Junna x Hosio & Pilke

Folklandia-risteilyn ennätyssuuri ohjelmisto tarjoaa unohtumattomia folk-elämyksiä

Suomen suurin folkloren talvitapahtuma, kansantanssi- ja kansanmusiikkifestivaali Folklandia järjestetään 12.–13.1.2024 Baltic Princess -laivalla. Turusta Kapellskäriin ja takaisin risteilee ennätyssuuri 110 artistin / ryhmän esiintyjäkattaus. Kannattaa pitää kiirettä, sillä noin 90 % risteilylipuista on jo myyty!

Laiva on lastattu kotimaamme ja naapurimaidemme kansanmusiikin kiinnostavimmilla ja ajankohtaisimmilla nimillä sekä kansantanssimme eturivin tekijöillä. Ohjelmistossa ovat tärkeällä sijalla myös maamme ruohonjuuritason kokeneet folk-harrastajat. Parille tuhannelle risteilyvieraalle on luvassa taatusti unohtumaton ja ympäri vuorokauden sykkivä folk-elämys!

Kansainväliset huippuvieraat ja palkitut kotimaiset

Kansainvälisiä esiintyjiä on tulossa kyytiin Ruotsista, Norjasta ja Virosta. Valtaisaa suosioita kotimaassaan Norjassa nauttiva viisimiehinen Gangar -yhtye yhdistelee maansa perinnesävelistä ja muun muassa folk-metallista, jazzista ja AC/DC -vaikutteista keitoksen, joka on hurmannut isoja yleisöjä kansainvälisillä festivaaleilla. Ruotsalainen kolmen naisen Rå -yhtye taas yllättää kokoonpanollaan: saksofonin, klarinetin ja viulun voimin syntyy kiehtovaa pelimannimusiikin perinteestä ja monista muista vaikutteista ammentavaa musiikkia.

Folklandialla nähdään myös Pohjoismaiden neuvoston musiikkipalkinnolla äskettäin palkittu monipuolinen kanteletaiteilija ja muusikko Maija Kauhanen. Arvostettu ruotsalainen viulisti Lena Jonsson yhdistää voimansa haitaristi Johanna Juholan kanssa ja mukana on myös Viron merkittävimpiin kansanmuusikoihin lukeutuva haitaristi ja multi-instrumentalisti Juhan Uppin.

Superyhtyeitä, lauluntekijöitä ja genrerajojen ylityksiä

Folklandian kotimaiseen artistikattaukseen kuuluvat myös muun muassa suomalaisen kansanmusiikin superyhtyeiksikin mainitut Frigg ja BFP sekä Nypykät, Susanna Leppänen & Vallitseva tilanne, Vilma Talvitie, Kaustisten pelimannien Konsta Jylhä -konsertti, Jaska Mäkynen, Antti Heikkinen & Nyhtöpelimanni, Pirulainen, Anna Fält, Duo Maria Kalaniemi & Timo Alakotila, Hauankaivajat ja Orivesi All Stars. JPP -yhtyeen ja vibrafonisti Panu Savolaisen yhteistyössä jazz ja kaustislainen viulunsoitto kohtaavat ennenkuulumattomalla tavalla.

Kansantanssin juhlaa

Folklandialla nähdään myös laaja kattaus maamme kansantanssin eturivin tekijöitä. Raakaa tradia -kollektiivin Nuutinpäivän perinteisiin pohjaavassa esityksessä siivotaan joulu pois sadan vuoden takaisilla juhlamenoilla. Karjalan Nuorten Stadin hugi – 105-vuotisjuhlaspektaakkelissa kolme kansantanssiryhmää, kaksi yhtyettä ja kansanlaulukuoro pistävät parastaan. Mukana on lisäksi yli neljäkymmentä kansantanssiryhmää eri puolilta Suomea.

Eläköön Folk! -gaala jakaa Suomi-folkin merkittävimmät tunnustukset

Osana Folklandiaa järjestettävä Eläköön Folk! -gaala jakaa merkittävimmät alan tunnustukset kansanmusiikin, kansantanssin sekä maailmanmusiikin ansioituneimpia tekijöille. Gaalassa julkistetaan myös Pispalan Sottiisin ja Kaustinen Folk Music Festivalin vuoden yhtyeet. Suomen Nuorisoseurat järjestää Folklandian yhteistyössä 46 alan kotimaisen ja pohjoismaisen toimijan kanssa.


Kirjoittaja Simo Ollila

Jaa
Kirjoittaja
Nuorisoseurat
Näytä kaikki kirjoittajan artikkelit