ensi-ilta on keskiviikkona 26.6.2024.

Vuoden teatteriteko voi olla yksittäinen esitys, teatteriseura, pitkäjänteinen prosessi tai vaikka uuden toimintaryhmän luominen. Vuodesta 1948 alkaen jaetun tunnustuksen saajan teatteria pääsee vuodeksi koristamaan pronssinen Esko-patsas. Kiertopalkinto on taustaltaan Aleksis Kiven Nummisuutareiden Eskon kuvitteellinen näköispatsas. Pronssisen patsaan on veistänyt kuvanveistäjä Kalervo Kallio.

Jaa
Kirjoittaja
Pasi Saarinen

Pasi Saarinen on Suomen Nuorisoseurojen tapahtumien ja Nuoren Kulttuurin johtaja. Pasin kynästä saamme lukea mm. Nuorisoseurojen teatteritoiminnasta ja yleisesti kulttuurisesta nuorisotyöstä.

Näytä kaikki kirjoittajan artikkelit