Kalenat ja sen oma parlamentti

Kalenoissa kohdataan ja tanssitaan kesäkuussa Lappeenrannassa

Kalenat – lasten ja nuorten kulttuuritapahtuma järjestetään jälleen Lappeenrannassa torstaista sunnuntaihin 8.–11.6.2023. Tapahtuma kokoaa lasten ja nuorten kansantanssiryhmät ympäri maan kohtaamaan toisiaan, tanssimaan yhdessä ja viettämään muutoinkin iloista kesäkuista viikonvaihdetta Saimaan rannalle.

Ohjelmassa on tanssin yhteisohjelmien esitys, Minusta tuntuu kanssa, jossa osallistujat pääsevät tanssin keinoin ilmaisemaan tunteita. Tanssiralli – lasten ja nuorten kansantanssikatselmus tanssahtelee tällä kertaa myös osaksi Kalenoiden ohjelmaa. Unohdettu ei ole monipuolisia työpajoja, diskoa, karjalaista kammaria, ohjaajien olohuonetta ja montaa muuta mukavaa toimintaa. Lisäksi pääsemme Kalenakattien Rillan ja Repen kanssa tutustumaan Kalenakoira Roimuun, joka osallistuu Kalenoihin ensimmäistä kertaa.

Minusta tuntuu kanssa -tanssin yhteisohjelmat on suunniteltu taitotasoille A, B, C ja D. Tanssien koreografeina toimivat Béla Gazdag ja Siiri Suoniemi. Musiikista vastaa Maiju Laurila ja käsikirjoituksesta Minna Pasi. Tanssien ohjaamista varten Maiju Laurila on koonnut erillisen tunnekasvatusmateriaalin ohjaajille. Tällä kertaa tanssin yhteisohjelmien juonta ei kuljeta erillinen teatterilaisten porukka, vaan jokainen tanssija vie tarinaa eteenpäin omalla ilmaisullaan.

Ryhmille on saatavilla osallistujapaketteja eri majoitus- ja sisältövaihtoehdoilla. Osallistumispaketit hintatietoineen löydät Kalenoiden kotisivuilta. Kalenoiden ilmoittautuminen alkaa maaliskuun alussa.

Tanssirallin ilmoittautuminen on jo käynnissä. Rallista löydät tarkemmat ilmoittautumistiedot Tanssirallin kotisivuilta.

Tapahtumakeskuksena toimii vanha tuttu Kimpisen kampus. Lappeenrannan urheilutalon palloiluhallissa pyörii tanssin yhteisohjelmien harjoitukset ja esitys. Tanssiralli-konsertit valtaavat kaupungintalon Lappeenranta-salin.

Kalenaparlamentti mukana vaikuttamassa

Kalenat 2023 -tapahtuman suunnittelussa on toiminut mukana keväästä 2022 alkaen lapsista ja nuorista muodostuva Kalenaparlamentti. Parlamentissa on yhdeksän 9–15-vuotiaasta lasta ja nuorta, jotka harrastavat kansantanssia ympäri Suomea.

Kalenaparlamentissa lapset ja nuoret ovat päässeet vaikuttamaan yhteisohjelman tansseihin, käsikirjoitukseen ja hahmoihin sekä tapahtuman työpajoihin ja oheisohjelmaan. Kalenaparlamentti on kohdannut tanssin yhteisohjelman koreografit ja tunnekasvatusmateriaalista vastaavan ja auttanut heitä työssään.

Tiitus Mattero kuuluu Kalenaparlamenttiin, joka pääsee vaikuttamaan Kalenat 2023 suunnitteluun.
Kuva: Jenni Silvennoinen

Parlamentin nuorimpiin jäseniin kuuluva Tiitus Mattero Nuorisoseura Rajan Nuorten Kiherrys-kansantanssiryhmästä kertoo päässeensä vaikuttamaan ruokaan, tekemiseen tapahtumassa ja kertomaan työpajatoiveitaan. Mukaan Kalenaparlamenttiin Tiituksen houkutteli oma äiti. Tiitus mainitsee, että äänestäminen, kuten uuden Kalenoiden koirahahmon Roimun nimen päättäminen, on tapahtunut peukuttamalla.

Mikä sinusta, Tiitus, on parasta Kalenoissa, ja mitä odotat eniten tapahtumassa?
“Pääjuhla on paras ja sitä odotan kovasti. Olen ollut vain kerran mukana esiintymässä jäähallissa. Odotan tanssimista sekä Repeä ja Rillaa ja tietty Roimua!”

Kalenaparlamentti jatkaa työtään tulevana keväänä aina tapahtumaan asti.


Teksti Minna Pasi ja Suvi Rautsiala 

Jaa
Kirjoittaja
Minna Pasi

Minna Pasi on Suomen Nuorisoseurojen harrastus- ja seuratoiminnan suunnittelija. Minna on todellinen monilahjakkuus harrastustoiminnan saralla. Hänen kynästään saamme lukea mm. ohjaajakoulutusten tuoreimmista uutisista ja kaikesta harrastamiseen liittyvästä.

Näytä kaikki kirjoittajan artikkelit