Tuore tuottaja Sami Sivonen on nähty aiemmin mm. Pahiksen roolissa Kalenat-tapahtumassa.

Kalenat 2023 antaa estradin lasten tunneilmaisulle

Parittomina vuosina Lappeenrannassa järjestettävä Kalenat on Suomen suven merkittävin lasten ja nuorten kansantanssitapahtuma. Kalenat kutsuu noin tuhat nuorta tanssin taitajaa ympäri Suomea nauttimaan kansantanssista. Seuraavan kerran Kalenoita vietetään Lappeenrannassa 8.–11.6.2023.

Tuottajana teatterintekijä ja puuhakas vapaaehtoistoimija

Kalenoiden uusi tuottaja Sami Sivonen osallistui tapahtumaan ensimmäisen kerran vuonna 2003. Tällöin Samin hommana oli työskennellä tapahtuman majoitusvalvonnassa Vuoksenniskan Nuorisoseuran vapaaehtoisena ja sama toistui vuonna 2005. Muitakin rooleja tapahtuman yhteydessä on piisannut.

“Vuodet 2007, 2009 ja 2022 toimin Kalenoiden teatteriryhmien yhdyshenkilönä ja myös kouluttajana. Olen myös saanut olla tapahtuman tarinan käsikirjoittajana ja ohjaajana vuonna 2015. Lisäksi Kalenat tehtiin vuonna 2017 yhteistyötapahtumana Voltti-nimellä, ja silloin toimin Suomen Harrastajateatteriliiton Valokeila-tapahtuman tuottajana. Hiki tehtävissä on virrannut, mutta mukavaa on ollut joka kerta”, Sami nauraa.

Sivonen on pitkän linjan teatterin tekijä nuorisoseuroissa ja tuore Saimaan Nuorisoseurojen tuottaja.

Hän asuu perheensä kanssa Luumäellä. Sami on testannut istumalihaksiaan niin paikallisseurojen kuin keskusseuran johtokunnassa, Kalevan Nuorten Liiton ja Suomen Nuorisoseurojen valtuustoissa sekä valtakunnallisessa kansainvälisyys- ja teatteritoimikunnassa.

Tärkeintä Sivoselle on omien sanojensa mukaan teatterin tekeminen ihmisten kanssa, oli kyseessä sitten näytelmä, Improliiga tai Teatterilaiva-tapahtuma. Sivonen on osallistunut pitkään myös nuorisoseurojen Teatteriagentti-toimintaan, jonka tarkoituksena oli kehittää harrastajateatteritoimintaa valtakunnallisesti.

“Työtehtäviini Saimaan Nuorisoseuroissa kuuluu Kalenoiden ohjelmatiimin kautta sisällön tuottaminen. Tulen kevään aikana melko lailla omaksumaan tapahtuman ohjelman täysin, joten osaan sitten auttaa muita tapahtuman osalta parhaani mukaan. Yhdessä näitä onneksi tehdään!”, kertoo Sivonen.

“Ei ole itsestään selvää, että useamman sadan osallistujan tapahtuma vain tupsahtaa keskelle Lappeenrantaa, vaan suunnittelua vaaditaan pieniäkin yksityiskohtia myöten. Ja kuinka taitavien ja luovien tekijöiden kanssa sitä saa tehdä, ai ihanuutta!”

Sivonen iloitsee erityisesti siitä, että Kalenat järjestetään taas. Muut toiveet hänellä on kesän suhteen myös selvillä: kesäinen ja lämmin keli olisi tapahtuman kannalta ihanteellinen, joten poutapilvisiä päiviä kesäkuun alkuun, kiitos!

“Eritoten odotan tapahtuman uuden kaveruksen, Roimu-koiran liittymistä Kalena-kattien joukkoon, koska tutustuminen uusiin henkilöihin avartaa ja innostaa. Ja tietty jäätelöä odotan. Se kuuluu kesäpäiviin”, summaa Sivonen.

Tunnemateriaali ”Minusta tuntuu kanssa” tehtiin lasten tunneilmaisun tueksi

Maiju Laurila on luokan-, musiikin- ja tanssinopettaja Kouvolasta. Kalenakatti-Rillana jo muutama vuosi nähty Laurila on vastannut tulevissa Kalenoissa nähtävien, lasten yhteisohjelmien tunnekasvatusmateriaalista.

“Olen huomannut, että tanssinopetuksessa esityksien osalta keskitytään usein koreografian opetteluun ja lopuksi sitten yritetään “liimata” toivottu ilmaisu siihen päälle. Ajattelen, että itse ilmaisuakin tulisi harjoitella niin, että voisi suunnata siihen kaiken huomion. Koreografiaa ja ilmaisua tulisi harjoitella myös erikseen, jotta päästään parempaan lopputulokseen niiden yhtenäisyyden näkökulmasta”, Laurila summaa materiaalin tekemisen taustoja.

Kalenakatti-Rillanakin tutuksi tullut Maiju Laurila on vastannut tulevissa Kalenoissa lasten yhteisohjelmien tunnekasvatusmateriaalista.

Tunnekasvatusmateriaalin pohjalta rakentui lopulta tunnekasvatusmateriaali ja koko Kalenat-aineisto. Tänä vuonna lasten yhteisohjelmien tanssit ovat nimeltään eri tunteita, kuten Jännitys, Pettymys, Rakkaus ja Ilo.

“Omien ja muiden tunteiden tunnistaminen sekä niiden käsittely ja sanallistaminen, ovat kaikki taitoja, jotka ovat elämän kannalta hyvin tärkeitä. Tälle oppimiselle on tilausta ja voisi olla enemmän tilaa myös tanssinopetuksessa. Päivätyössäni luokanopettajana tunnekasvatus on vahvasti läsnä”, Laurila kertoo.

Maiju Laurila odottaa, että muutaman vuoden tauon jälkeen päästään kokoontumaan yhteen ja juhlimaan Kalenoita taas kasvokkain tanssin ja yhteisen riemun äärelle. ”Odotan kovasti näkeväni tässä matkan varrella käytännössä sen, palveleeko tunnekasvatusmateriaali, koreografiat ja koko ohjelmisto ohjaajien ja kansantanssiryhmien tarpeita. Toivon, että ohjaajat, ryhmät ja yksilöt oppivat uutta ja saavat tästä projektista matkaansa jotakin, joka elää pidempään kuin ensi vuoden kesäkuuhun.”

Kalenoiden tunnemateriaali ja yhteisohjelmien tanssit ohjeineen on julkaistu osoitteessa tanssinriemu.fi. Kalenoiden ohjelma 8.–11.6.2023 julkaistaan keväällä 2023 osoitteessa kalenat.fi.


Kuvat Jussi Kaijankangas & Noora Partanen

Jaa
Kirjoittaja
Elina Kaakinen

Elina Kaakinen on Suomen Nuorisoseurojen tapahtuma- ja viestintäkoordinaattori. Elina on järjestön virallinen somevelho. Hänen aiheitaan verkkolehdessä ovat esimerkiksi eri tapahtumamme.

Näytä kaikki kirjoittajan artikkelit