Harrastustoiminnassa on lupa onnistua ja iloita

Miten tehdään lasten ja nuorten kanssa yhdessä turvallisemman tilan periaatteet ja toimintaa ohjaavat säännöt luovasti ja osallistavasti, niin että kaikilla on toiminnassa turvallinen olla ja kaikki sitoutuvat niihin?

Luova lava -toiminnan turvallisemman tilan periaatteet on suunniteltu vastaamaan lasten turvalliseen harrastamisen toteuttamiseen. Löydät ohjeet Nuorisoseurojen kotisivujen työkalupakista.

Haluamme nuorisoseuroissa, että jokainen osallistuja voi kokea olonsa turvalliseksi Luova lava -toiminnassa ja näin noudatamme harrastusryhmissä turvallisemman tilan periaatteita. Turvallisempi tila tarkoittaa esimerkiksi sitä, että jokainen saa olla oma itsensä. Voimme luoda turvallisempaa tilaa yhdessä, kun jokainen noudattaa yhteisiä ohjeita.

Turvallisemman tilan periaatteet on laadittu lasten ja nuorten kanssa, jotta toiminnassa olijat voivat kokea ryhmätoiminnassa itsensä hyväksytyksi ja toimia itselle turvallisessa ympäristössä. Yhdessä luodut säännöt sitouttavat toimintaan. Ryhmän omat säännöt voidaan luoda turvallisemman tilan periaatteiden pohjalta, josta esimerkkinä kohta 5. Rentoudu: Osallistu toimintaan rennosti. Virheitä sattuu kaikille. Kysy ja keskustele rohkeasti. Jos et ole varma jostakin asiasta, voit aina kysyä muilta osallistujilta tai ohjaajilta.

 Tiivistetysti turvallisemman tilan periaatteiden kohdat 1–5 ovat:

  1. Ole avoin
  2. Kunnioita, tutustu
  3. Huomioi
  4. Pyydä anteeksi
  5. Rentoudu

Kun harrastukseen osallistujalla on mukava ja turvallinen olo, mahdollistaa se lapsille ja nuorille luovaan toimintaan heittäytymistä, taitojen harjoittelua sekä kokemista ja myös onnistumista. Lisäksi huolellisesti valmisteltu toiminta tukee osallistujan oman mielipiteen muodostamista ja auttaa sen perustelemista ja selventämistä toisille.

Luova lava -monitaidetoiminta tukee lapsia esiintymään ja nauttimaan omasta Hetki taitelijana -kokemuksesta, johon toiminta myös tähtää. Luova lava on nuorisoseurojen taidetoimintaa turvallisessa ympäristössä ja innostavassa ohjauksessa. Osallistujilla ei tarvitse olla aiempaa kokemusta esittävistä taiteista. Ohjelmassa on mm. musiikkia, tanssia ja teatteria. Toiminta tähtää esityksen valmistamiseen yhdessä lasten ja nuorten kanssa suunnitellen.

Lisätietoja Luova lava -toiminnasta pirita.laiho@nuorisoseurat.fi


Teksti Riina Kylmälahti ja Pirita Laiho

Kuvitus Veera Pokki

Jaa
Kirjoittaja
Riina Kylmälahti

Riina Kylmälahti on Suomen Nuorisoseurojen harrastamisen vastuualueen johtaja. Riina kirjoittaa verkkolehteen harrastustoiminnan hankkeista, oppilaitosyhteistyöstä sekä tanssin, teatterin ja muiden harrastusmuotojen kuulumisista.

Näytä kaikki kirjoittajan artikkelit