Pyörät kuntoon syksyä varten – pidetään pyörät pyörimässä

Pyöräily harrastematkoilla on mainio tapa edistää omaa hyvinvointia sekä kestävää kehitystä, sillä ympäristöystävällinen liikkumismuoto vähentää hiilijalanjälkeä.

Pyöräliiton ja Nuorisoseurojen yhteinen hanke Harrastematkat aktiivisiksi on haastanut kaikki nuorisoseurat pyöräilyhaasteeseen. Haasteen aikana 15.5.–30.9. kilpaillaan siitä, mikä nuorisoseura pyöräilee eniten. Eniten pyöräilykilometrejä kerännyt seura palkitaan lokakuussa 2024.

Pyörien kunnossapito-oppia nuorisoseuroille

Nuorisoseuroilla on haasteen lisäksi opittu lisää polkupyörien kunnossapidosta. Lemillä, Oulunsalossa ja Ylöjärvellä järjestettiin maksuttomia pyörän katsastussessioita, joissa varmistettiin pyörien olevan ajokunnossa kesää ja syksyä varten. Vaikka talvi on tulossa, pyöräilyä voi jatkaa alueilla, joissa pyöräteiden talvikunnossapito toimii.

Vinkkejä oman pyörän katsastukseen

Katsastusten aikana korjaamista tarvitseville pyörille suositeltiin huoltoa paikallisessa pyöräliikkeessä. Jos katsastustapahtumat menivät ohi, Pyöräliiton verkkosivuilta löytyy vinkit oman pyörän katsastukseen. Työhön tarvitsee vain pyörän pumpun, ketjuöljyä, muutaman rätin ja ehkä kuusioavaimen kiristämään löysiä muttereita.

Yksityiskohtaisen pyörän katsastusohjeen voit lukea ja ladata pyöräliiton kotisivuilta pyoraliitto.fi

Taustalla nuorten liikkuvuutta lisäävä hanke

Harrastematkat aktiivisiksi -hankkeen tavoitteena on kannustaa lapsia ja nuoria kulkemaan harrastusmatkoja enemmän pyöräillen, kävellen tai julkisella liikenteellä. Tällä tavoin halutaan helpottaa perheiden arkea ja lisätä lasten ja nuorten liikkuvuutta, hyvinvointia, taitoja sekä itsenäisyyden tunnetta.

Pyöräilyä voi jatkaa pitkin syyskautta eikä talvipyöräilyä varten välttämättä tarvitse erityisvarusteita – normaali talvipukeutuminen riittää mainiosti. Jatka pyöräilyä läpi talven ja pääset nauttimaan ulkoilmasta, hyvästä olosta sekä vertaansa vailla olevasta liikuntamuodosta!


Kirjoittajat
Mari Marjamaa, mari.marjamaa@pyoraliitto.fi
ja Riina Kylmälahti
Kuva Mari Marjamaa

Jaa
Kirjoittaja
Riina Kylmälahti

Riina Kylmälahti on Suomen Nuorisoseurojen harrastamisen vastuualueen johtaja. Riina kirjoittaa verkkolehteen harrastustoiminnan hankkeista, oppilaitosyhteistyöstä sekä tanssin, teatterin ja muiden harrastusmuotojen kuulumisista.

Näytä kaikki kirjoittajan artikkelit