Huikeat yli tuhat kouluikäistä osallistui kesän Luova lava -leireille

Luova lava -leirikesä 2022 on ollut huikea. Unelmien planeetta -teeman ympärille syntyi loistokkaita esityksiä ja miljoonia tähtihetkiä, joita osallistujat yhdessä leirikaverien sekä ohjaajien kanssa pääsivät kokemaan.

Luova lava -leirejä järjestettiin viime kesänä 80 kappaletta, ja niillä oli yhteensä 1020 kouluikäistä leiriläistä. Leirien ohjaajina työskenteli 90 luovan toiminnan ja esittävien taiteiden osaavaa ammattilaista. Ohjaajajoukkoa vahvisti huippujoukko nuoria apuohjaajia. Alle 18-vuotiaita ohjaajia leirikesässä oli 70 henkilöä. Nuorten palkkaukseen saatiin avustusta muun muassa kuntien sekä Osuuspankin lahjoittamista kesätyöseteleistä.

Lisäksi leirien tukitoimintaan osallistui 57 henkilöä. He vastasivat tärkeästä toiminnasta lasten kesätoiminnan toteuttamisen mahdollistamiseksi. Nuorisoseurojen vapaaehtoiset ja muut työntekijät osallistuivat ruoanlaittoon, siivoukseen, toiminnan oranisointiin, tavarahankintoihin ja olivat myös apuna retkillä. Yhteensä kuluneen kesän Luova lava -leirien organisaatioon kuului siis 217 henkilöä.

Kaikki mukaan leirikesään

Nuorisoseurojen Luova lava leiritoiminta on tavoittanut vuosi vuodelta uusia osallistuja ja ikäryhmiä. Useammalla paikkakunnalla järjestettiin myös nuorten leirejä, jotta aiempina vuosina mukana olleet osallistujat pääsevät edelleen mukaan.  Leirien isompi ohjaajien määrä mahdollisti myös muun muassa erityislasten lasten leireillä mukana olon. Leiripaikkoina toimivat pääasiassa nuorisoseurantalot, kuntien nuorisotilat sekä koulut.

Yhteistyöllä mahdollistettiin leirien toteutuminen

Leirien toteutuksessa tehtiin yhteistyötä alueen muiden yhdistysten, kunnan, seurakunnan sekä eri opistojen kanssa. Moni nuorisoseurojen vastuuhenkilö totesikin, että yhteistyö mahdollistaa kesätoiminnan järjestämisen. Vapaaehtoisesti toimivalle leirien järjestäminen, johon kuuluu muun muassa tilojen tarjoaminen sekä ruokahuollosta ja työnantajavelvoitteista huolehtiminen, voisi olla yksin turhan iso urakka. Nuorisoseurantalot ja paikalliset yhdistykset ovat erinomaisia toimintaympäristöjä luovalle toiminnalle. Kaikkeen toimintaan ja järjestelyihin liittyviin asioihin saa apua nuorisoseurojen työntekijöiltä sekä Suomen Nuorisoseurojen työkalupakista.

Turvallinen unelmien planeetta

Kesän 2022 Luova lava -toiminnan teemana oli unelmien planeetta. Teema sai kiitosta niin ohjaajilta kuin leiriläisiltäkin, ja sitä oli toteutettu todella monella tavalla niin tanssin, räppäyksen, näytelmien kuin oman planeettamaailman rakentamisessakin. Luova lava leireillä toteutettiin turvallisemman tilan periaatteita. Ohjaajat kiittivät saamistaan ohjeista ja tukimateriaalista leirin toteutukseen.


Teksti Riina Kylmälahti ja Pirita Laiho

Jaa
Kirjoittaja
Riina Kylmälahti

Riina Kylmälahti on Suomen Nuorisoseurojen harrastamisen vastuualueen johtaja. Riina kirjoittaa verkkolehteen harrastustoiminnan hankkeista, oppilaitosyhteistyöstä sekä tanssin, teatterin ja muiden harrastusmuotojen kuulumisista.

Näytä kaikki kirjoittajan artikkelit